Данил Медведев званично други тенисер свијета

Шампион турнира у Марсеју, Данил Медведев и званично је постао други тенисер свијета.

Тенис 15.03.2021 | 08:58
Данил Медведев званично други тенисер свијета

Сјајни Рус, који је у граду на југу Француске у недјељу освојио свој први трофеј у сезони и десети у каријери, тако је успио да разбије монопол на прве двије позиције које су више од 15 година држала четири играча.

У питању су Новак Ђоковић, Роџер Федерер, Рафаел Надал и Енди Мари. Нико сем њих четворице није успио да крочи на прва два степеника АТП листе још од 18. јула 2005.

Тада је на позицији број два био Лејтон Хјуит, док је Федерер био број један.

Од 25. јула 2005. до 15. марта 2021. прошле су тачно 794 недјеље како су чланови "суперчетворке" држали примат на прве двије позиције.

У тај збир недјеља нису урачунате оне 22 из прошле сезоне, када је листа била замрзнута.

Федерер је у то вријеме, у јулу 2005. године, имао пет гренд слем титула, Надал само једну, а Новак Ђоковић је на гренд слем турнирима имао скор од по три побједе и пораза.

Медведев је тада имао девет, а Американка Коко Гоф само годину дана.

Све то показује колико је застрашујућа била доминација поменутих играча и колико је овај "брејк" који је направио Медведев значајан за поредак ствари у данашњем тенису.

"Увијек је боље када се попнете на позицију више на листи пошто нешто велико урадите. Знам да ми освојени поени овде у Марсеју нису дали тај напредак, јер био свакако постао други на свету, али је овај тријумф добар због самопоуздања. Ипак сам освојио турнир", изјавио је Медведев.

Рус је у јануару 2016. био 329. на листи, у новембру 2018. је већ био на 18. мјесту, а сада је други.

Јасно је да му је наредни циљ да нападне мјесто број један и коначно дође до гренд слем трофеја, који још нема у својој колекцији.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар