Законом забранили објаву података од јавног интереса

Јавне институције у Босни и Херцеговини тренутно немају никакву законску обавезу да објављују информације од јавног интереса.

Босна и Херцеговина 14.03.2021 | 17:09
Законом забранили објаву података од јавног интереса

Због тога су организације цивилног друштва у БиХ упутиле иницијативу надлежним институцијама са захтјевом да се што прије приступи измјенама Закона о слободи приступа информацијама БиХ. Иако је Преднацрт Закона написан у складу са европским стандардима, како тврде у Министарству правде БиХ, поједине ставке су уназађене, када је у питању слободан приступ информацијама од јавног значаја.

У Босни и Херцеговини институције тренутно не објављују информације о трошењу буџетског новца, јавна предузећа крију податке о пословању, а правосудне институције информације о завршеним судским процесима.

Преднацрт Закона о слободи приступа информацијама је спреман и предвиђа оснивање Централног портала институција БиХ, на коме би биле доступне све информације од јавног значаја. Ипак, изузетака од тог правила је превише, тврде у невладином сектору. 

"Посебно у смислу постављања заиста широке листе изузетака од слободног приступа информацијама које могу довести до још горе праксе од оне коју сада имамо", каже Ивана Корајлић из Реанспаренси интернешнела БиХ.

То значи да не морају бити објављени подаци који имају ознаку тајности, ако спадају под пореску тајну, ако би објављивање нашкодило угледу стране у поступку, ако би онемогућило рад инспекцијских органа и слично.

Добра ствар је да судови не могу више годинама да одуговлаче са управним споровима који се тичу слободе приступа информацијама, јер су им постављени рокови. Али рад с медијима је уназађен, јер се ионако дугачки рокови за достављање информација од јавног значаја опет продужавају.

"Оно што је такође проблематично, и што може отежати рад и самим медијима, јер се продужава рок за достављање информација. Сада уговорни орган може продужити рок са 15 на чак 30 дана.“ 

Из новинарске заједнице поручују да је задатак институција да буду отворенији према медијима, који су преносници информација према грађанима.

Из Министарства Правде БиХ не обазиру се на критике и поручују да је преднацрт Закона о слободи приступа информацијама написан у складу са европским стандардима.

“У текст предложеног прописа уграђене су и сугестије ТАИЕX експерата, чиме би се законодавство о слободи приступа информацијама на државном нивоу ускладило са међународним и европским стандардима, а једна од препорука ТАИЕX експерата односи се и на поштовање принципа проактивне транспарентности.” – поручују из Министарства правде БиХ.

Ипак, из Транспаренси Интернешенела одговарају да ће путем коментара и сугестија покушати да унаприједе одређене ставке које се тичу и рокова за достављање информација, али и наводних изузетака од објављивања података који су од јавног значаја.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Спарта.

14.03.2021 16:20

То је у реду. Кад је политика неодговорна. Онда људи морају направити њен прототип. На крају крајева људи су и политику, још у вријеме племена направили. Да олакша неке ствари које су тада биле без политике тешке, братоубиства, ратови, копљари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

14.03.2021 16:23

Да смо народ који има даМу јос вецерас би КОМПЛЕТБ парламенти летјели вани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ротква

14.03.2021 18:06

Жена Змај. Николија Сторуген. Шкотска. Да нам буде представник нека њена дама. За ЈугоБиХ права ствар.

Name

Борис

14.03.2021 16:40

Тако је то кад мафија има своју државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.03.2021 17:24

Нити има државе нити има мафије. Протекторат и сељадија.

Name

Мане

14.03.2021 18:24

Па нису луди објавити свој лоповлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конфронтиран

15.03.2021 06:52

Није то лоповлук него реформска агенда прецеднице Зеке!

Name

458

14.03.2021 20:03

Ова дрзава је отпјевала своје

ОДГОВОРИТЕ