Аустрија: Пљуште оставке политичара због вакцина

Високи аустријски званичник задужен за наруџбу вакцина против ковида-19 у својој земљи поднео је оставку зато што није набавио све дозе вакцина које су му биле на располагању док је канцелар критиковао разлике у дистрибуцији вакцина унутар ЕУ.

Регион 15.03.2021 | 13:40
Аустрија: Пљуште оставке политичара због вакцина

"Клеменс Ауер ми је затражио да га разрешим дужности", рекао је данас аустријски министар здравља Рудолф Аншобер у саопштењу издатом три дана пошто је канцелар Себастијан Курц указао на недостатак транспарентности у процесу Европске уније.

Министар здравља је рекао да га Ауер није информисао о могућности набавке додатних вакцина поред већ обезбеђених 31 милион доза, и то преко резервног контингента направљеног од доза које нису повукле земље чланице.

Одлука о оставци уследила је пошто је овог викенда подигнут тон између конзервативне странке канцелара и њених еколошких партнера у коалицији, који држе министарство здравља.

Курц је у петак на конференцији за новинаре указао на неједнаку расподелу вакцина између земаља чланица ЕУ, оптужујући неке земље да су иза кулиса договарале "уговоре" са лабораторијама.

Чешка, Словенија, Бугарска и Летонија удружиле су се да затраже што хитније преговоре 27 вођа ЕУ око "огромних" разлика у снабдевању вакцинама.

Међутим, Европска комисија је у суботу подсетила да су саме државе чланице одлучиле о различитој расподели вакцина у зависности од епидемиолошке ситуације и потребама вакцинације у свакој држави.

Како је навела Комисија, према том систему, ако нека држава одлучи да не узме вакцине које су јој пропорционално додељене те дозе се редистрибуирају међу другим заинтересованим државама чланицама.

Партија Себастијана Курца ОВП затражила је оставку Клеменса Ауера, замерајући му што није поручио максималан могући број доза у оквиру тог механизма.

До сада је 8,4 одсто од 8,9 милиона становника Аустрије добило прву дозу вакцина, у односу на 18,3 одсто становника Малте, земље на коју је аустријски канцелар указао, према подацима агенције Франс прес на основу званичних статистика.

(Бета)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Борац

15.03.2021 13:22

Да ми је дозивети да ови наси лоповски министри буду смењени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курз

15.03.2021 13:30

да поднесе оставку због малтретиеања градјана а правда за министра!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

15.03.2021 14:44

ЕУ је била стабилна само док је убирала порезе - сада у овој ситуацији се види колико је све то празна прица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ је ко јабука

15.03.2021 16:22

Али кад је поједе стршљен, мислиш фина, а кад покушаш убрати, изнутра све празно и труло!

Name

*

15.03.2021 18:41

Еу није никаква јабука :) Тацка.