Клан Веље Невоље комуницирао преко тајне апликације

Клан Вељка Беливука и Марка МИљковића је међусобно комуницирао преко тајне и шифроване апликације Скај, на којој нису користили свој прави идентитет, већ псеудониме, а инспирацију за тајна имена проналазили су у познатим серијама, филмовима, цртаћима...

Србија 13.03.2021 | 14:27
Клан Веље Невоље комуницирао преко тајне апликације

Извор листа Курир открива да су Беливукови мафијаши себи давали надимке и по популарним суперхеројима, познатим спортистима и личностима, али и ликовима из неких од најгледанијих остварења светске кинематографије.

- Своја кодна имена су врло често мењали, неки чак и на дневном нивоу. Толико су били опрезни! Нека од имена на Скају којима су се наводно служили су и "Бетмен", "Спајдермен", "Супермен", затим имена старлета, тенисера, фудбалера, глумаца - објашњава извор упознат са случајем и подсећа како фунционише апликација "Скај", која није илегална, али се не може инсталирати у сваки мобилни, а њено коришћење се плаћа.

- Апликација ради по принципу друштвене мреже. Свако ко је има мора изабере своју личну шифру, а да би ступио у контакт са другом особом, мора да има и његову шифру. Када жељеној особи пошаљете захтев за "пријатељство", она мора да вас прихвати. После читања поруке, оне се трајно уништавају, а полиција и службе наводно не могу да их "пресрећу". Зато крминалци сматрају да је ово један од најбезбеднијих начина комуникације - каже саговорник.


Белгијска полиција је на коференцији за штампу у среду саопштила да је успела да дешифрује пола милијарде порука, које су криминалци слали преко Скаја, пише Вајс. Ова апликација је важила за драгоцени вид комуникације међу криминалцима, јер су били убеђени да нико не може да дође у посед порука. Међутим, белгијска полиција успела је да дешифрује поруке са Скаја, и након што су "провалили" система ухапсили су 48 особа.

- Истражитељи већ три недеље читају поруке. Широм света постоји 171 хиљада телефона са Скај апликацијом, док је активних чланова око 70 хиљада - саопштено је на коференцији.

 Занимљив је и податак да највише активних корисника Скаја, поред Белгије, има у Холандији. Огласили су се и власници Скај апликације, истичући да су њихови корисници безбедни и да нико не може да им провали у систем и дешифрује поруке. Они су објаснили да је неко вероватно копирао апликацију и да је заправо у тај фалш систем полиција "упала".

Као што смо већ писали, Беливук и његови "саборци" су преко Скаја размењивали и слике мучења, убијања и касапљења жртвава. Полиција је, захваљујући софистицираној опреми, позајмљеној из иностранства, успела да "поврати" обрисане поруке из заплењених телефона, чиме се дошло до шокантних открића. Између осталог, нађене су фотографије на којима су тела неколико жртва.

Александар Вулин, министар полиције, рекао је раније да су дошли у посед 44 криптована телефона са Скајем и да су успели да их декодирају.

- У њима су нађени бројни докази кривичних дела, за нека дела се знало да су их починили, а за нека је тек откривено да су њихово дело - рекао је Вулин и истакао да су ти телефони са Скајем подржавали само иностране оператере, махом из Холандије.

(Курир)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Батар камате д.о.о.

13.03.2021 13:43

Ја својим сарадницима сугерисем да никад о послу не прицамо преко телефона као сто је радио госн. Веља Невоља. Подрска од Батара свима који се придрзавају ових правила!! Зивели!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко В.

13.03.2021 15:11

Није бас тако ..... Мслим да си побиједник само ако си цист све остало јекратког времена..

Name

Игор

13.03.2021 15:30

Ови клинци изгледа нису гледали Сопраносе, како људи прицају о послу у плицаку у гацама или у подруму гдје зује вентилатори . Ј... их Јузни ветар ?

Name

Бане Добрица

13.03.2021 14:10

Нико нормалан на друштвеним мрежама и разним апликацијама не оставља своје праве податке, кад тад може доћи до злоупотребе, не везано ко се чиме бави. Е сад, да су ови баш толико паметни, бавили би се неким паметнијим послом, не би били што су били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста има да

13.03.2021 17:28

Као десифрује. Све сто неко створи, мозе и да контролисе, спрецава или користи овисно од интереса. Супља прица из одредјених разлога,односно врло јасних.... Алл ин 1 али по потреби интереса.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено рецено

13.03.2021 17:32

Нукаква муљаза није висе сигурна ни оци у оци. Имајте на уму ако сте склони истим,нисте застицени.

ОДГОВОРИТЕ