Све се врти у круг, исто обећање и лаж продају народу

- Све ово што се данас дешава је већ виђено овдје много пута. Све се врти укруг, а исту лаж или обећање продају сваки пут пред изборе, само мало другачије упаковану, каже високи функционер СДС-а Младен Босић у интервјуу Ослобођењу.

Република Српска 12.03.2021 | 17:29
Све се врти у круг, исто обећање и лаж продају народу

ГОСПОДИНЕ БОСИЋУ, НАКОН ВИШЕ ОД ДВИЈЕ ГОДИНЕ ТРЕБАЛА ЈЕ БИТИ ОДРЖАНА ПОСЕБНА ЗАЈЕДНИЧКА СЈЕДНИЦА ОБА ДОМА ПАРЛАМЕНТА БИХ И ВИЈЕЋА МИНИСТАРА БИХ, НА КОЈОЈ СУ МИНИСТРИ ТРЕБАЛИ БИТИ НА ПРОПИТИВАЊУ ПОСЛАНИКА И ДЕЛЕГАТА. НА КОЈА СТЕ ВИ ПИТАЊА ХТЈЕЛИ ТРАЖИТИ ОДГОВОРЕ И ВЈЕРУЈЕТЕ ЛИ ДА БИСТЕ ИХ ДОБИЛИ?

 - Смисао постављања питања у парламентима је да се скрене пажња на проблеме које власт треба да рјешава. Код нас је проблем што власт није способна да ријеши готово ниједан проблем, а грађане су изгледа навикли да и не очекују од њих рјешења.

У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ

Зато и постављање питања која неће довести до рјешења губи смисао. Код оних који врше власт не постоји осјећај одговорности за било шта, тако да их ни ова питања неће потрести. Моја питања су била у вези са скандалозном ситуацијом набавке вакцина, а како ће до заказивања нове сједнице проћи доста времена, бојим се да ће то питање бити актуелно и тада.

ЈЕСМО ЛИ ДОСАД ИМАЛИ СЛУЧАЈЕВЕ ДРЖАВНИХ МИНИСТАРА КОЈИ СУ НАС БРУКАЛИ ПОПУТ МИНИСТРИЦА ИЗ АКТУЕЛНОГ САЗИВА ИЗВРШНЕ ВЛАСТИ И МИСЛИТЕ ЛИ ДА ЋЕМО ИКАДА БИТИ У СИТУАЦИЈИ ДА ТАКВИ ОДМАХ ОДУ С ПОЗИЦИЈЕ НА КОЈУ СУ ПОСТАВЉЕНИ?

- Било је и до сада појединих министара који нису дорасли задатку, али је овај Савјет министара шампион некомпетентности. То је посљедица страначких трговина и намиривања. Почевши од предсједавајућег Зорана Тегелтије, чије су референце за највишу функцију уништавање три банке у Републици Српској, за шта је директно одговоран као тадашњи министар финансија. Шта рећи за замјеника министра цивилних послова Синишу Илића, чији посао је организовање илегалног коцкања. Вјероватно је на такав начин обезбијеђеним парама купио свој положај. Невјероватна је дрскост што предсједавајући СМ-а није потегао његову смјену када су надлежни органи и званично документовали чиме се бави.

Грађанима који стрепе за свој живот и виде једини спас у вакцини ништа не значи ко је одговоран за ову катастрофу

Што се тиче министрице Турковић, она је од почетка мандата у центру пажње, али за разлику од других, она ради користан посао за Милорада Додика и Бакира Изетбеговића. Њени ставови су одличан шлагворт Додику за доказивање угрожености Републике Српске из Сарајева и оправдање за његове популистичке изјаве. Зар у супротном не би Додик тражио њену смјену послије изјаве да треба укинути Републику Српску и када је ситуацију у РС-у поредила са нацистичком Њемачком?

БРОЈКЕ ОБОЉЕЛИХ ВРТОГЛАВО РАСТУ, А ВАКЦИНА ГОТОВО ДА И НЕМА. КАО ДЕЛЕГАТ СДС-А У ДОМУ НАРОДА ПСБИХ КАКО ГЛЕДАТЕ И ДОЖИВЉАВАТЕ ТРОМОСТ ВЛАДАЈУЋИХ У БОРБИ С КОРОНАВИРУСОМ? КО ЈЕ НАЈСЛАБИЈА КАРИКА У ЦЈЕЛОКУПНОМ ЛАНЦУ И ЈЕ ЛИ ОВО ВРИЈЕМЕ КАДА СЕ ТРЕБАМО СВАЂАТИ ОКО НАДЛЕЖНОСТИ?

- Питање набавке вакцина је потпуно оголило неспособну власт. Вјерујем да се сви грађани БиХ осјећају јадно када гледају како власт није у стању да набави вакцине. То је ситуација у којој би сви одговорни одмах морали поднијети оставку, али у овој земљи не владају одговорни него послушни.
У крајњем случају су одговорни и грађани који су својим гласовима омогућили да неспособни и бескрупулозни доносе одлуке од којих зависе њихови животи.

НАКОН ПОТЕЗА КОЈИ СЕ МОЖЕ НАЗВАТИ И ДРЖАВНИЧКИМ, МИЛОРАД ДОДИК ОБАВЕЗНО ПРОМИЈЕНИ КУРС, ПОНАВЉАЈУЋИ ДА ЈЕ БИХ НЕМОГУЋА ДРЖАВА. ОЧЕКУЈЕТЕ ЛИ НАКОН ДОЛАСКА НАЈАВУ НЕКОГ НОВОГ РЕФЕРЕНДУМА ИЛИ ТОМЕ СЛИЧНО?

- Све ово што се данас дешава је већ виђено овдје много пута. Све се врти укруг, а исту лаж или обећање продају сваки пут пред изборе, само мало другачије упаковану. Па Додик је неки дан већ најавио рециклажу приче о независности РС-а, а повод су избори наредне године. Да би успјешно продали ту причу, морају одржати убјеђење да ништа не функционише и ту ја видим разлоге сталних блокада свих процеса. Исту игру, само са различитим циљевима, играју и Човић и Изетбеговић. Видјећемо да ли ће гласачима некада досадити да буду таоци јефтиних манипулација.

НА НЕДАВНО ПОНОВЉЕНИМ ИЗБОРИМА У ДОБОЈУ СДС НИЈЕ ПРЕШАО ИЗБОРНИ ПРАГ ИАКО ЈЕ У ОВОЈ ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ СДС БИО ДУГО У ВЛАСТИ. КАКО ТО КОМЕНТАРИШЕТЕ, АЛИ И ЧИЊЕНИЦУ О РАЗЛИЦИ У БРОЈУ ГЛАСОВА НОВЕМБАРСКИХ И ФЕБРУАРСКИХ ИЗБОРА?

- Они који су дуго вршили власт у Добоју, с Обреном Петровићем на челу, продали су локални СДС Додику и читаву инфраструктуру странке утопили у противнички СНСД. То је ситуација која је могућа једино у Добоју, у којем политика функционише на искључиво клијентелистичким односима и мафијашким правилима. Ту нема политике, ту постоји једино лични интерес. Због свега тога ће СДС морати у Добоју да крене испочетка.

Разлика у броју гласова за начелника и листе на поновљеним у односу на првобитне изборе је показала монструозну размјеру крађе гласова у Добоју, за коју нико није одговарао. То указује на то да смо ми још далеко од регуларних избора, с обзиром на то да Добој није изолован случај у БиХ.

СЛИЈЕДЕ НАМ ОПШТИ ИЗБОРИ. ИМА ЛИ СДС КАПАЦИТЕТ ДА ПРЕУЗМЕ ВЛАСТ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ? ЗБОГ ЧЕГА МНОГИ У СТРАНЦИ НЕ ГЛЕДАЈУ ДОБРОНАМЈЕРНО НА КОНСТРУКТИВНЕ КРИТИКЕ ЉУДИ ПОПУТ МИЛАНА МИЛИЧЕВИЋА, А КОЈИ УПОРНО ПОНАВЉА ДА ЈЕ РЕЦЕПТ - РАД НА ТЕРЕНУ, А НЕ САРАДЊА С НЕКИМ КО ЈЕ ГОДИНАМА БИО ДИО РЕЖИМА?

- СДС ће имати капацитет да преузме власт у РС-у ако гласачи на сљедећим изборима одлуче да промијене садашњу корумпирану власт. Зато је потребно да опозиција што прије понуди два кандидата, за предсједника РС-а и члана Предсједништва БиХ, и да они понуде јасну политику гласачима.

РЕЦЕПТ ЗА ПОБЈЕДУ

​Убијеђен сам да је то начин да се дође до побједе, а за то је потребно и јединство у странци и јединство с другим опозиционим странкама. Потпиривање унутарстраначких и опозиционих анимозитета је управо оно чиме се Додик бави, а на онима који воде опозицију је да то препознају.

КОЛИКО ЈЕ ИЗВЈЕСНО ДА ЋЕ РОКОВИ ЗА ИЗМЈЕНЕ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА КОЈЕ СУ САМИ СЕБИ ПОСТАВИЛИ СДА И ХДЗБИХ БИТИ ИСПОШТОВАНИ И ЈЕ ЛИ УВОЂЕЊЕ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА ЈЕДАН ОД НАЧИНА ДА СЕ ПРЕВЕНИРАЈУ ИЗБОРНЕ ПРЕВАРЕ?


- Немам увид у ток њихових преговора, али изјаве које дају у јавности не звуче оптимистично. Они причају о промјенама Изборног закона у смислу пресуде Сејдић - Финци и у смислу хрватских захтјева за бирање сопствених представника. Сасвим је друга ствар промјена Изборног закона у смислу спречавања крађе на изборима. Ту би увођење нових технологија свакако помогло, али је евидентно да су то до сада спречавале оне странке које су на власти. Није тешко погодити разлоге те опструкције.

(Ослобођење.ба)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

БЛ

12.03.2021 17:18

И опозиција умјесто једном да гласа против, они падају на исту прицу угрозености и гласају исто као и секта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.03.2021 18:52

Тако је. Јер би и они исто радили да су у прилици.

Name

Р као Радисиц

12.03.2021 20:47

Од новца кога је до сада добила БиХ требала је бити позлацена, али ето годинама рјесавамо стамбена питања насим тајкунима!

Name

раде.мариц

13.03.2021 05:42

УВЕК ОНИ,НИКАД МИ,НИКАД ЈА.

Name

Графит

13.03.2021 06:22

Боље и добра констатација него нецињење!

Name

Ремики

12.03.2021 17:24

Ништа овдје никоме не вјерујем, све сами демагози

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глуп си

12.03.2021 17:38

Црвендацу

Name

Чуј ово

12.03.2021 18:21

Добро си рекао вртите се у круг од 92 сви сте мање више исти. Нисам присталица ни једних већ нових снага, нажалост од вас не може нико испливати. дувате сви у исту а то је да је ту гдје сте шта вам фали. И ти вртиш велике плате,комисије чудо се не одрече-критика вам је само оружје владајућој партији.

Name

Мирко

12.03.2021 17:30

Одличан интервју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

12.03.2021 17:42

Све речено. Све већ виђено. Народе опамети се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

12.03.2021 17:43

Народе упамет се оцлободите се црвене секте, воде нас у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчак

12.03.2021 17:54

Све је јасно. реферндум расписује десет година Додик, а чврсто се држи Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањаалука

12.03.2021 17:58

ДРаско га је добро у Бањалуци покорио, па би сада Додо поново референдум, Неће моћи ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

12.03.2021 18:22

Ја би само рекао исту лаж и обећање продајете а не продају народу. И ти се вртиш у том кругу колико ја знам 20-ак година. Кад си на власти ништа, кад си у тзв опозицији само паметујеш.

ОДГОВОРИТЕ