Беливукове крими везе и у Српској: Истражују се и неки функционери

Екипа Беливука пустила је пипке широм региона, а према писању београдског "Курира", послове и људе имали и у Републици Српској.

Република Српска 15.03.2021 | 16:14
Беливукове крими везе и у Српској: Истражују се и неки функционери

Хапшењем Вељка Беливука, званог Веља Невоља, јавност је била обасута информацијама и детаљима о кривичним делима његове екипе, а неколико недеља касније заправо се испоставило да је Беливук у Црној Гори, али и Републици Српској имао своје људе и тиме покушавао да завлада читавим регионом.

Судећи према досадашњим информацијама изгледа да му је план био да преузме превласт у сусједним државама, те тако координира криминалним радњама.

Једна информација која ову тезу поткрепљује, јесте чињеница да је у јануару ове године први пут након дужег времена саслушаван када је стигао у Црну Гору, где је "био у посети" Радоју Звицеру (означен као шеф "кавачког клана") и његовој супрузи.

Наиме, крајем јануара Беливук и његова "десна рука" Марко Миљковић Маре отишли су авионом до Тивта, где их је сачекао Звицер и његово обезбеђење. Нису се крили, нису тајно ушли у Црну Гору, нити су се трудили да прођу што неприметније. Напротив, возили су се Звицеровим блиндираним колима, у пратњи обезбеђења.

Миљковић, Беливук и Звицер у једном су тренутку приведени у Црној Гори на информативни разговор, а потом пуштени. Боравили су на приморју неколико дана, а онда су се Миљковић и Беливук авионом вратили у Београд.

Откривено је да је у Тивту планирана њихова ликвидација и пуцачи су ухапшени, а њих двојица су приведени на информативни разговор одмах по слетању у Србију. Неколико дана касније "пали" су у великој полицијској акцији против криминалне организације коју су предводили са још 20 чланова групе.

Беливукова улога у "кавачком клану" била је дистрибуција дроге по Србији, али и обављање оних најпрљавјих послова. Веља Невоља и његова екипа решавали су, како се сумња, и многе ликвидације супарника "кавачког клана". Сумња се да управо они стоје иза неколико отмица у Београду, али и ликвидација. 

Криминалне везе и у Српској

Следеће откриће које би поткрепило чињеницу да је екипа Беливука пустила пипке широм региона јесте информација да су они проширили своје активности и са друге стране Дрине.

Како је објаснио извор из безбедносних агенција већ данима траје сарадња са истражиоцима из Србије и да су до сада бројне провере урађене на подручју БиХ. Извор укључен у комплетну истрагу појаснио је да су током истраге истражни органи дошли до сазнања да је криминални клан који се окупљао око Веље Невоље временом све више посла пребацивао и на територију Републике Српске.

Систем деловања био је скоро идентичан, везу и подршку су им пружали политичари који котирају веома високо у власти, али леђа су им чували и појединци из МУП-а Републике Српске.

- Оно што је прво запало за око истражиоцима јесу чести боравци чланова "кавачког клана" у Републици Српској. Регије Источног Сарајева и Зворника означане су као центар окупљања и инвестиција ових кримогених особа - појаснио је извор из истраге.

Наводно су инспектори пратили трагове новца који су их довели до информација да су ови криминалци новац улагали у земљу на атрактивним локацијама у источном делу Републике Српске. Током истраге испливала су и одређена имена функционера из Републике Српске, а који су означени као кључни људи клана за ове просторе. Овде се посебно истичу два имена.

- Први је бизмисмен из Зворника, власник фирме која се бави различитим пословима, а у жижу јавности долазио је због учешћа у куповини државних некретнина. Када је у питању политичка логистика, према информацијма до које је дошла истрага, појавило се име високорангираног члана ДЕМОС-а из источног дела Српске, а који је уједно и директор државне фирме у том делу - истакао је извор.

Сумња се да је новац који је стечен криминалним радњама улаган у царство које је поменути политичар изградио у Републици Српској. Управо због чланства у странци која се налази у владајућој коалицији сматрали су да су заштићени и да се истрага неће ширити на њих.

Нешто након самог хапшења Беливука, ухапшен је и вођа "врачарске криминалне групе", Никола Вушовић звани Џони и то у Доминиканској Републици. Према оперативним сазнањима Вушовић је, наводно, био задужен за озбиљније ликвидације високопозиционираних противника овог клана. За Вушовићем је била расписана црвена потерница, а Србија тражи хитно изручење, јер постоји бојазан да би могао да побегне из имиграционог центра.

Према оперативним сазнањима Вушовић је био задужен за озбиљније ликвидације високопозиционираних противника овог клана. Вушовић, за кога се наводи да је његова "врачарска група", по хапшењу Беливука, да преузме и тај део посла за "кавчане", ухапшен је у Доминиканској Републици. За њим је расписана црвена потјерница, а Србија тражи хитно изручење, јер постоји бојазан да би могао да побјегне из имиграционог центра.

(Курир.рс) Фото: Стефан Стојановић МОНДО/ДЕТЕЦТИВЕ-ИНФО.ЦОМ.УА/РТРС/СХУТТЕРСТОЦК, ПРИВАТНА АРХИВА/Тањуг

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Милко

15.03.2021 15:44

Има ли Лукачевог кума Ђоле у комбинацији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

16.03.2021 17:12

И миле се цесто друзи са неким..цвецкама. .преко дрине

Name

Прика

15.03.2021 15:47

Па зар и наш "поштени" Ацо Станишић!? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

15.03.2021 16:57

Вјецити муљатор, свакој власти се приклони с парама па извуце 10 пута висе, паметан! Е сад како цовјек који сверцује девизе 1996 год у копарану (старинском прслуку) мозе достици тај ниво бизниса и направити империју теско је за објаснити

Name

Ста би

15.03.2021 17:39

Са брзом постом?

Name

Гоги

15.03.2021 18:02

Кокеза+2x Додикови=Проинтер

Name

Ре

15.03.2021 18:41

Изгледа да це бити јос имена

Name

Јанко

16.03.2021 08:08

Кавцанин Синиса Мијатовиц све покрао !

Name

Неко

15.03.2021 15:50

Дали анонимна фирма може да у веома кратком периоду уложи 53 мил па онда 35 мил, а да не наплати први посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

15.03.2021 16:09

Мозе ли име те анонимне фирме?

Name

Црнивук

15.03.2021 15:53

Све је игра,све це се заврсити убрзо уз кривицне пријаве и Беливук це бити пустен добре це се паре окренути поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бака Стака

15.03.2021 16:10

Док је насег Додика цувара овакви нам не могу настетити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.03.2021 18:07

Треба на велико испитати те људе из такозване Српске Цасти све је то уплетено у криминал а и твој Додик је на велики сурово са њима.

Name

3509

15.03.2021 16:39

Простор Србије, Републике Српске, Црне Горе и Косова па и Албаније и Хрватске је много сипреплетем са активностима истих криминалаца. То је пследица што на овим просторима живе људи са истим менталитетом, а нарано и због географске повезаности као и пословнотрговинске повезаности. безбједносне повезаности и наравно поитичке испреплетнооти и разних интереса не само са овог простора већ и моћних земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љут ко рис

15.03.2021 16:44

Какав Зворник какви мафијаси, то су јајаре обицне не тросите време дзаба. Него удјите у фабрику глинице да видите ста је пљацка. ЉУДИ ДАЛИ СТЕ СВЕСНИ КАКВЕ СЕ ПАРЕ ДОЛЕ ПРАВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жека

15.03.2021 16:59

Људи зар није превише писања о том Беливуку?Већ је прешло у досаду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светац

15.03.2021 18:09

Све криминалце у Републици Српској треба испитати све је то било повезано али иза њих стоји ..власт .полиција .судство.тузитељство јер сви су исти само пљацкају..

Name

Невоља

15.03.2021 17:38

Синиса Мијатовиц из Зворника !

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

15.03.2021 18:25

Чисто сумњам да је Беливук толико паметан да завлада регионалном. психопрофил човјека који је обичан олош не познаје системе вриједности, нит икакву логику а некад није имао за храну... неко му је омогућио да се високо успне а то је политика и полоција... неко из политике је владар у сјенци и мозак цијеле наказне хијерархије која влада балканом.. ја би рекао да су ти неке руске криминалне везе... хоботница са пипцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

15.03.2021 19:08

Полиција Источног Сарајева је обезбјеђивала и чувала Звицерову супругу да може мирно и спокојно скијати и боравити на Јахорини, а Шкаљарце хапсе и прогоне из РС-а. Паметном доста уз чињеницу да је комплетно руководство ПУ Источно Сарајево покуповало апартмане на Јахорини, или добило.....

ОДГОВОРИТЕ