САД подржавају процес дијалога Београда и Приштине

Замјеник помоћника америчког државног секретара Метју Палмер изјавио је синоћ да у процесу дијалога Београда и Приштине САД дају снажну подршку специјалном изасланику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку, који је, рекао је, искусни дипломата и за кога је увјерен да ће тај процес довести до споразума.

Србија 16.03.2021 | 09:35
САД подржавају процес дијалога Београда и Приштине

Он је то рекао у оквиру "Диплоћаска са Метом Палмером" на Фацебооку америчке амбасаде у Београду, одговарајући на питање да ли ће САД преузети посредство у дијалогу Београда и Приштине.

"Партернери смо с ЕУ. И Београд и Приштина имају аспирације ка ЕУ због чега ЕУ посредује. Немам разлога да не вјерујем да неће успјети. Није важно ко предводи, већ да се дијалог заврши и да се постигну компромиси", рекао је Палмер.

Палмер је, говорећи о економској сарадњи америчке развојне фиинансиијске корпорације ДФЦ са Србијом рекао да су САД узбуђени због потенцијала те сарадње и истакао да су за разлику од деведесетих година, када је први пут дошао у Србију, односи двије земље сада другачији и позитивни и да се радује даљој сарадњи.

Амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри казао је да ће се администрација америчког предсједника Џоа Бајдена бавити економском нормализацијом односа двије земље.

"У канцеларији ДФЦ је дошло до кадровских промјена и жао ми је због тога. Џон Јовановић је сјајан, али често када дође до промјене администрације мијењају се и људи. Али канцеларија ће наставити с радом у Србији и радујемо се томе", рекао је Годфри.

Једно од питања које су пратиоци на Фацебооку поставили Палмеру било је и да ли ће се у будућности видјети више америчких компанија у Србији, на шта је он одговорио да има позитивно мишљење о радној снази и могућностима да се овдје инвестира, док је Годфри истакао да Србија ради добар посао и привлачи све више страних инвеститора.

Једно од питања било је и зашто САД и ЕУ недовољним ангажманом на западном Балкану остављаљу празан простор за утицај Русије и Кине, на шта је Годфри одговорио да није остављен празан простор, да је Србија изабрала пут војне неутралности, да сама доноси своје одлуке, а главни политички циљ остаје пут у ЕУ, у чему је САД подржавају.

Како је рекао, Кина и Русија имају другачију визију за регион.

"Ми смо убијеђени да је чланство у ЕУ најбољи циљ за регион, за његову дугорочну стабилност, раст и напредак", рекао је Годфри.

С тим ставом сагласан је и Палмер, који је истакао да САД нису оставиле празан простор, али да донекле да разумије одакле такав утисак.

Како је рекао, САД јесу ангажоване у региону, иако та ангажованост није на истом нивоу као што је била током деведесетих, када је Балкан био на насловним странама Њујок тајмса, Вашинтон поста, бројних европских новина, а свјетски лидери се бавили дешавањи на запаном Балканусто, што се промијенило са завршетком ратова.

Палмер је рекао и да би Русија и Кина били присутни на западном Балкану свакако јер је њихов интерес је да буду пристуне.

"А на земљама западном Балкану је да препознају партнере који подржавају њихове циљеве. САД и ЕУ, наш циљ да земље постану дио ЕУ, сматрамо да би то било добро за регион", рекао је Палмер.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Захвалите

16.03.2021 09:32

Трампу сви заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ-Колонијализам

16.03.2021 10:13

Хвала пуно за понуду! Када је неко богат онда му не треба ЕУ, а када је сиромасан онда ни ЕУ не помазе -> примјер Хрватска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ;ЕУ Колонијализам

16.03.2021 11:53

КАДА ЈЕ НЕКО СА МАЊКОМ ПАМЕТИ НИ ДУШЕВНА БОЛНИЦА ЈЕ НЕМОЗЕ НАДОКНАДИТИ МОЖДА СТЕ ТУ ПРВИ У ТОЈ ГРУПИ АКО НЕ ПРВИ ОНАДА МЕЂУ ПРВИМА А ТУ ВАМ ЈЕ И МЈЕСТО .ЦЕСТИТКЕ!!

Name

разумио

16.03.2021 14:45

Треба похвалити Додика. Једино је он у стању да одвоји РС од БиХ - то би била његова грандиозна заслуга! Подрска насем Додику и Зељки!

Name

Истоцна Њемацка.

16.03.2021 11:26

И цијепање Албаније. После девијација привих америке. Као рупе у Петрињи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

17.03.2021 16:37

Ови се сами договарају брез Срба ЗАЛОСНО

ОДГОВОРИТЕ