Европа уводи пасоше, а Србија дигиталне сертификате

За два дана, 17. фебруара, биће позната коначна одлука Европске Уније о тзв. “ковид пасошима”. Истовремено, Србија планира увођење дигиталних сертификата. Да ли је реч о истом документу?

Србија 15.03.2021 | 07:32
Европа уводи пасоше, а Србија дигиталне сертификате

Прву дилему представља сам назив докумета. Ако покушате да “изгуглате” речи “цовид пасспорт” (ковид пасоши прим. аут.), видећете да се често појављује и појам “ваццине пасспортс”, чак “греен пасс” и “греен пасс цертифицате”, али и “дигитал цертифицатес” (дигитални сертификати). И Илва Јохансон, комесарка за унутрашње послове у Европској комисији, говорећи о ковид пасошима, употребила је реч “сертификати”.

Да ли је то значи да је исти документ у питању? Судећи по речима, српске министарке трговине, туризма и телекомуникација Татјане Матић, није. Гостујући у дневнику РТС-а пре пет дана, Матић је рекла да је ковид пасош који је најављен из Брисела “друга врста исправе”.

Оно што им је заједничко је намена - и једни и други требало би да олакшају путовања и омогуће нам да путујемо без каратина и ПЦР тестова.

А у чему се разлику? Које земље ће признати дигиталне сертификате из Србије? Које податке ће садржати један, односно други документ? Ово су сви (за сада) доступни подаци о овим документима.

Европски ковид пасоши

Одлука о увођењу ковид пасоша донета је крајем фебруара на самиту европских лидера, а коначна ће бити усвојена за два дана. Тада ће бити познато и више детаља, јер према речима Крунослава Цапака, шефа Хрватског завода за јавно здравство и члана Националног штаба цивилне заштите, за сада је све још увек на нивоу договора држава чланица ЕУ.

Ипак, договор је постигнут о самом садржају документа.

Како је појаснио за “Јутарњи лист”, он ће садржати:

име и презиме вакцинисане особе
државу из које долази
назив вакцине која је коришћена
датум вакцинације
серијски број цепива
бар код којим ће се моћи очитавати подаци

- С обзиром на то да се иде на смарт решење, биће потребно до три месеца да то профункционише. Још се на нивоу Уније разговара хоће ли грађани који су се вакцинисали добити смарт картице или ће имати код који ће се моћи да се очита на мобилном телефону - рекао је Цапак.

Идеја ковид пасоша изазвала је различите реакције у самој ЕУ, па и бурне расправе да ли они крше људска права, а неки су већ увелико почели и припреме за његову израду.

Прве (и најгласније) биле су Грчка, Кипар, Италија и Шпанија, земље са југа Европе. Разлог је једноставан и логичан. Реч је о земљама које су зависе од туризма и које су претрпеле велику штету због прошлогодишње лоше сезоне, а још једна била би економска катастрофа. Према наводима сајта сцхенгенвисаинфо.цом, у ред присталица ковид пасоша спадају и Португал, Чешка, Данска, Пољска, Словачка..

У Мађарској су такође расположени да прихвате овај документ, с тим да нешто слчно код њих већ постоји. Већ неколико недеља Мађарима који су вакцинисани или су се опоравили од вируса дозвољен је улазак без ограничења ако свој имунитет могу да докажу пластичном картицом. Они који имају такву картицу у Мађарској ускоро могу уживати додатне погодности попут слободе да “крше” национални полицијски сат који почиње у 20 сати.

Можда најдаље у изради електронског пасоша о вакцинацији отишла је Немачка. Према писању “Бизнис инсајдера”, ова држава већ је одлучила да израду ковид пасоша повери компанији ИБМ. У трци је био још и немачки Телеком који је прошле године заједно са САП развио "Цорона Wарн" апликацију, али је у фото-финишу испао, наводи поменути портал.

Преко апликације, коју сада треба да развије ИБМ, ресторани, продавнице, фитнес центри, хотели и све друге установе могу да регулишу приступ корисницима тако што могу да провере да ли је лице вакцинисано. Према плану, након званичне објаве одлуке владе дигитални пасош би требало да буде израдјен у року од осам недеља.

Српски дигитални сертификати

Истовремено и Србија ради на припреми докумета који би служио као доказ о вакцинацији. Према речима ресорне министарке, тај документ биће дигитални сертификат, а не “ковид пасош”. Она је у изјави за РТС 10. марта нагласила и да је наша земља процес израде овог документа покренула пре нешто мање од два месеца.

- Дигитални сертификат говори када сте вакцинисани или сте прележали или сте урадили пи-си-ар тест и негативни сте - рекла је она и додала да је једна од опција и да дигитални сертификат постоји у облику апликације за мобилни телефон.

(Блиц)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ливерпоол

15.03.2021 06:50

Невидим засто вас уопсте занима ста уводи и ради ЕУ . Па вама је највазнија ствар у зивоту политика и посијелили сте се на За Додика и против Додика Толика је подјела и мрзња измеду ове две групе да су се мање мрзили 92 разлиците војске Нетреба вама корона и нецете ви помријети од короне вец од мрзње једних према другим. Дај бозе да не и заратите измеду колико се мрзите Погледајте мало како зиви народ у нормалним дрзавама а не само да се 24/7 бавите о томе како да останете или додете на власт Па оде се о власти прица 7 дана пре избора и после тога народ зиви свој зивот и брига их за власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГИ ИСТОК

15.03.2021 09:24

МА НИСУ РУСИ НИ КИНЕЗИ БАШ НАИВНИ АЛИ ДРАГИ ИСТОК. ПА ОВОЈ ЈЕ СТВАРННО ПРЕВИШЕ И ЧИСТ ФАШИЗАМ. КОМЕ ОНИ ДРЖЕ ПРЕДАВАЊА.ПОЛА ЗЕМАЉА ИМ ЈЕ ПРОПАЛО.

Name

Ђед

15.03.2021 06:53

Вучић је изјавио да ковид падоши представљају невјероватно дискриминацију осталих ван ЕУ, као и дигитални сертификат за остале па и земље ЕУ! Није шија него врат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људска права

15.03.2021 10:18

"Идеја ковид пасоша изазвала је различите реакције у самој ЕУ, па и бурне расправе да ли они крше људска права." Наравно да крше, али свевладајућа масонска елита иде зацртаним путем поробљавања народа. Још нико није званично прогласио 3.свј.рат који се води помоћу вируса и вакцина.

Name

разумио

15.03.2021 07:00

Циповати или не, питање је сад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апликација

15.03.2021 09:28

Бити мора.

Name

реx

15.03.2021 07:10

Зато што људи блиски власти имају софтверске фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Графит

15.03.2021 07:11

Без селективног избора политицара и селективног одбацивања смеца ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

15.03.2021 07:22

Ово је фаза агенде у којој се говори само о вакцинама, што је и крајњи циљ ове лажне пандемије. Нико више не говори о препорукама да се перу руке пола минуте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ливерпоол

15.03.2021 07:28

Док се у нормалним дрзавама народ бави вакцинацијом и дијели се на оне који су вакцинисани и оне невакцинисане код вас и даље народ се само бави политиком и дијели на оне за Додика и оне против Додика Ако сад ту такву прилику не искористе босњаци и не укину РС неце је никад ни укинути Сад да доде до и најмањег конфликта срби у РС би заратили сами измеду себе горе вец Бабини и Алијини у крајини у прослом рату и босњаци би испали јос као неке мировне снаге измеду медусобно зарацених срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

15.03.2021 07:41

Србија већ издаје ковид пасоше.25.02 сам вакцинисан у Бг,Астра Зенеком и добије се папир с свим наведеним траженим подацима с QЕ кодом,који кас се скенира добије се на ћирилици,латиници и енглеском све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агапе Агапе

15.03.2021 07:46

Наставак трећег рајха, само у много лепшем облику, под кринком заштите здравља. Лијепо дивно, не желим никад добити тај фашисоидни сертификат, боље умрети као човек. Ово је крај људских слобода, никад више неће бити као прије. Али док народ схвати, повратка нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Агапе

15.03.2021 09:35

Сада се борис за људске слободе, а прије 30ак година, када су увели обавезну вакцинацију за улазак у многе земље ти није сметало? За пола свијета не мозес добити визу (или преци границу ако си у безвизном резиму) без вакцине против рецимо маларије, или зуте грознице.

Name

путник

15.03.2021 07:57

јос мало па су све овце у тору, цобани су се побринули да покрију све излазе да неби која овца побегла. ееее овце. бил гејтс -бил рацун гејт -врата. остварује се оно сто су "теоретицари завере" говорили јос прије 10 година. планови су давно објављени. само слепи код оцију никако да прогладају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим Ман

15.03.2021 08:01

А зашто толика фрка око примања ваквине. Ја нећу па шта? Да ли треба да се класифицирам као терориста? Зашто се они као вакцинисати и имуни боје мене који то нисам? Па ваљда ћу само умријети и то је то. Ево није проблем. Нећу узети вакцину и нећу нигдје да путујем, и нећу уопште да тросим лову, а све ово су моја права. Е сада, да ли друштво, туризам и остале гране привреде имају користи од мог понашања, закључити сами, то закључавање и лоцкдоwн људских права и откљуцавање ђавола

ОДГОВОРИТЕ
Name

Због чега сад?

15.03.2021 08:04

ОПЕТ НАШ ПОПИСУЈУ И РЕГИСТРУЈУ. ШТА ЛИ НАМ САД СПРЕМАЈУ. НИШТА ДОБРО, ТОЛИКО ЈЕ ЗА САДА СИГУРНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

15.03.2021 08:28

Узеле се паре,редом на: 1.Маскама 2.Рукавицама 3.Респираторима 4.Тестовима 5.Вакцинама 6.Софтверу за ковид пасос Корона је испунила циљ,билиони су се слили у дзепове глобалиста.Ста је следеце...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

15.03.2021 08:57

Па казете "теорија завјере", ахааааа, само стоко немо гледај и прихватај, муууууу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шамац

15.03.2021 08:59

За два дана 17.02 ?! Неразумем, фебруар је прошо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.03.2021 09:02

За ције бабе здравље,јесу ли битни пасоси и церификати? Да те бог сацува. Све се бојим да теоретицари завјера понекад говоре истину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А јој

15.03.2021 11:52

Како це преговарати када опали минус, руси неце тудју вакцину и немају тај пасос?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.03.2021 13:44

Ја мислим да це у марту а не у фербрувару да одлуце

ОДГОВОРИТЕ