Пандемија потврдила: Савјет министара најгори до сада

Пандемија је само потврдила оно што су многи сумњали. Тренутни сазив Савјета министара БиХ најгори је од постојања ове институције.

Босна и Херцеговина 13.03.2021 | 20:41
Пандемија потврдила: Савјет министара најгори до сада

Сматрају то бројни државни парламентарци, али и анализе стручњака. А, неумољиво то показује и статистика. Осим што су министри пропустили у двије године мандата у парламентарну процедуру упућивати било каква законска рјешења, пропустили су реагирати у најтежим тренуцима, када су све владе свијета за своје грађане набављале вакцине.

Министарски одговор на пандемију је катастрофалан. Од спрјечавања ширења заразе, збрињавања људи, смањења посљедица у економском смислу и оно најзначајније – због неспособности да набаве вакцине. Угрозили су достојанство и животе грађана БиХ, мишљење је појединих државних делегата.

“Да се не враћам на то како су изабрани, јер да код нас функционише правна држава, да ОБА и СИПА раде свој посао њих половина не би могли да обављају те послове министара с обзиром да су се у прошлости бавили финансијским, привредним криминалом, незаконитим пријемом држављана у држављанство БиХ, ратним злочинима, заштитом ратних злочина, приређивањем игара на срећу и тако даље, књигу о томе можете написати чиме су се они све бавили”, рекао је Златко Милетић, делегат у Дому народа БиХ.

Због погоршане епидемиолошке ситуације, пропао је и покушај да на заједничкој сједници државни парламентарци питају, а министри одговарају. Једно од питања требало је бити и да ли ће предсједавајући Тегелтија, поднијети оставку.

“Ово што се дешава с набавком вакцина је јасно разоткрило и разголитило једну некомпетентност и неспособност власти. Ви када погледате а не морате бити неки стручњак, погледате састав Савјета министара и видите њихове референце, ви видите да је то испод неког просјечног досадашњег политичког нивоа, чак је у тој фази да и питања која бисмо поставили, сви знамо одговор, на њих неће имати никакву врсту притиска”, рекао је Младен Босић, делегат Клуба Срба у ДН БиХ (СДС).

А значајан број тих питања, бар према ријечим појединих посланика требао је бити упућен министрици спољних послова БиХ, Бисери Турковић.

“Шта је конретно урадила по питању Трговске горе, по питању набавке вакцина, и по питању висине Пељешког моста, ја знам да је она писала нека писма по питању излаза на отворено море што је потпуно промашена тема. Оно чиме се она требала бавити је висина моста јер имамо индикације из Савјета министара да тај мост неће бити висок 55 метара колико је Хрватска најавила него да ће бити доста нижи”, питао је Дамир Арнаут, посланик Наше странке у Представничком дому БиХ.

Много тога битног, сложни су саговорници, је Савјет министара пропустили урадити. Па и у парламентарну процедуру упутити кључне реформске законе из Мишљења Европске комисије. За измјене и допуне Закона о јавним набавкама, сукобу интереса и ВСТС-у, чекају се страначки договори.

“Досадашње критике на рад Савјета министара су биле врло аргументоване, оне и даље остају јер и даље свједочимо чињеници да Савјет министара не шаље довољан број закона у парламентарну процедуру. Али ево ја сам оптимиста за ова два или три закона”, поручио је Денис Звиздић, посланик СДА у ЗД БиХ.

У двије године мандата, пропустили су да се баве својим послом, мишљење је многих. А институција је наставила бити полигоном политичких обрачуна. Најављена нова министарска смјена. Овога пута ДНС-овог кадра, Милоша Лучића.

“Дакле и даље се Савјет министара бави само собом, својим већинама а не неким значајним питањима. Статистика је дакле и даље таква каква јесте, ово заиста јесте најнеефикасније Савјет министара БиХ откако оно постоји у овим капацитетима”, поручио је Расим Ибрахимагић, политички аналитичар.

“Не само сада у корони, од самог почетка, од формирања ово је убједљиво најгори сазив Савјета министара у историји БиХ. Ово је група неспособних људи који чак немају ни политички капацитет да бар квалитетно лажу грађане БиХ”, рекао је Војин Мијатовић, потпредсједник СДП-а.

Ако пак у ријетким приликама које и медији добију, упитати државне министре о критикама на њихов рад и евентуалној одговорности за све неучињено – ништа од претходно наведеног, изричити су увијек, није истина.

(Н1)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Јоксим

13.03.2021 19:55

Савјет министара је беспотребна институција.Или укините владе оба ентитета или укините савјет министара.Само арците народне паре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

у овој земљи

13.03.2021 21:32

се најбоље зивјело, у сваком погледу, економији, култури, спорту и свему осталом кад смо зивјели заједно...а ево овако у торовима видите дје смо, дно дна у сваком погледу...

Name

Борац

13.03.2021 21:47

Ста оцекивати од гробара банака.

Name

Беба

14.03.2021 07:07

Сасвим оцекивамо: Цега се Тегелтије дохвате то сигурно пропада! Има ли иста да је господин заврсио како треба???

Name

економиста

14.03.2021 08:19

Најјефтиније за БиХ је послати их све годину дана на годисњи, а давати им плате!

Name

Бранка Умсицевиц

13.03.2021 20:21

Потпуно непотребан орган са прекаљеним сјецикесаросима - без концепта, идеја и знања..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.03.2021 21:01

Ово је свакако држава са највише министара по глави становника. Савјетници, замјеници, секретари... А о квалитету рада . ... Па шта их брига кад народ чути.

Name

Треба

13.03.2021 20:39

Укинут савјет министара. Или бар,wвест на 3 министра како је дејтоном предвидјено. И хитно укинут војску 370 милионс годисње безвезе одлази

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Треба

13.03.2021 21:08

Само ти изреци своје жеље, нема проблема. Идући корак је да скупиш довољно ручица у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине да све то спроведеш у дјело :)

Name

Мане

13.03.2021 20:58

Скуп пропалих и неспособних политичара страначки изабраних чији једини циљ је узимање што више пара у своје џепове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

13.03.2021 21:32

25 година негативне селекције и странацког ухљебљавања, уз Бајину слабо сакривену политику коцења, одуговлацења и вртње у круг, не мозе ниста добра донијети. Наравно, ако је народу то добро, нека гласају и даље за исте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.03.2021 07:20

пуно се труда улозило у ту селекцију, да је исло имало природним путем било би све боље.

Name

ФЕДЕРАЛАЦ

13.03.2021 21:38

Овај сазив јесте најгори али он је ту да све коци сто се тице БИХ...то би И врабци на грани требали знати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.03.2021 07:21

и онда их спаси сда и са партнерима.

Name

НИЗАРАСТА

13.03.2021 21:57

Не слузи. Јос ми је заврсио тузном прицом. Сјеца језика политицара. Језик политицара је дуг до насих ТВ и телецом апарата. Правити прототипе тог сто они нама пласирају и превазици. Код њих нема пуно промјен набоље. Прототип је могуц као и схема, превазилазење зависи од насе креативности. И бољих организатора ван политике. Јос ми онај Радмановиц одјунио нагло од СНСД. Дјубре. Нема ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

13.03.2021 22:21

ВИДИ ОВИХ ЛОПОВА. ГОЛИ ОТОК ЈЕ БИО СТВОРЕН ДА ПРИМИ СТРУЧЊАКЕ. ТЕГЕЛТИЈА ПРЕСЈЕДНИК САВЈЕТА МИНИСТАРА. ЈЕЛ ТО СНИМАЈУ МАПЕТ ШОУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.03.2021 22:41

Савјет Министара је бесмислица обицна, Тегелтија да неког смјењује и да он одлуцује па то је смјесно,сељацина једна подмукла. Он се несто као задигао покрао дрзаву и он као битан, Милорад га створијо и сад ни њега не слуса и ту се копрца као, има клан свој он и Зељка она преводилац кфороваца, она да буде Прецједник па то је залост и брука, уствари на покраденим гласовима је једва просла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.03.2021 00:28

Какав ли је уопште осјећај кад си нпр неки службеник радник средња класа.... А онда ти се деси сплет околности који те доведе у ситуацију да ти дио државног буџета буде на некој платинастој фансy картици у новчанику?

Name

Весна

14.03.2021 06:45

Ја не могу замислити тог грађанина РС-а , који гласа за овога Тегелтију. Има и онај други Тегелтија као да их ја иста мајка родила.Један арчи банка а други се поткива.

Name

Мртви људи

14.03.2021 03:30

Неки политицари су спремни да много нас нестане који зивимо у БИХ само да би доказали како је дрзава немогуца и како не функционисе. Ови принципи и поступци политицара су нам познати зар не? Било ин је неколико и у рату. Политицари у БИХ су спремни да сви умремо само да они "побједе" у њиховим глупим ограниценим мозговима.Народ треба спасавати од смрти(све друго сте нам узели осим зивота а неким и то) а не да се Ј.... преко нас,

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

14.03.2021 06:35

Све њих на пусто острво и доћи им у посјету након 10 година да видимо у чему су успјешми, шта су направили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

14.03.2021 07:19

па ова ситуација не мозе бит ниста друго него намјерно узрокована, ко се мало труди мозе одрадит бољи посао него ови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

14.03.2021 07:46

Па шта се могло и очекивати од Савјета министра кога чине неспособи и подобни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

14.03.2021 08:16

Тај савјет прима редовно масне плате,а ниста не раде,било би их добро и расформирати,јер ницему не слузе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХХХХЛ

14.03.2021 08:18

Шта смо могли очекивати од најодабранијих лопужа

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.03.2021 08:29

Зависи, ко са које стране гледа. За неке најгори за друге најбољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупост

14.03.2021 09:22

мени се цини да је просли сазив био бољи јер су људи били висе компетентни неко ови данас. поредити тагателију и звиздица нема смисла јер је други иако је муслиман висе урадио за све људе овдије него тагателија иста за РС...паметном доста...

ОДГОВОРИТЕ