ПОНОР И ПАКАО ЕУ: Вакцине касне, букти трећи талас..

Европљани су се, као и многи други широм света, надали бољој и срећнијој 2021. након дугих месеци болести, смрти и економске беде повезане са пандемијом корона вируса. Али до сада ова година била је подједнако тешка за Европску унију, и то на више ковид-фронтова.

Свијет 13.03.2021 | 22:06
ПОНОР И ПАКАО ЕУ: Вакцине касне, букти трећи талас..

Обећаних 2,6 милијарди доза вакцине ЕУ до сада није успела да обезбеди и у спровођењу вакцинације знатно заостаје за Израелом, Великом Британијом и Америком. Бројне чланице ЕУ посрнуле су и на националном нивоу, јер не успевају брзо да вакцинишу грађане ни оним цепивима које су успеле да набаве.

За све то време вирус наставља да се шири и односи животе.

У петак су италијански премијер Марио Драги и немачки угледни Институт за инфективне болести Роберт Кох потврдили да се њихове државе налазе у трећем таласу пандемије. Ограничења у Италији биће пооштрена од понедељка, а тотално национално закључавање планирано је за Ускршњи викенд.

Земље централне и источне Европе, поносне на учинак током првог таласа прошлог пролећа, сада су тешко погођене. Пољска и Мађарска забележиле су озбиљне скокове инфекција, док Чешка и суседна Словачка бележе неке од највиших стопа смртности по глави становника на свету.

То сигурно није било оно што је Европска комисија имала на уму када је у јуну објавила "Европску стратегију за убрзавање развоја, производње и примене ефикасних и сигурних вакцина против ковида-19“.

У то време многи су се подсмевали Великој Британији јер није, као одлазећа чланица, прихватила позив из Брисела да се придружи центализованиј шеми набавка вакцина за цео блок. Десет месеци касније, на насловници немачког "Билда" стоји наслов: "Драга Британијо, завидимо вам".

Ове речи долазе из земље која на челу има научницу Ангелу Меркел и која је на почетку пандемије изгледала као узор ефикасног поступања са здравственом кризом.

Па, шта је пошло по злу?

Дебата у Немачкој постала је веома политизована уочи општих избора у септембру. Генерални секретар Социјалдемократске партије, огорчени изборни ривал Хришћанско-демократске уније канцеларке Меркел, најавио је да Немачка никада није смела да дозволи да Европска комисија купује вакцине у њено име. Вицеканцелар Олаф Шолц је, како се извештава, ЕУ план вакцинације описао као "тотално с**ње".

Пре неколико недеља било је речи о томе да ће председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен вероватно морати да поднесе оставку због чињенице да су испоруке вакцина уговорене са произвођачима касниле. Европски политичари и гласачи желели су да знају зашто је Велика Британија успела да добије све своје вакцине, а ЕУ није.

Али расположење ЕУ се од тада полако мења. Фон дер Лајенова је, додуше са закашњењем, признала да су направљене грешке, а и поједине чланице признају да деле кривицу јер их је Брисел консултовао пре него што је у њихово име преговарао са произвођачима.

Један ЕУ дипломата рекао је за Би-Би-Си да је фрустрација коју осећају Европљани разумљива.

- Не желимо да наши вољени буду изложени вирусу, док су људи у другим деловима света заштићени вакцинама којима ми не можемо да приступимо - рекао је, али додајући ипак да је Комисија одрадила "одличан посао".

Да ли је могло и боље?

- Несумњиво. Али сложеност ЕУ има своју цену - казао је.

Комисија је жестоко критикована да је превише бирократски приступила уговорима са произвођачима и да се превише фокусирала на АстраЗенеку, која је на крају највише "заврнула славину" за ЕУ.
Међутим, упућени у кажу да су многе чланице првобитно фаворизовале АструЗенеку као јефтинију опцију. Фајзерова вакцина сматрана је скупом и речено је да су бројне земље сматрале да Немачка жели да заради на тим уговорима (Фајзерова вакцина направљена је у сарадњи са немачком компанијом Бајонтек).

У петак је аустријски канцелар Себастијан Курц оптужио Комисију да не дели вакцине према величини популације, као што је било обећано, већ "као на пијаци". А Европска агенција за лекове (ЕМА) непрестано је на удару критика због тога што "споро“ одобрава вакцине.

Сада када је низ земаља ЕУ показао интерес за вакцине из Русије и, у мањој мери, из Кине, словачки премијер Игор Матович најавио је да жели да пошаље "малу поруку шефици ЕМА": "Драга Криста, сви бисмо били веома срећни да промените радно време наредних месеци на 24 сата дневно и 7 дана у недељи. И да одобравате вакцине не за три месеца, већ за три недеље. Питање је живота и смрти ".

Америка има, али не да

Администрација америчког председника Џоа Бајдена тренутно складишти на десетине милиона доза вакцина, чије одобравање у Америци остаје неизвесно, што фрустрира савезнике светске силе који кажу да би те дозе требало искористити за спашавање живота у иностранству.

Вакцина компаније АстраЗенека добила је хитну дозволу од Европске уније и Светске здравствене организације, али не и од америчких регулатора. Многе савезничке земље сада притискају Бајдена да подели залихе те вакцине, подећајући га да већ има довољно доза три већ одобрене вакцине (Фајзер, Модерна и Џонсон и Џонсон) да покрије одраслу популацију Американаца до маја, а целокупно становништво до краја јула. Многи истичу да ће ово америчко грчевито задржавање вишка доза само ићи у корист геополитичким ривалима Русији и Кини.

АстраЗенека каже да су америчке вакцине "у власништву" америчке владе и да би за њихово слање у иностранство било потребно одобрење Беле куће.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Зена Змај (Скотска и Сипово)

13.03.2021 21:12

Нацин зивота. Нека додју код нас мало на Романију и Херцеговину, наравно дистанца и да не иду ко стампедо. Па це им бити боље. Кад боље размисилим, ми смо здравим нацином зивота богати, али болесни трврдоглавосцу да не прихватамо глупости из тудјине кад смо своји. Нек смо тако. Имамо ми свој смисао за хумор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рен Буховиц

14.03.2021 07:13

Све је ово оцекивано - пандемија се контролисе како би имала зељене ефекте!

Name

д

14.03.2021 07:30

Као у ЕУ понор па ми смо онда давно потонули, код нас ни вакцина ни вакцинисања, а ово мало це исто искомпровати какви су.

Name

Хаха

13.03.2021 21:23

Заталасало цам дабогда до пакла висе!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

14.03.2021 07:03

Кад почиње четврти талас???

Name

Јаффа

13.03.2021 21:40

Па у ЕУ владају људи, којима ништа свето није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

13.03.2021 21:51

Наравно да се ради о лази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем се

14.03.2021 08:08

Страсна лаз, манипулација и психицко насиље, које само "болесно" заостравају.

Name

Треци талас

14.03.2021 06:33

Просле године у ово вријеме није се знало ниста о новом вирусу, није било вакцина, непознато колико траје имунитет...али се непогресиво знало кад це бити други а кад треци талас. Веома занимљиво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

14.03.2021 08:47

Зао ми је, неце вам, бандити, ици по плану, јер последња ријеч је Бозија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

14.03.2021 10:10

Чекаку нуспојаве од вакцина које се примају у Америци, Енглеској, Србији..

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазу

14.03.2021 10:17

ови из Еу ко и цијелли свијет па каква је то епидемија или пандемија у Њеемацкој 50 заразених на 100 000 ајде људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

14.03.2021 10:51

Цитав свијет је пред трецим свјетским ратом због измисљене пандемије у којој је умрло мање него претходних година од грипа! Ако неко тврди супротно нека изнесе аргументе јер статистика је неумољива, а плус за сатанисте сто су успјели да приказу да су сви умрли само од "њима познатог ковида" јер не постоје друге болести од када "стизе ковид 19"! Идиоти, убице.. Не вриједјате нам здрав разум и интелигенцију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

14.03.2021 16:29

Слазрм се с тим сто мислим да су нас поцели запрасивати са нервним гасовима или бојним отровима путем отан авиона да нас убиједе у пландемонију.