Протест полицијских службеника испред институција БиХ

Испред зграде институција БиХ Сарајеву данас је одржан протест запослених у полицијским агенцијама због неусвајања Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за ову годину те недостатак социјалног дијалога између Савјета министара БиХ и синдиката.

Босна и Херцеговина 17.03.2021 | 13:33
Протест полицијских службеника испред институција БиХ

Предсједник синдиката Драган Крвавац казао је да се полицијски службеници на нивоу БиХ већ 13 година осјећају дискриминисано.

– Као предсједник Савеза који представља три синдиката кључни је проблем што на нивоу полицијских агенција у БиХ, имам осјећај, да нико не доживљава како би требао. Некако смо препуштени сами себи. Држава никад није имала слуха за полицијске органе на нивоу БиХ. Годинама су само смањивали и смањивали. Очито да неко жели да државне институције и не постоје – рекао је.

Каже како је просјечна плата граничног полицајца око 890 КМ.

– Самим тиме да чувају источну границу, гдје се људи мрзну и немају адекватну опрему. То је већином по шумама и брдима, по страшним условима, по читав дан одвраћају мигранте за тако малу плату – додао је.

Поручио је да ниједан сазив Савјета министара “није крив”.

– Неадекватна нам је опрема, неадекватне су униформе годинама. Ми направимо правилник и нико неће да га потпише. Веома је незгодно, нарочито у пандемији гдје су први обољели и умирале наше колеге на границама. Од државе никада нисмо добили ништа и сада опет треба узети од нас и дати ентитетима. То није разумно – казао је.

Он каже да не може схватити да нико не жели помоћи, па ни амбасаде.

– Који имамо дотицај с амбасадама? Имате полицајца који данас враћа мигранте. Хоће ли сутра дозволити да хиљаду људи оде на боловање, па ћемо имати 100.000 миграната у БиХ. Је ли ико о томе размишљао? Очито не. Ми јавно постављамо питања, али нико не жели да нам одговори. Ако се ја некоме обраћам у институцијама, не може се то схватати лично – казао је.

Полицајци су незадовољни тренутном основицом и траже да се врати основица из 2012. године јер су најмање плаћени у БиХ.

Захтјеви Синдиката полицијских органа су:

Основица за обрачун плате за ову годину у износу 498,10 КМ (ранији захтјев синдиката је био 535 КМ те износ од 498,10 сматрају компромисним рјешењем с обзиром на тренутну ситуацију са пандемијом корона вируса);

Објава усвојеног Правилника о униформи у року од седам дана (најкасније до 25. марта ове године);

Израда и упућивање у парламентарну процедуру новог Закона о полицијским службеницима Босне и Херцеговине којим ће бити ријешена статусна питања полицијских службеника у погледу осигурања од посљедица несретног случаја, систематских љекарских прегледа, идентична права на пензионисање са свим осталим полицијским службеницима на нижим нивоима власти у року од два мјесеца, најкасније до 1. јуна ове године;

Издвајање запослених у полицијским органима из Закона о платама и накнадама у институцијама Босне и Херцеговине и израда новог Приједлога Закона о платама запослених у полицијским органима Босне и Херцеговине у року од пола године, најкасније до 1. октобра ове године и

Именовање радног тијела за социјални дијалог с репрезентативним синдикатом – Савезом синдиката полицијских органа у Босни и Херцеговини, те именовање радне групе за колективно преговарање с циљем закључења колективног уговора.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јелка

17.03.2021 12:53

Цекајте ви јос 13 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

17.03.2021 13:49

Јос кад би ви седели куци а неко други радио за вас.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзево

17.03.2021 15:11

Баки спава мање галаме пробудице те па нецете добити ни плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

17.03.2021 18:29

Ко је год незадовољан са 900 км,за више нерада него рада,нек иде код новопечених,,бизмисмена" за 600 км,без годишњег и на црно,нека види како се ломи кичма и видјеће шта губи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

17.03.2021 18:46

Ово стање у БиХ мозе само улица ријесити,уср...маљеве у руке и по реду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мазалица

17.03.2021 21:47

Ко тјера ове људе да раде? Отказ,, па код приватника а може вас странка запослити у ЕПРС. Велики Срби а на рукаву БиХ ознаке чувају источну границу која не постоји. Тамо је Србија...Бошњацима сметају браћа по вјери,а људи у невољи...Бујрум браћо Азијци да клањамо гладни али праведни.Једино Хрвати ћуте и раде...за примјер овим мазама.Сад на посао да неко теле не преплива Дрину.

ОДГОВОРИТЕ