Ко продужава опстанак ОХР-а у БиХ?

Свака земља која има неку врсту супервизије, а у случају БиХ то је високи представник Међународне заједнице, није у пуном капацитету суверена земља, тврде за БН телевизију политички аналитичари из Бањалуке и Сарајева.

Босна и Херцеговина 14.03.2021 | 19:55
Ко продужава опстанак ОХР-а у БиХ?

Да ли је БиХ, након 25 година, способна да функционише без Канцеларије високог представника међународне заједнице.

"То је јако тешко одговорити јер видимо да наше политичке елите нису способне да рјешавају проблеме грађана, примарним темама, већ се баве нечим што је на шестом и седмом мјесту по важности за грађане. Конкретно - вакцинација! О томе се не прича", каже политички аналитичар Велизар Антић.

"Очигледно су овдје власти јако, јако расположене да чувају статус кво и високи представник је овдје често потребан због нас самих", додаје аналитичарка Вилдана Селимбеговић из Сарајева.

А да ли су у ових протеклих 25 година високи представници урадили нешто корисно за БиХ или су још више продибили јаз међу домаћим политичарима, али и народима.

"Дало би се много промједбу ставити на рад, рецимо, Педија Ешдауна која је била на фону владавине какву ми већ гледамо од домаћих власти. Међутим, мислим да је много тога учињено што наши политичари не желе да признају", каже Селимбеговићева.

Амтић додаје да се у једномм периоду високи представници јесу понашали као диктатори и колонизатори који имају апсолутну моћ.

Иако се већина аналитичара слаже да је Валентин Инцко био готово непримјетан у свом већ 12 година дугом мандату, посљедњих година из заборава га враћа Милорад Додик. Зашто се Милорад Додик окомио баш на Валентина Инцка, када њих двојцу веже дуга историја сарадње још из првих послератних година када је Инцко био амбасадор Аустрије у БиХ, а Милорад Додик дашак свјежег вјетра на Балкану.

"То је један чудан однос. Када су се високи представници понашали диктаторски, СНСД је подржавао такве одлуке. Сада, када имамо представника који се највише повукао долазе одлуке Милорада Додика да се обрачунава са њим. Убијеђен сам да су мотиви дневнополитички", јасан је Антић.

О одласку високог представника из БиХ одавно се расправља. Савјет за примјену мира још у фебруару 2008. године на састанку у Бриселу утврдио је захтјеве које власт у БиХ треба да испуни како би се затворила Канцеларија високог представника. Ти захтјеви дефинисани су у, сад већ заборављеном програму 5+2 који предвиђа 5 циљева и два услова.

(БН ТВ)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Цхерy Цхерy Ладy.

14.03.2021 19:00

Енглеска принцеза. Бисерна. Или нас Додо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

16.03.2021 17:28

Све це то миле да среди

Name

Ја

14.03.2021 19:07

Трла баба ЛАН ! Аналитичари па молим вас одговор шта на простору ДРЖАВЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ФУНКЦИОНИСЕ?? ОДГОВОР СВЕ ОНО СТО ТРЕБА СПРИЈЕЦСВАТИ И КАЖЊАВАТИ А ТО ЈЕ НАЦИОНАЛИЗАМ КРИМИНАЛ КОРИПЦИЈА КРАЂА ЛОПОВЛУК И НЕМА РИЈЕЦИ ШТА СВЕ НЕ СТО ЈЕ НАЈ НАЈ ГОРЕ У СИСТЕМУ ФУНКЦИОНИСАЊА ДРУШТВА И ДРЖАВЕ У ЦЈЕЛИНИ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

14.03.2021 19:09

Па и Немацка је имала до уједињена а нама це требати док су ови ту попут Ронхила Бакета и Цове

ОДГОВОРИТЕ
Name

А шта им тепаш ?,убили су.све

15.03.2021 13:38

Све што су.могли.у Својим отровима.

Name

Јое

14.03.2021 19:30

Ко продужава?Па опозиција у РС,нити на једном нивоу не обнашају власт,ни о чему не одлучују,ал сносе одговорност за све! Јест то добро,вршиш власт,уживаш све бенефите власти,пребацујеш 100-е милиона КМ из Буџета себи,члановима своје породице,кумовима....,а онда за све неуспјехе и срања која си направио оптужиш друге и одговорност пребациш на њих-"издајнике и Бакировце".

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Јое

14.03.2021 20:46

Није проблем то сто раде све сто си набројао (и јос много тога, све горе од горег). Проблем је сто смо ми изгубили здрав разум па им вјерујемо. Никада ми неце бити јасно ста се десава са људима у БиХ па купују ту прицу вец 20 година, и упорно гласају исто. Мозда јесмо сви заједно глупи као Босанци?

Name

Јое 2

14.03.2021 20:48

А нема Човићеваца? Устани исламофоби!

Name

Српкиња из Србије

14.03.2021 21:22

О цему свих претходних 6 коментатора прицају ?!?!?! Управо су аналитицари објаснили да БиХ НИЈЕ суверена !!!! Понављам : НИЈЕ СУВЕРЕНА !!!!!! Одлуке доноси ОХР и стране амбасаде. Одговорност сноси онај ко има полуге власти !! У слуцају БИХ , то су ОХР и стране амбасаде које гурају политике својих дрзава, сви они су окупатори. Да , бас тако , ОКУПАТОРИ , мозете се заваравати и тесити колико хоцете, али тако је , а под окупас сте због ''Босњака '' који призивају окупаторе да би напакостили Србима , а цине стету и себи ( по систему да комсији цркне крава , па и мени да цркне крава да нема од кога комсија да трази млеко ) . Ситуација је лоса јер странци тако зеле , ста мислите ко њима исплацује све њихове плате? Па , ВИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.03.2021 08:04

Мени тебе жао.Није ти лако.

Name

Истина

15.03.2021 01:09

Ко подржава ОХР и високог представника него криминалци, лопови, мафијаши и убице који су на власти, Бакир, Додици, Ћовичи и њихова булумента. Да ових из ОХР нема давно би се ови лопови скинули са леђа народа и били би у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

15.03.2021 10:07

Људи моји што смета ОХР поштеном човјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.03.2021 10:45

Управо у том питању је и одговор на све ово.

Name

Илија

15.03.2021 10:26

Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ