Дан одлуке: Представљање "ковид-пасоша", договора и даље нема

Одлазак у ресторан или биоскоп, путовање на море или скијање? То би ускоро могло да буде могуће за људе који су примили вакцину. У плану је низ "вакциналних пасоша“: у Европској унији, појединим земљама чланицама, Кини...

Свијет 17.03.2021 | 10:29
Дан одлуке: Представљање "ковид-пасоша", договора и даље нема

Како би то у коначници могло да изгледа, показује пример из два мала округа у Немачкој који већ користе овакве исказнице. У апликацији, на папиру или пластичној картици су основни лични подаци корисника и QР-код који се може скенирати мобилним телефоном, рецимо на улазу у ресторан. Онда се отвара листа са вакцинацијама или тестовима на корону.

Систем је развио келнски старт-ап Убирх који би сада, заједно са гигантом ИБМ-ом, требало да припреми тај "вакцинални пасош“ за целу Немачку. Држава је за то спремила 2,7 милиона евра.

Брисел: Свађа у најави 

Европска комисије ове среде (17.3.) пак представља нацрт "зеленог сертификата“ који би могао да важи у свим чланицама ЕУ. Према писању медија, грађанин би у свом "сертификату“ имао убележену вакцинацију против короне, позитиван корона-тест стар најмање 20 дана који сугерише да има антитела или пак свежи негативан текст као доказ да тренутно није заразан.

Европска комисија је на тапету држава-чланица пре свега због набавке вакцина – кажу да је Брисел преговарао споро и превише се цењкао док су земље попут САД и Велике Британије биле брже. Зато би сада „зелени сертификат“ требало да поврати углед Брисела, пише диселдорфски лист Ханделсблат.

- Пластична картица или апликација са дванаест жутих звездица које враћају слободу и које на лето свако може да носи у џепу - пише лист.

Ипак, план је оцењен као "амбициозан“ јер је потребно да одлуке донесу Европски савет и Европски парламент, а то зна да потраје. Уз то, није сигурно да ће све земље ЕУ приступити овом пакту. У некима би да сачекају док не буде довољно вакцина за све, пише "Дојче веле".

Спор влада и око тога да ли је прележани вирус гаранција имунитета. Неке чланице ЕУ рачунају да се антитела у правилу задржавају три до шест месеци од инфекције, друге говоре о осам месеци. Још једно питање је да ли у "сертификат“ прихватати само негативне налазе ПЦР теста, или и брзог антигенског теста.

Хоће ли грађани Србије смети да путују у ЕУ?

Како наводи Ханделсблат, посебно Француска инсистира да у том новом пасошу буду прихватане само вакцине одобрене у ЕУ. Тренутно су то цепива Бајонтек/Фајзера, Модерне, АстраЗенеке и Џонсон и Џонсона. Европска агенција за лекове разматра још неке вакцине, међу којима и руски Спутњик В.

Ако се прихватају само цепива одобрена у целој ЕУ, мађарски премијер Виктор Орбан имао би мука да допутује у Брисел на неки самит. Он је наиме примио кинеску вакцину Синофарм. Зато нема сумње да ће званична Будимпешта бити против оваквог правила.

Франкфуртер алгемајне цајтунг преноси да је српски председник Александар Вучић назвао ту намеру ЕУ "скандалозном“. Србија, како подсећа тај лист, своју за сада успешну кампању вакцинације темељи на Синофармовим вакцинама, као и Спутњику, Фајзеру и АстраЗенеки.

Лист наводи да ће Србија ове године почети да производи кинеске и руске вакцине. „У Београду претпостављају да ће нас вакцинација против короне убудуће стално пратити“, наводи лист.

Иако у Србији нема најаве сопственог "вакциналног пасоша“, Вучић је најавио могућност да у Србију путују сви они који су вакцинисани кинеским цепивом, посебно наводећи заливске земље, Турску и Латинску Америку.

Табори уместо солидарности

Да какофонија буде већа, ове седмице је Кина преко својих амбасада одаслала техничке детаље кинеске апликације која има исту сврху као и планирани европски сертификат. Наводно се Бахреин, велики потрошач Синофарма, већ прикључио тој иницијативи.

Франкфуртер алгемајне оцењује да је апликација пре свега вид притиска Пекинга на друге државе да признају кинеску вакцину.

(Блиц)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

.....

17.03.2021 09:37

Јел важи за мигранте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.03.2021 09:42

Пасоши су јако битни,скоро најбитнији у цијелој прици ?

Name

Станисављевиц

17.03.2021 11:11

Сви се пелцовати вакцином јер онда мозете пуовати,биоскоп,позористе,море,скијање....наравно кад се убодете нецете моци путовати јер це те бити болесни ако презивите па је доцекате...

Name

Милан

17.03.2021 09:40

Пасоши су јако битни,па скоро најбитнији у свему овоме ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

17.03.2021 11:20

Ти сигурно немас ниста са европском унијом.

Name

мегданац

17.03.2021 09:42

Жута трака око руке . Жути флор на реверу. Ковид пасоши. Боје и облици су другацији али порука и намјена иста. Ако ниси њихов треба да те контролишу,затворе. ограниче ти кретање и располажу тобом као са робом . Гази опет чизма неоФашизма . Зидови се сами подижу између нас и њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ефендија Додо

17.03.2021 09:44

Битно да се у Турску мозе.Мерхаба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај

17.03.2021 09:55

Демократије у европи. Мозда има и предности. За нас лисице које трцемо за овнујским мудима. Услов да смо циповани да идемо у европу, да ли је у европи добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоогле Мапс, Yандеx.Мапс

17.03.2021 10:01

Мозете, додусе непрецизно видети границе васе мјесне заједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудило

17.03.2021 11:18

Ово це бити страсно. Свјетска здравствена организација је легло легалних мафијаса. Ове године корона, све вакцине распродате за цјело цовјецанство и заведене у пасос (ускоро) затим до године нека нова корона и нова вакцина и опет комплетна радпродаја истих. Цовјецанство је далеко догурало... претворисе нас у бјеле мисеве за разне облике тестирања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

17.03.2021 17:17

Ста овце које вјерују у ову фарсу, сад казу "теорија завјере" тупсони испраног мозга, видите ли даље од носа!

ОДГОВОРИТЕ