ЕРС се задужује и даје милионе за ИТ услуге...

Милионске износе у овој години „Електропривреда Републике Српске“ (ЕРС) планира потрошити на изградњу нових енергетских објеката, али и за консултанстске и информатичке услуге.

Република Српска 12.03.2021 | 19:45
ЕРС се задужује и даје милионе за ИТ услуге...

Највише новца ЕРС планира потрошити за изградњу соларних електрана „Љубиње“, „Требиње 2“ и „Требиње 3“ за које је предвиђено 272,8 милиона КМ.

Ова инвестиција планирана је у првом кварталу, а ЕРС намјерава да је финансира властитим средствима и кредитом.

За градњу вјетропарка „Хргуд“, планом набавки за ову годину, предвиђено је 126 милиона КМ, такође у првом кварталу, а финансирање је планирано кредитом, властитим средствима и донацијама.

Концесију за вјетропарк „Хргуд“ ЕРС је добила још прије шест година, а до данас на овом пројекту ништа значајније није урађено.

За изградњу нових електроенергетских објеката са израдом инвестиционо пројектне и планске документације „Електропривреда РС“ планира издвојити 10 милиона КМ.

Међутим, милионске износе ЕРС планира издвојити и за информатичке услуге.

Између осталог, за одржавање софтверске платформе за снабдијевање и дистрибуцију планирано је 8,4 милиона КМ, за набавку САП серверске инфраструктуре милион КМ, за нови СЦАДА систем 600.000 КМ, док је за интегрисани систем за управљање документима – ДМС предвиђено пола милиона КМ.

ЕРС ове године неће штедјети ни на консултантским услугама, па тако за међународне експертске правне и консултантске услуге за потребе арбитражних спорова ЕРС планира 210.000 КМ, док за услуге стручних експерата на побољшању квалитета припреме, израде и ревизије пројектне документације планира издвојити 100.000 КМ.

ЕРС планира и доградњу управне зграде предузећа у Требињу за шта ће бити издвојено чак шест милиона КМ, док је додатних 600.000 КМ предвиђено за израду инвестиционо пројектне документације за надоградњу и проширење те зграде.

Како би све што раде на најбољи начин било и представљено у јавности руководство ЕРС се потрудило да значајан износ предвиди и за трошкове рекламе и пропаганде те је за ту намјену предвидјело пола милиона КМ. Мимо тога, за оглашавање у електронским и штампаним медијима предвиђено је 180.000 КМ.

Подсјећамо, ЕРС је у прошлој години остварила губитак од 29 милиона КМ, а о финансијским проблемима у којима се холдинг налази говори и податак да већина зависних предузећа има милионске дугове за порез, а све чешће посежу и за кредитима како би успјели да измире своје обавезе.

(Цапитал)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

мими53

12.03.2021 19:05

Имам осјецај да је ту Проинтер умјесао прсте. Цим се поцну спомињати велика улагања дио новца иде Сину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батар Иван Мерц

12.03.2021 22:28

Подрска за вјетро електране од Батара из Врбање!! Зивели!

Name

Ре

13.03.2021 09:51

То су патриоте. Они имају ексклузивно право да пљацкају све ресурсе РС.

Name

Бивши радник ЕП РС

12.03.2021 19:11

Пљачка класична. ЕП РС је отпустила своје ИТ стручњаке уз отпремнине, а послове тражи од трећих фирми. Класичан лоповлук. Сада, углавном, радимо по западним земљама уз већу накнаду. Велики број нас никада не би напустио ЕП РС и отишао из матичне земље да нисмо били приморани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.03.2021 21:37

Ви не знате радити. Да знате неби вас отјерали, а фирма неби пропадала. То је једина истина, а те прице типа пљацка, лоповлук ово, оно, не пролазе. Типицна прица незналица и губитника.

Name

Ре Ре

13.03.2021 06:19

Тачно не знају радити, само ви из Снсд знате и то сте доказали ,све је пропало а ви се обогатили, типично кад незнаш шта би написао иду напади и да има један професор, кои критикује као правопис и оцјењује писменост, као ово је диктат.

Name

Аналитичар

13.03.2021 07:06

Познато је да у ЕРС раде партијски шупљеглавци и стручне незналице...уз лоповлук који је немјерљив, за посљедицу имамо тренутно стање у ЕРС...да би се стање поправило потребно је прво направити систем у држави што подразумијева нови карактерни и стручни кадар и гдје би власници нелегално стечених добара завршили у дугогодишњем затвору...тај систем, ми као народ, никада не можемо направити...доказ је протеклих 25 година.

Name

Опет ре за ре

13.03.2021 07:47

Ај боту не проваљуј се људи су препадани ,деградирани ,а све то само да узму отпремнине знаци није битно знас ли радити или незнас него имас ли кога у којој странци да ти помогне или платис да останес.Како раде и Гебелс би могао поново на праксу...

Name

Зеки Пресс

13.03.2021 08:10

Мир, мир, мир - за пљацку није нико крив! Идемо даље са реформском агендом "слободан пад" и "котрљање низбрдо", а ускоро цу вам саопстити насе нове стратегије унапредјења привредног амбијента!

Name

е сада

12.03.2021 19:32

ТЕ Угљевик финансира своје затварање. Руководство рите Угљевик само нијеми посматрач. СТРАШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

13.03.2021 06:27

Како није класична пљачка? За ДМС 500.000 КМ, ја га направим за 3000 КМ и биће бољи од тога, гарантујем. Чист лоповлук

Name

Овца

12.03.2021 19:37

Мислио сам да је немогуће. Ови ће показати да је ипак могуће срушити енергетски систем. Пројекти соларки и вјетропарка су смјешни, а будућност ЕРС се заснива на њима. Треба бити искрен и рећи колико су ти пројекти непрофитабилни. Цијена коштања те енергије је неупоредиво већа од цијене енергије која се добије из ХЕ, а количина струје је обрнуто пропорционална. Такве пројекте финансирају велике економије. Уколико је жеља да се наша економија представи великом, онда уреду. Позитивни ефекти од ових инвестиција ће бити исти, као и од будућег аутопута Бањалука-Приједор или тренутног до Добоја са проласком кроз Лакташе и Прњавор. Не каже се џаба без изградње, нема уградње. А нама је остало да блејимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

12.03.2021 21:47

Не бих се слозио са тобом. Управо гледам клип о вјетроелектрани Подвелезје. Како они могу, а најављују и скоро просирење постојеце и градњу на другим локацијама. Једино код нас не мозе....Негативна селекција људи који нас предводе у свим сверама нас унистава као канцер. Нема знања, незналице воде фирме.

Name

@Овца

13.03.2021 09:01

Мозда се ова дрзава заглавила у 19. вијеку, али напољу у свијету је 21. Бенефити се висе не рацунају само кроз новац, вец кроз оцување околине и квалитет зивота. Економски развој на стету природе и људи висе никоме осим дивљацима није приоритет. Нисте у праву ни за цијену костања цисте енергије, нити по питању бенефита које би и фирма и друство имали да се овакви пројекти раде масовно и добро. Друга ствар је сто це код нас и од овога направити платформу за извлацење новца, и пројекат вјероватно никада неце бити до краја заврсен.

Name

Лоповлук

12.03.2021 21:01

Који блам! Покрадосе све и задузују народ. Докле висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.03.2021 21:41

Док нас не нестане потпуно, а нестајемо убрзано и све нас је мање. Пропаст. Зато треба бјезати из ове пропасти сто прије, ако себи добро зелис.

Name

Ре ре

13.03.2021 07:33

Не треба бјезати, треба се одупријети, реаговати, заститити своје зивоте, будуцност насе дјеце. Тамо негдје је такодје привид љепоте, правде, а све је далеко од тога. Треба се конацно пробудити, реално погледати око себе, јер бјезање није никакво рјесење, зивот је борба, а не стално узмицање, извињења,... бјезимо тако сами од себе, а то није идеал зивљења, то је бесмисао постојања, уопсте.

Name

@Ре ре

13.03.2021 09:17

Зивот јесте борба, али ви сте некако сасвим погресно закљуцили да је одлазак узмицање. Знате ли каква храброст треба једној породици да напусти своју средину? Да ли сте свјесни колико је теска борба да се та породица уклопи и навикне на несто ново и другације? Реци цу вам из искуства да сам ја давно отворио оци, добро погледао око себе, и схватио да се борим до изнемоглости са вјетрењацама. Код нас су се толико укоријенили себицност, непостење, незнање, примитивизам да је моја борба за нормалан зивот тамо била заиста глуп и узалудан подухват. Погледајте ви око себе, пазљиво, видјецете да је апсолутна вецина насих суградјана пригрлила систем средјивања послова преко везе, носења кеса и коверата, трговања својим правом гласа, и уопстено како се то код нас казе "сналазљивости". Ја нисам зелио да трацим зивоте своје дјеце на узалудан отпор опстеприхваценом систему (не)вриједности, нити да ризикујем да га моја дјеца прихвате као норму понасања. Апсолутно најбоља ствар који сам икада урадио је сто сам напустио Балкан, и досао у друство гдје моја борба за бољи зивот има смисла и даје резултате.

Name

Вјетар

13.03.2021 04:38

За Хргуд одобрен кредит пре 6 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

13.03.2021 05:49

То је та љубав према Републици Српској до последње паре. То је тај патриотизам који се гади народу и бјежи одавде ко' ђаво од крста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

13.03.2021 06:43

Ова држава и не живи од привреде већ од кредита.Ако директорима и влашћу не требају овакве фирме гдје узимају колико им ,,морал"дозвољава не требају ни мени који немам од тога ништа.Од ове државе могу добити само позив за рат и плаве коверте од судова и ништа више.Ви горе подвуците црту па да видимо ко више губи,ми или ви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

13.03.2021 08:15

Јадна мајко' јадније сватова..

ОДГОВОРИТЕ
Name

отисао

13.03.2021 08:40

охохо, вец се види ко це ове велике послове радити. Није дзабе Проинтер преузео Калдеру. Сад це они преко ноци постати еxперти за соларне и вјетро електране

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРЛЕ

13.03.2021 11:51

Док на РИТЕ УГЉЕВИК недостају резервни дјелови за багере ,дампере ,булдозере и осталу механизацију ,наставља се пљачка Електропривреде ! Неће само радници осјетити ову штету него и остали градјани РС назалост !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.03.2021 12:19

Па како онда РИТЕ уопсте ради? Немојте претјеривати.