Уставни суд БиХ одуговлачи у вези случаја Драгичевић

Адвокат породице убијеног Давида Драгичевића Ифет Ферагет и чланови неформалне групе грађана „Правда за Давида“ поново су затражили од Уставног суда БиХ да донесе одлуку о апелацији која се односи на истрагу о смрти Давида Драгичевића.

Република Српска 15.03.2021 | 17:23
Уставни суд БиХ одуговлачи у вези случаја Драгичевић

Поручују да свако одуговлачење у овом случају додатно крши људска права и да ће уколико у скорије вријеме одлука не буде донесена, организовати и протесте пред овим судом.

Уставни суд БиХ ни након двије године, није донио званичну одлуку по апелацији коју је у име Давора Драгичевића упутио адвокат Ифет Ферагет, а у којој се тражи реакција ове институције на неспровођење истраге против појединаца из МУП-а Републике Српске и обустављање истраге против патолога Жељка Карана, а све у предмету истраге убиства његовог сина Давида Драгичевића.

Ифет Ферагет каже да је на дјелу непоштовање стандарда суђења у разумном року, а које заговара управо Уставни суд. 

„Давно је истекао рок у коме је Уставни суд требао пресјећи ту ситуацију и донијети одлуку по апелацији коју сам поднио исто као и у предмету Џенан Мемић, због непостојања дјелотворне истраге. Очекујем да ће се то десити ускоро, јер пандемија вируса корона сасвим сигурно није оправдање. Волио бих само да то нема везе са политиком и апелујем на Уставни суд да што прије донесе ту одлуку.“, каже адвокат породице Драгичевић Ифет Ферагет.

Исто апелују и из неформалне групе грађана „Правда за Давида“. Озрен Пердув каже да је срамно и недопустиво да Уставни суд БиХ одуговлачи по овом питању. 

„Кад одете на сајт Уставног суда БиХ, ви ћете видјети да они одржавају редовно електронске сједнице и чак доносе одлуке. И онда се са правом питамо, шта је то у питању?! Очигледно постоји неки разлог због којег они не могу, не желе или не смију да донесу одлуку. Чини се ипак да је Уставни суд БиХ једно политичко тијело и питамо се са правом чије интересе заступају и на којој страни стоји Уставни суд. Да ли стоји на страни грађана и људских права или стоји на страни, ја то морам тако рећи, криминалаца и убица?“, пита Пердув.

А на одлуку Уставног суда, како ствари стоје, чекаће се још. Из ове институције кажу да је на Пленарној сједници одржаној 6. фебруара ове године разматрана апелација Давора Драгичевића, али да одлука тада није донесена и да је предмет требало да се разматра на некој од наредних  сједница. Међутим, оне нису одржане, а као разлог, из Уставног суда поново наводе епидемију вируса корона, због које, како кажу, међународне судије које дјелују у суду нису у могућности да присуствују сједницама.

Ако се и у наредном периоду у Уставном суду БиХ буду правдали неповољном епидемиолошком ситуацијом, из неформалне групе „Правда за Давида“ имају спреман одговор.

„Уколико у догледно вријеме не буде одлуке Уставног суда БиХ, ми ћемо, озбиљно се за то припремамо, правити протесте испред Уставног суда БиХ. Ово је порука директно њима.“, поручује Озрен Пердув.

Давор Драгичевић, Давидов отац, раније је за БН рекао да сумња да је разлог изостанка одговора Уставног суда, тај што апелација не може бити законски и правно одбијена. Поручио је да је једина исправна одлука у овом случају, та да су МУП РС и Тужилаштво на челу са Желимиром Лепиром свјесно водили неадекватну истрагу, са намјером да заташкају убиство Давида Драгичевића и ослободе одговорне.

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Криминално.

15.03.2021 16:36

Није сензационално. Јест али за будалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

16.03.2021 06:11

Зар има неко да му није јасно да БиХ као и Републииа Српска НЕМА ни једну функционалну институцију.Апсолутно све су заробљене од тројице националнополитичких лидера.Право и правда овдје не постоје и очито да ћенти још дуго да траје

Name

Криминално

15.03.2021 16:39

Није ни корисно. Ако је у питању јавност. За криминално увијек постоји посебна рубрика која није крас новина, а људи који се интересују за то они це то погледати. Због криминала гусити његово сузбијање и давати му рејтинг, мозе се тимацитити такодје као сауцесцем у сирењу криминала, а сто се тице новинарства, ови уредници се баве медиаактивитетом и сирење медиаактивних супстанци, а не новинарством.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдумом их, Миле

15.03.2021 16:46

Хехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ=Ел Дорадо

15.03.2021 16:59

Ма какав уставни суд - све корупција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

15.03.2021 17:05

Криминал је на највисем нивоу.нема овдје ни устава ни суда ни бога.овдјевсе ријесава око за око ако хоцес правду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕСО БЛ

15.03.2021 17:33

Ови дрогераси свакодневно врсе притисак на судове и полицију!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.03.2021 20:49

Јест, Лукач је звао Лепира да не отвара истрагу. Све си у праву.

Name

Упсала!

15.03.2021 17:35

Па ста це уставни суд са предметом цији су докази унистени од стране МУП.а РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упсала

16.03.2021 08:19

Па, ваљда се одговара и за униставање доказа, или ви сматрате да то треба проци неказњено?!

Name

Политика и правда

15.03.2021 17:51

Размислите мало ко се штити у РС. Па јели вам то није ни до данас јасно. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

15.03.2021 18:09

Крвници,убице и сотоне,Давидов гроб вас је побиједио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туки

15.03.2021 19:21

Какав црни суд све гола политика и полтронство по пар година држе предмете у латицама и чак крше уставна права БиХ градјана судјење у разумном року неки људи и умру не дочекају правду сл пред тим судом нема правде !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Албанац

15.03.2021 21:34

СИПА ту игра игру. Немозе узети слуцај суд БиХ јер би досло до хапсења у МУП-у и у власти у мањем ентитету,а СИПА за то нема муда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

16.03.2021 08:26

Сви судови у БиХ и РС су политизовани, зато нека никог не цуди сто је све криминализовано. У суду царује кривда, док су људска права неутралисана. Криминалци и убице потицу од врха власти и застицени су максимално, док невине осудјују на теске, дугогодисње затворске казне. Једини нацин да ово стане, јесте да народ узме закон у своје руке, руси и убија све који стану на пут истини и правди. Судове и полицију укинути под хитно, бар да нам остане висе новца у будзету.

ОДГОВОРИТЕ