Идемо у дужничко ропство: Увоз већи од извоза!

Увоз пољопривредних и прехрамбених производа у току 2020. године у Босни и Херцеговини премашио је три милијарде марака, показују подаци Министарвства спољне трговине и економских односа БиХ.

Босна и Херцеговина 13.03.2021 | 19:43
Идемо у дужничко ропство: Увоз већи од извоза!

Извоз је износио око 850 милиона КМ, што значи да дефицит у спољнотрговинској размјени износи 2.2 милијарде КМ. Економисти поручују да то државу води у дужничко ропство.

“БиХ има могућност да произведе 5 пута више хране него што тренутно производи. Међутим, увоз је скоро исто толико пута већи од извоза, а платни дефицит је највећи управо на увозу хране”, каже економиста Алекса Милојевић. Наглашава да је први услов за развијену привреду развијена пољопривреда, јер се на њој развија индустрија.

“Ми не задовољавамо ни половину својих потреба у храни. Немамо робне резерве, нити имамо властиту производњу, тако да живимо у огромном ризику да би неки мали потрес на свјетском тржишту хране довео до масовне глади становништва. Оно што је најгоре је то да увозимо чак и живе животиње, житарице... Дакле, поред прехрамбених производа увозимо и најниже нивое производње у пољопривредној производњи. То је доказ потпуне неразвијености пољопривредне производње код нас, као и потпуног немара владе за судбину овог народа”, каже он.
 
Милојевић истиче да је прва брига сваке одговорне владе да обезбиједи здраву храну за своје грађане, а да то код нас, каже, није случај.

“Оно што је посебно опасно јесте да наши грађани због сиромаштва купују генетски модификовану храну, јефтину храну из увоза која је веома проблематична са здравствене стране. Ми се великим дијелом трујемо том јефтином храном”, објашњава Милојевић.

Грађани су одавно навикнути да гледају у празан новчаник. Кажу да знају шта је здраво, али да је, кад новца нема, једини избор оно што могу да приуште. Бирали би домаће кад би имали новца, а овако су приморани да купе оно што је јефтино.

Свјесно су, кажу, да увозна храна често долази ко зна одакле и да се по неколико пута одмрзава и поново леди. Они који могу да бирају, често предност дају домаћим производима.

Милојевоћ каже да је наша прехрамбена индустрија одавно уништена, а да без развијене прехрамбене индустрије нема ни развијене пољопривреде.

“Сва добит је у прехрамбеној индуструји. Пољопривреда је увијек губитник. Увијек су те примарне дјелатоности губитници, само је индустрија дјелатност која поизводи вишкове”, подвлачи Милојевић.

Он истиче да дефицит који БиХ управо има на храни, заједно са дуговима из кредита који се немилице узимају земљу води у дужничко ропство из којег ће каже тешко изаћи.

“Ми смо мала земља и високе технологије припадају великим земљама, њих нисмо у стању да остварујемо. Са оним што нам је Бог дао, када би се орјентисали на производњу хране и масован извоз, могли бисмо да обезбједимо девизе за увоз вискотехнолошких производа из развијених земаља. Управо то је пут нашег развоја”, истиче Милојевић.

“Како гледате на будућност грађана БиХ више није ствар тога да ли сте оптимиста или песимиста. Чињеница је да држава тоне све дубље без кључних претпоставки да се извуче, јер власт нема стратешки приступ томе у ком правцу земља треба да се развија”, закључује Милојевић.

БН ТВ

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

ЦИГАНСКА ЗАГОНЕТКА

13.03.2021 19:01

Насе вриједне руке Хрватске. Насе вриједне руке Српске? Јос супротности Паника - Вера Нада - Спознаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

13.03.2021 21:56

Па то је од бивсе Југе исто!!!

Name

Графит

14.03.2021 07:10

Јухууу, конацно ропство али неутрално без власника!

Name

Босанац

14.03.2021 07:29

Па ми смо већ преко 20 година у дужничком ропству.? Укопали смо најмање још 3 генерације, захваљујући багри и олошу на власти. Јад, туга и чемер за обичан народ..

Name

-> Цубро + Централни Комитет

14.03.2021 07:35

Треба под хитно сазвати сједницу НСРС и разговарати о економији!

Name

Кицос

13.03.2021 19:16

Без обзира на све рецено Република Српска никада неце пристати да дрзавно министарство пољопривреде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Кицос

13.03.2021 21:09

Супер, онда да наставимо овако још 25 година па ком' обојци, ком' опанци ;)

Name

Посавски гониц

14.03.2021 01:56

Па само даље до нестанка рс

Name

Зизи

13.03.2021 19:18

Сто ниси објаснио како је могуце да неки увезени производ дупло јефтинији буде него који је произведен код нас. Није влада дигла цијену насим производима. Сверц доприноси да су наси производи скупи. Нема висе производјаца на пијаци да продају своју робу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Зизи

14.03.2021 08:37

Објасницу вам ја, није у питању сверц. У питању је то сто у иностранству пољопривредници добијају јако високе подстицаје па могу спустити продајну цијену. Све нормалне дрзаве дају својим фармерима највеце подстицаје које могу приустити, јер тако свом становниству обезбједјују јефтину храну и истовремено повецавају извоз сто је кљуцно за добар зивотни стандард. Код нас су цијене високе јер су подстицаји јако ниски или их уопсте нема. Претпостављам да кад сви покраду из будзета колико им треба, не остане ниста да се подијели. Насе цијене су искљуцива кривица лосе подстицајне политике, и непостојања робних резерви.

Name

РОЛИДУК ДРНД

13.03.2021 19:47

ПА РАДИТЕ НЕСТА ОД КРИТИКА НА ВЛАДУ НЕМА НАПРЕТКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

13.03.2021 19:49

Ми смо одавно у дужничком ропству, ово је сад пропаст у коју нас је мафија довела, у нестанак. И дужничко ропство је подношљиво ако је власт колико толико одговорна, па већина Запада је у дужничком ропству, већ је проблем што је код нас мафија на власти која нас је довела до катастрофе, а још је на власти и присутна је у свим порама овпг друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало глупане

13.03.2021 20:35

Ста ми имамо за извоз осим будала овде све полтрони ухљеби и дупеувлакаци јос им драго кад дрзава дигне 100 милиона кредита монголоиди крезави 80 писто 10 посто лопиви и политицари и 10 посто киријаси које боли уво за све стрпа своју киријицу сваког првог у дзеп и полако порез не плаца ни на куце ни на станове ни ба кирију и да те бог види сиротиња глупа иде са села у град и плаца то умјесто да ради на селу и себи обезбиједи зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

13.03.2021 20:57

а људи се спрдају кад неко казе 'купујте домаце'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

13.03.2021 21:14

Па не спрдамо се друзе,али како да купујемо домаце кад је дупло скупље од увозног.Нек направе неки прорацун да и домаце буде доступно по пристојној цијени и куповацемо...

Name

Ре Јоксим

13.03.2021 22:14

Домовина се не продаје за 10 фенинга разлике

Name

ре

14.03.2021 08:38

Сматрај то улагање у своју домовину, јер тако це и они напредоват и бит це јефтинија и боља понуда.

Name

Јоксиме

14.03.2021 09:12

Индустријска храна (роба) се производи масовно.Са које каквим јефтиним хемијским додацима о којима сигурно нецес зелети ниста да знас. Домаца храна је произведена природним путем са много труда и зноја.Зато је и треба да буде скупља јер са њоме купујес здравље и дуг зивот. Например јабука, јабука није за јело у коју неце ни црв.

Name

Можда али...

13.03.2021 21:41

Не видим да већини народа ишта фали. Многи чак боље живе него прије годину дана када је почела корона. Један мањи дио је само погођен короном (музичари, туристичке агенције и слично)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мозда али...

14.03.2021 08:48

Препоруцујем ти да одес код офталмолога. Не видис добро. Срам те било, продји поред неке јавне кухиње па погледај редове. Теби и твојим колегама ухљебима је лијепо, али хиљаде људи су остали без посла или су им смањене плате. Висе од пола насих суградјана једва је презивљавало и прије короне, сада је стање много горе. Али искрено, висе ми је зао тебе који ниси свјестан стварности и своје несвијести, него људи који се финансијски мрцваре али су бар здравог ума.

Name

ре Ре мозда али...

14.03.2021 10:14

Видимо како је горе стање. У хипермаркетима не мозес доци на ред на каси. Како је досло прољецно вријеме сви су измилили у најновијим моделима патика ниста испод 250 КМ. Неко лазе али не знам ко. То сто вецина народа хоце милионе као и политицари па су незадовољни то је друга ствар. Тацно је да има корисника јавне кухиње али то су махом пензионери не видим ту неког од 30-40 година...

Name

Љубав према СНСДу

13.03.2021 21:49

Нарусио Радмановиц, тузна прица, испрдава се са Српском, спомиње суме, а сви знају да сумски цекиц и суме се сијеку да би се презивљело, не саде се и не обнављају, али имамо топло лето СНСД Цуваркуца је била категорија одбране СНСД јер су несто и радили, али висе једноставно не постоји, кад политицари поцну испрдавање, ту је то при крају. Због овог СНСД висе није миљена партија, није ни једна у ствари, него су колатерална стета хијерархијских, негрануларних социјалних система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

14.03.2021 02:19

Није Вам ваљала Југославија која је све производила. Хтјели сте свако своју дрзаву, а не знате водити ни сеоско домацинство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.03.2021 05:49

Зивјела Сјеверна Кореја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

14.03.2021 08:18

Дајте народу да зиви од свог рада,све увозе обуставити,да наси људи могу постено зарадити комад круха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сана

14.03.2021 09:00

Инаце било нам је лијепо , зивили смо у изобиљу па сад као пропадамо. Од када је СДС заједно са СДА И ХДЗ узео власт 92 ми пропадамо. Ови сада само заврсавају.

ОДГОВОРИТЕ