Најављене нове мјере: Могуће затварање ХНК

Премијер Владе Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) Невенко Херцег најавио је могуће затварање овог кантона због све теже епидемиолошке ситуације и непоштовања епидемиолошких мјера и ако се настави тренд раста новозаражених.

Босна и Херцеговина 16.03.2021 | 07:41
Најављене нове мјере: Могуће затварање ХНК

Да је стање забрињавајуће говори податак да је током прошлог викенда у мостарској ковид болници од посљедица заразе вирусом корона умрло 12 особа и да је тренутно 76 особа на болничком лијечењу, па су капацитети готово попуњени, јавио је портал “Кликс”.

Херцег подсјећа да је затварање у првом таласу појаве вируса корона у ХНК, који је тада био најпогођенији у Федерацији БиХ (ФБиХ), било ефикасно и да су били добри резултати.

– Били смо изложени критици за вријеме првог “локдауна”, јер само ишли са ригорозним мјерама – подсјећа Херцег.

Проблем је, како наводи, што су многи након либерализације мјера престали да поштују оне које су остале на снази и тражила се додатна либерализација.

– Овај кантон је од дијела скупштинских одборника и од дијела јавности и привреде био притискан да укине полицијски час. Ми смо га задржали и мислим да је то допринијело стању епидемије какво смо имали донедавно – тврди премијер Владе ХНК.

Херцег наглашава да ново стање захтијева нове мјере, наводећи да ће Кризни штаб размотрити тренутну епидемиолошку ситуацију, те донијети нове мјере ако број заражених настави да расте.

Он је рекао да у цијелој ситуацији нису проблем мјере, него њиховог непоштовање.

– Тај проблем је евидентно узео маха у задње вријеме јер због либералног начина живота у Херцеговину на луде проводе викендима долазе гости чак из сусједне Хрватске, због чега им није тешко урадити тест за повратак у своју земљу – објаснио је Херцег.

Полиција у ХНК не кажњава особе које се не придржавају епидемиолошких мјера, него оне угоститеље који не поштују радно вријеме и полицијски час који је на снази од 23.00 до 5.00 часова ујутро.

Због тога је покренута иницијатива и да се запосле ковид редари који ће контролисати спровођење епидемиолошких мјера у ХНК, јер се евидентно не поштују и нарушавају епидемиолошку слику.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Логика

16.03.2021 07:01

У БиХ на 450 заражених умре 40 а у Србији на 4.500 заражених умре 30. Ко је овде магарац глупи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Логика

16.03.2021 09:09

У Србији људе лијеце. У БиХ болесне посаљу куци, а лијекова који помазу нема уопсте, ни да их пацијент сам купи. Наравно да це резултат бити овакав, не знам ста вам је цудно?

Name

ма болан

16.03.2021 13:19

број заразених ниста не знаци а ни умрлих јер умиру од нелијецена хроницних болести

Name

Дијагноза

16.03.2021 07:03

Проценат преминулих од Корона вируса у свијету је мало изнад 1%. Дакле у БиХ има 5.000 заражених на дневном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

16.03.2021 07:16

Цуј овог,затварање у првом таласу било ефикасно...Па цовјеце,кога лазес,кад и сам знас да се број смањио зато сто је досло топлије вријеме,досао је мај,мјесец дана је број заразених растао,па нормално је да у једном тренутку мора поцети опадати.Исто це се десити и сад да укинете све мјере.Ајде пробајте,кога се бојите...да погадјам,мозда ММФ...или...Свјетске банке...или...СЗО....итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

16.03.2021 07:58

Сад ону СА која је била у Мистару и ругала се и снимала свој провод треба наћи и опалити таквом казном да је запамти за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

16.03.2021 08:23

Изузетно је луд онај ко постује те тзв.мјере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2021 15:07

Цуј, сви те вец овдје на порталу знамо. Ти не постујес никакве мјере, а лудји не мозес бити ни да се потрудис. Разлика измедју "лудака" који постују мјере и тебе, је да су они "луди" са добром намјером. Које је твоје оправдање?