"Није лако наћи мотивацију, а имаш милионе на рачуну"

Некадашњи кошаркаш Дино Рађа говорио је о НБА асовима с ових простора, Николи Јокићу и Луки Дончићу, те потенцијалном тандему који би они могли да буду у неком од тимова у најјачој лиги на свету.

Спорт 14.03.2021 | 00:35
"Није лако наћи мотивацију, а имаш милионе на рачуну"

Легенда југословенске и хрватске кошарке гостовао је у подкасту "Денвер Србија" у коме јепричао о разним занимљивим темама.

Једна од првих била је потенцијални тандем Јокић-Дончић, а да се њих двојица одлично слажу, видело се током недавно одигране Ол стар утакмице.

- Мислим да би један другом скинули с леђа једну обавезу, јер би на сваког од њих морала двојица да пазе, па би био мањак. Могли би да играју заједно. Ја да сам њима тренер или неки интимус, код њих бих инсистирао да се посвете физикалијама једно два лета… Знам да није лако кад имаш 100 милиона на рачуну мотивисати се јер си већ међу најбољима, али мислим да би направили огроман искорак кад би се физички довели у бриљантно стање, рекао је Рађа.

Када је Јокић у питању, Рађа сматра да би само морао да "унапреди тело".

- Он је изузетно талентован. И он и Дончић би могли да унапреде своје физикалије, али су рођени кошаркашки таленти. Ови Амери не могу да изађу на крај са њима. Два пута су окренули 3:1, то је доказ снаге тима. Штета што нису отишли до финала, али мислим да су Лејкерси тада били искуснији, не бољи.

Рађа не сматра да се центар као Јокић до сада није видео.

- Ма да, Сабонис је то имао у малом прсту, то је тренд. Данашња статистика је пренадувана, некада је асистенција била асистенција, додаш лопту, неко да зицер и то је асистенција. Данас даш лопту на крило, играч направи дриблинг, или два дриблинга, па да кош. По мени, маркетиншко силовање. Успешно се продаје, свака им част, али није исто Џорданових и Лебронових 30 поена на утакмици, рекао је Рађа.

Може ли Јокић до МВП признања?

- МВП је увек за неку екипу која је на врху. Да неко да добије то признање у петој, шестој екипи, то се неће десити. Да би добио МВП, најкориснији играч, мора ти екипа бити добра и ти је гурати. Изузетак је био Расел Вестбрук, али је то медијски више било. Доведите Вестбрука у Барселону, ЦСКА и реците му 'буди првак Европе' и неће моћи, рекао је Рађа.

Он је испричао главне разлике између тренера у Европи и у НБА.

- У НБА је главни тренер је више као менаџер енглеског тима у фудбалу. Тренери у Европи су више везанији за играче, више… јебу матер, ха, ха. У НБА је доста тога политика, звезда постаје звезда и не смеш да вичеш на њега, не можеш му ништа. Превелика је власт дата играчима, казао је Рађа.

Прослављени српски тренер Жељко Обрадовић не би могао да се снађе у НБА, по његовом мишљењу.

- Има много тренера који би могли водити тимове из НБА. Проблем је политика, данас и велики, етаблирани НБА тренери имају проблема са звездама. Замисли Жељка Обрадовића тамо. Он би послао неког знаш где. Нема длаке на језику, а зна више од свих њих заједно. Бојим се да он уопште не жели да оде јер Жељко је свестан свог квалитета, он је газда и воли да држи све под контролом, а тамо не би то могао, рекао је Рађа.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бх

14.03.2021 07:26

Па ти бато донирај то црнцима у африци гладним па цес имати благо небеско а на земљи поново стици ти имас посо ал не схватас засто си на земљи, као имас па бог ти је дао да поделис и имас узвисен статус

ОДГОВОРИТЕ