Скупштински закључци "мртво" слово на папиру

Почевши од 2003. до данас Народна скупштина Републике Српске усвојила је више од 800 докумената са закључцима, али многи од њих, нарочито када се односе на крупна политичка питања у БиХ, бивају заборављени.

Република Српска 15.03.2021 | 22:46
Скупштински закључци "мртво" слово на папиру

Због тога се намеће питање чему служе закључци парламента и да ли је упитан дигнитет Народне скупштине!?

Велику полемику о закључцима са сједница Народне скупштине покренула је и посљедња посебна сједница одржана на захтјев српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, на којој је усвојено 10 закључака, а у вези са дјеловањем високог представника у БиХ.

Представа за јавност

Шеф Клуба посланика СДС Миладин Станић тврди да се годинама не проводе закључци са посебних сједница Народне скупштине Републике Српске. Сматра да то додатно срозава дигнитет ове институције.

– Годинама Милорад Додик сазива посебне сједнице, доноси закључке који се не проводе нигдје и забораве се трећи дан након сједнице. Додик је чак признао да зна да Инцко неће доћи у Народну скупштину да поднесе извјештај, али је и даље наставио своју представу за јавност. Годинама се већ не проводе закључци Народне скупштине, чиме се само срозава њен дигнитет – казао је Станић.

Додао је да су многи закључци који се доносе на посебним сједницама само убирање политичких поена.

Да су закључци Народне скупштине РС мртво слово на папиру сматра и лидер ДНС и посланик у Представничком дому ПС БиХ Ненад Нешић.

– Зашто представници институција на нивоу БиХ који долазе из Републике Српске учествују у раду, ако је закључак Народне скупштине РС да се не учествује у раду на заједничком нивоу док не оду стране судије из Уставног суда БиХ  и док се не донесе закон о избору судија Уставног суда, док се не поништи спорна одлука у вези с пољопривредним земљиштем РС – пита Нешић.

Обавезујуће одлуке

Додаје да га као предсједника ДНС и парламентарца занима зашто се упорно не поштују одлуке НСРС које би требале бити обавезујуће за све функционере из РС.

– Одлуке Народне скупштине су свето писмо за нас који смо изабрани из Републике Српске, да штитимо интересе српског народа у заједничким органима БиХ – каже Нешић.

Додаје да не схвата каква је сврха доношења било каквих закључака и одлука ако неће бити испоштоване.

– Тиме деградирамо Народну скупштину, која је створила Републику Српску и врховна је институција српског народа и Републике Српске. Не смијемо дозволити деградирање НСРС, што ради већина – казао је Нешић.

“Пандемија мијења приоритете”

Шефица Клуба посланика СНСД у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да наведеним тврдњама опозиција прави проблем тамо гдје га нема. Додаје да је пандемија ставила у други план многе ствари, па тако и поједине закључке.

– Они као да су заборавили да је непосредно након усвајања тих закључака не само Српску, Босну и Херцеговину, већ цијели свијет задесила криза која није виђена од Другог свјетског рата. Да су биле редовне околности и активности би ишле у другом правцу. Међутим, након пандемије глобално су се многе ствари измијениле, као и приоритети. Морали смо се прилагођавати томе – каже Новаковић Бурсаћ.

Она је подсјетила да је закључку о неучествовању у доношењу одлука на нивоу БиХ претходила одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту Српске и додала да борба тек предстоји.

– Очито борба тек предстоји, јер је недавно покренута и апелација да се обустави градња хидроелектрана, па апелација Бошњака за шуме. Дакле, борба није стала. Чињеницу да је све због пандемије адаптирано они користе на врло низак начин – сматра Новаковић Бурсаћева.

Уставни суд РС

Тврди да је циљ опозиције да делегитимише Народну скупштину.

– Опозиција на тај начин правда своју политику које нема, осим када се ради о додворавању међународној заједници и неким клубовима у Сарајеву – рекла је она.

Знајући да у Српској не постоји надзор над радом скупштине, отворена је могућност доношења закључака који неће бити реализовани или који ће у ладицама стајати мјесецима, чак и годинама. И Уставни суд РС је неколико пута одбио да разматра закључке Народне скупштине наводећи да они нису правно обавезујући и не могу произвести никакве посљедице.

(Српскаинфо) 

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Ливерпоол

15.03.2021 22:26

Све вас треба укинути и скупстину и те васе странке да престанете завадати народ и да тај народ конацно поцне нормално зивит а не да га гурате у братоубилацки рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИРБ-Сектор Изградња

16.03.2021 06:43

Сацекај друзе да Цубро ријеси своје стамбено питање!

Name

Борац

16.03.2021 06:47

Скупстина слузи,да би бурле коју ловацку бацио,да слазе како је он постен. Папци то воле да цују и гласају за то.

Name

Равна Гора

16.03.2021 15:01

Додик је у свом последњем изглагању одлицно анализирао улогу медјународних представника. Велики је знацај ставити то на папир, а сасвим друга ствар је сто МЗ и данас води медјународну антисрпску кампању. Зато Срби памет у главу и пуна подрска Додику!

Name

Миле

17.03.2021 09:59

Бар смо зарадили јос коју дневницу

Name

Трт

15.03.2021 22:32

Пресипање из супљег у празно некакви безвезни закљуцци итд итд итд Бурлетово лупетање на скупстини хахахахахаха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поткрајница

15.03.2021 22:46

Када стигну нови папаци провизоријум це бити јос јаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грча црнка

15.03.2021 22:55

Зато што закључци никога нинашто не обавезују, "закључак" је политичко мишљење, то није закон, уредба са законском снагом, указ-наредба... закључак је мртво слово на папиру у било којем контексту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2021 07:30

Добро казес, ни на ста нас закључци не обавезују.

Name

херцеговац

16.03.2021 07:51

Закључак може бити у складу са Закаоном и не законит. Предлагач у нашем случају не поштује Закон нити Устав. Све то одговара господи из ЕУ ,ми сиромашни а њихове дневнице и камате све веће.

Name

Управо тако

16.03.2021 07:56

Бурле већ годинама користи заказивање посебних сједница НС да води кампању против опозиције, јер он нема другу могућност да директно провоцира и омаловажава Вукана и Драшка, осим на сједницама НС. Њих двојица су му трн у оку и то се види по томе што га они својим наступима доводе у стање делиријума. Та бурлина тактика се показала контрапродуктивна јер више није главни баја у БЛ, Драшко га је на локалним изборима отресао као слину.

Name

Охран Еустахије

15.03.2021 22:58

За озбиљан рад су потребни и озбиљни људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

16.03.2021 06:30

Они постоје само ради себе и својих привилегија, бенифита и осталих повластица. Сам помен те групе олоши и лажљиваца код нормалног цовијека изазима само гађење. А тек како га називају ,,рад"!?!

Name

ЛЕСКОВАЦ

16.03.2021 07:00

САМО СЕ ВИ ОРЕПУЦАВАЈТЕ НА РАЦУН НАРИДА,СРАМ ВАС БИЛО,А ТИ БУРСАЦЕВА САМО ЦЕКАЈ КАД ЦЕ ДИЦИ ПЛАТА КОЈА ЈЕ ИЗУЗЕТНО ВИСОКА И ЗБОГ ТОГА СУ ТУ,КАКАВ ТИ ПОМИЊЕС ИНТЕРЕС РС.ДАДИТЕ ОНОЛИКО КОЛИКО РАДЕ ЉЕКАРИ И МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ,И КОД ЊИХ ЈЕ КОРОНА,А НЕ ЦАЈАТЕ САМО КАД ЦЕ ПЕРАК ДА ИДЕТЕ КУЦИ.СТА АКО КОРОНА ПОТРАЈЕ 4 ДО 5 ГОДИНА,ЈЕР ЗАККЈУЦЦИ ТРЕБА ДА ЦЕКАЈУ.РАЦУНИ СУ ВАМ СВЕ ДЕБЉИ,ТО ВАМ ЈЕ САМО ВАЗНО.

Name

Коментар

15.03.2021 23:57

Скупштина РС,оваква каква јесте,је пародија и негација парламентаризма и демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XЛЛ

16.03.2021 04:21

Милокрад је и доведен на власт да прави циркус од институција Р. С. То јест инситуције то те мјере обесмишљене да одлуке које се донесу они их први не поштују.Док се народ исељава са комплетним породицама они се и даље бахате масовна пљачка свега и од ове пандемије гједају да извуку лични интерес на свом увећавању богаства. КЦ у БЛ нема основних средстава за рад а хоће да прави гаражу од 35 милиона нечувено и крајње безобразно.. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

16.03.2021 04:55

Само троше народни новац и дангубе.Ништа док 51% народа непрогледа.Народе,народе немамо ми живот корњача по 300 година па мање више 20-30 година.То је пола животног вјека продје у чекању.Зато народ сели код Ангеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.03.2021 05:12

Није народ висе луд једни други и треци прицате прице ало знамо и ми мислити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закљуцци

16.03.2021 05:39

гатала баба да небуде мраза оно освано снег какви посланици такви и закљуцци соњице гдеје нови месије прави само спрдњу од скупстине свесте осрамотили стидитесе ниставам није свето

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

16.03.2021 05:53

Кад коментарише опозиција онда је то додворавања и политиканство,а кад комтаришу владајући онда је то тренутна ситуација са пандемијом па се мора сарађивати,а борба тек предстоји на нивоу БиХ.Ја глупости и Марвел људи моји.Па та се борба најављује већ 15 година,никада је по овима криминалцима неће започети нити је ја дочекати.Занима ме гдје владајуће налазе овакве послушне ретарде.Боже ме сачувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадана

16.03.2021 06:24

Мозда је то све ипак само политицки перформанс некаквог дипломаца са факултета политицких "наука" ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

16.03.2021 06:44

Госпођо Бурсаћ, нас је пандемија не виђена у историји планете захватила оног дана кад је СНСД прузео власт у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа ни с чим

16.03.2021 07:16

Више ача не' омача, како би рекли наши стари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

16.03.2021 07:18

Народна Скупстина РС, одавно се претворила у циркус у коме се кловнови свдјају као бабе на пијаци, потурају се лазни документи од стране Додика, самарају народни посланици, гле цуда, опет од стране цлана Додикове секте!!! Питам се до када це ова лакрдија трајати?! Има ли краја и хоце ли народ осјетити било какву корист од (не) рада ткз. Народне Скупстине, која је све, само не народна? А, то сто Бурсацева наводи оправдање у Корони, нека се покрије усима и склони у неку јаму да не види људско лице до краја зивота!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.03.2021 07:26

БИТНО ЈЕ ДА СЕ О НЕЦЕМУ ПРИЦА.СВАКА ПРИЦА ЈЕ ИСПРИЦАНА И ДО ТЕ МЈЕРЕ ГАДЉИВА ДА ЈЕ СВЕ ПОСТАЛО УЦМАЛО ДОСАДНО БЕЗВОЉНО ОДНОСНО БОЛЕСНО.СРЕТНО КО ПРЕЗИВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

16.03.2021 07:33

Ова десна страна све више празна . Интересује ме шта је у питању ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2021 08:33

Хајмо сви у позицију и у власт , па онда причати своју причу, то би била права ствар, а не Милица Марковић није прошла нигдје гдје се кандидовала али пошто је радила за секту поста директорица агенције и данас она опет нешто потписује у Турској а како је дошла до стана то овај народ у већини неинтресује.

Name

Маки

16.03.2021 07:43

Једина пандемија у РС је СНСД.јер ниједна не траје тако дуго ко они.И под хитно морате да се изљеците од ње инаце нема вам спаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона

16.03.2021 15:24

Бозе ста би ови црвени смислили као оправдање да није пандемије цим их дотјерас до зида они у глас: " Корона, Корона"!

ОДГОВОРИТЕ