ТРАГОМ ПРАЊА НОВЦА КАРТЕЛА ТИТО и ДИНО: Партнери “Проинтера” на провјери у Тужилаштву БиХ

Град Бањалука поништио је почетком фебруара ИТ тендер, на којем су “Проинтер” и “Цомтраде Сyстем Интегратион” имали намјеру да узму 573.298 КМ. Прва компанија повезана је да Игором Додиком, сином предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, а друга са групацијом “Цомтраде” , која је под истрагама због организованог криминала и прања прања новца и чији трагови издавања фиктивних фактура воде до нарко-картела “Тито и Дино”.

Босна и Херцеговина 12.03.2021 | 13:32
ТРАГОМ ПРАЊА НОВЦА КАРТЕЛА ТИТО и ДИНО: Партнери “Проинтера” на провјери у Тужилаштву БиХ

ИТ тендер фирма “Проинтер” сарађује, према истицању менаџмента, са другим реномираним фирмама на бх. тражишту. Тако је дошла и до сарајевског “Цомтраде Сyстем Интегратиона”, који у истој групацији послује са “Цомтраде Дистрибутион”. Управо ова фирма нашла је мјесто у извјештају Државне агенције за истраге и заштиту СИПА због организованог криминала и прања новца. Трагови издавања фиктивних фактура воде до нарко-картела “Тито и Дино”.

Сарадњу “реномираних” ИТ стручњака открило је поништавање тендера у бањалучкој Градској управи почетком фебруара вриједног 573.298 КМ. Тада су, пријављени као конзорцијум, послали понуду за набавку “СА – Софтwаре Ассуранце за постојећи Мицрософт ЕА (Ентерприсе Агреемент)”. Ипак, утврђени су процедурални пропусти и “Проинтер” је, по први пут откако крстари јавним набавкама, остао без уносног посла.

“ПРОИНТЕР” МРЕЖА

Након што је у Републици Српској побиједио на милионе марака вриједним тендерима готово свих институција, јавних предузећа и установа, “Проинтер”, фирма с којом сарађује Игор Додик, син предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, одлучила је да пословање прошири и на Сарајево. Десило се то 2017, али је наредне двије године фирма на тендерима мировала. Све то сада обилато надокнађује.

Посао је повјерен Бојани Шкробић - Омеровић, директорици “Проинтер ИТСС д.о.о. Сарајево”. Током каријере, како је "Журнал" већ писао, блиско је сарађивала са Горданом Мемијом, директором “Фото Арта”, фирме која се, такође, директно повезује са сумњивим трансакцијама прања новца једног од највећих картела у Европи “Тито и Дино”.

Шкробић - Омеровић је 18. јуна 2015, заједно са Едином Мехићем, уложила укупно 2.000 КМ да би отворила фирму “Нетwоркс ИНТ”. На састанцима са властодршцима, као представник фирме, са овим двојцем, појављивао се управо Мемија.

Према обимној документацији која је у посједу "Журнала", СИПА је Мемију, Алема Ходовића Недељка Елека и још десет особа пријавила због организованог криминала и прања новца. Државна агенција за истраге и заштиту извјештај је 13. априла 2016. године поднијела Кантоналном тужилаштву у Сарајеву. "Журналу" је 13. јануара ове године потврђено да је предмет 26. марта 2018. уступљен Тужилаштву БиХ.

Према тој документацији, Мемија и Ходовић и јос неки умијешани су у организовани криминал и прање новца и повезани са једним од највећих нарко-картела на свијету којим из Дубаија руководи Един Гачанин. Мемија и Ходовић су више пута демантовали ове наводе, али су признали да су имали контакте са члановима картела “Тито и Дино” који, према документима холандског тужилаштва из Бреде, у Европу из Јужне Америке увозе тоне кокаина.

Занимљиво, Мемија је, према сопственом признању датом половином фебруара ове године у Општинском суду у Сарајеву, холандски држављанин.

“ЦОМТРАДЕ” МРЕЖА

“Проинтеров” пословни сарадник “Цомтраде Сyстем Интегратион” дио је групације “Цомтраде”, у чијем оквиру од 1999. на овдашњем тржишту послују “Цомтраде Дистрибутион” и “Цомтраде Солутионс”. Сједиште групације је у – Амстердаму!

“Поуздан партнер за дигиталну трансформацију” у извјештају СИПА-е нашао се у друштву неколицине других. У документацији стоји да је, осим Алема Ходовића, Гордана Мемије и Недељка Елека (иначе блиског Милораду Додику), СИПА, због организваног криминала и прања новца, пријавила Емиру Хусић, тадашњег директора “Цомтаде Дистрибутион” Аднана Субашића, затим Дину Кршлака, Санина Авдића, Миленка Елека, Драгана Глуховића, Ђорђа Антонића, Марка Пурковића, Драгана Којића, те Аријану Ченгић Каралић.

"Алем Ходовић у својству власника одговорног лица ‘ИН Медиа’ д.о.о Сарајево, у периоду од 27.11.2013. године и ‘Оффице медиа сервице’ д.о.о Сарајево у периоду од 2014. године сачинио је лажне рачуне за услуге које нису стварно извршене за привредна друштва ‘Мегасун’ доо Пале, ‘Вимера’ д.о.о Пале, ‘Недомеx’ д.о.о Пале, ‘Даж’ д.о.о Зворник и друге, а затим у својству власника и одговорног лица предузећа ‘Регус’ д.о.о Сарајево, за лажно приказане услуге које нису извршене, сачинио рачуне ‘Регус’ д.о.о Сарајево за своја властита привредна друштва ‘Ин Медиа’, ‘Оффице медиа сервице’, као и за ‘Цомтраде Дистрибутион’ д.о.о, ‘ФОТО Арт’ д.о.о Сарајево, ‘Технопром’, ‘Инноватио’, ‘Оффице цом’, Удружење ‘МИ’, ‘Универзитет СССТ’, ‘Слога С’ д.о.о Жепче, ‘Ладис’ д.о.о, ‘Еднил’ д.о.о, ‘Цоммунис медиа’, ‘Фонеx’ д.о.о, Гендер Центар након чијих плаћања је истог дана цијеле или скоро цијеле уплаћене износе подизао у готовини са рачуна више банака, па их пребацивао на своје рачуне, рачун своје супруге Лехле Чамџић - Ходовић, рођене сестре Лејле Ходовић, другопријављеног Аднана, Дине Кршлака и других, те је остварио доходак по основу којих му је Пореска управа Федерације БиХ утврдила додатне обавезе за доходак у укупном износу од 4,1 милион марака", наведено је у наредби истраге против Алема Ходовића, Мемије и других.

Пореска управа ФБиХ, како је "Журнал" објавио, тако је утврдила утају директних пореза за око 4,1 милион марака. То значи да је група имала промет већи од 40 милиона марака. Осим директних пореза, Ходовић, Мемија и други су, према записницима Управе за индиректно опорезивање, на основу лажних фактура утајили и ПДВ-а.

"Чињеница је да се у конкретном случају ради о коришћењу лажних фактура о наводно пруженим услугама, у повезаном ланцу промета у коме учествују, с једне стране, субјекти који су недоступни контролним органима УИО тзв. фантом предузећа и, с друге стране ‘регуларни’ субјекти - крајњи корисници у ланцу – ‘Цомтраде Дистрибутион’, ‘Фото Арт’, ‘ОМС’, ‘Цоммунис-Медиа С’, ‘Цлуб Апартхотел Вучко’ Пале, ‘Инноваттио Гласс’ Сарајево, ‘Вимера’ д.о.о, Бања Лука, ‘Недомеx’ Пале, ‘Мегасун’ Пале, ‘Даж’ Зворник, ‘Регус’ д.о.о, ‘Технопром’, ‘Оффице цом’ Сарајево, ‘Спаницх Маркет’ Сарајево, ‘Фортуна Дигитал’ Сарајево, Удружење ‘План Б’, ‘СССТ’ Сарајево, Удружење ‘МИ’ Сарајево, Удружење ‘Бонавентура’ Сарајево", наведено је у извјештају Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Алем Ходовић, заправо пословођа групе, према документацији, имао је директне пословне везе са Мирзом Гачанином, чланом нарко-картела “Тито и Дино”, који је у Холандији и ухапшен 18. маја прошле године. Власник “Фото Арта” Гордан Мемија више пута је потврдио да је близак пријатељ с мајком Едина Гачанина, вође нарко-картела “Тито и Дино”, који је под истрагом и америчке ДЕА.

"Лично сам у посједу докумената, издатих од стране БХ институција, у којима се наводи да ни 2019.године, а нити данас,у 2022.години, никада нисам био осуђиван, нити је против мене или фирме коју водим, подигнута или потврдена оптужница. Такоде посједујем судске пресуде против аутора (новинара и портала) приче коју сте пренијели на вашем порталу, будући да су за исту изнијели лажне податке, а све по основи кривичног дјела клевете", саопштено је из фирме Еуроцентар доо.

(Зурнал.инфо)

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Скептик

12.03.2021 12:57

Заврћу се јаја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уздравље !!

12.03.2021 14:06

Не пада ивер далеко од дрвета

Name

Ре

12.03.2021 14:43

Да,ал онима који вјерују у овакве небулозе..

Name

Ре

12.03.2021 14:54

И шта сад ко је у затвору од оволико набројаних имена?? Нико и нико и неће отићи у затвор!

Name

Несуђени наркоман

12.03.2021 15:13

Постао криминалац и мафијаш! Кокеза и Бојан Вујић (Проинтер) га учили бизнису...

Name

Хм

12.03.2021 15:14

Све сам процитао али ста има Проинтер са свим доле написаним. Не разумијем. Јос сте објавили слику од Игора Додика.

Name

Бомбон

12.03.2021 15:16

Како тата тако и син - криминал под покровитељством маме, ујне и ујке и кумица..

Name

Ре

12.03.2021 15:17

Биће свјеже замућена...

Name

075

12.03.2021 15:43

Бојана Шкробић - Омеровић, Боже земљо отвори се, родитељи дивни људи, брат јој онако, живјела у улазу у згради у којој ја и даље живим на Слатини, Тузла, та осим што је била "старлета у покушају" и што је имала неки салон вјенчаница ништа није урадила у свом животу!

Name

Референдумом их, Миле

12.03.2021 15:55

Хихихи

Name

киза

12.03.2021 16:41

За уздравље, народ ипак казе од кладе, јер баја није ниста друго него КЛАДА. Узпут пошто је он проверени пијачар, када ови кладу исцепају па дају у продају .....

Name

Ја

12.03.2021 16:53

А сто слика од Игора Додика??!! Ста мене боли она ствар ста раде моје кооперантске фирме. Свако нек одговара за себе. Ја бих вас сад тузио за објављивање слике везано за криминал.

Name

Коментар

12.03.2021 12:57

Па и власник "Проинтера",Кокеза,је у Србији осумњичен за органозовати криминал.Сличан се сличном радује....

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко,њемацка

12.03.2021 12:57

Зато је баја љут на Станивуковица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министарство за Семберију

12.03.2021 13:00

И Референдум о независности РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саровиц

12.03.2021 13:00

Агресивност воли, агресивност це му и доци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

12.03.2021 13:04

Хоцемоли се сад морати сви дрогирати или ста вец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бруно Бл

12.03.2021 13:04

Кад привреда не постоји мора де од нецег зивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додику

12.03.2021 13:11

Ипак вријеме је за референдум у РС. И сада га организовати. Па ста буде. Ове издајице у рату њиховом да нестану. Нестацемо сви свакако. Задања моја политицка одлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

12.03.2021 13:12

Цартел:Тито,Јованка и Миле хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Реган

12.03.2021 13:29

Примјетио и сам и ја какво братство и јединство влада у овој банди. Заиста је картел Тито&Јованка ? А нама се успјесно продаје прица о референдуму. Какве смо ми овце ?

Name

Ре Реган

12.03.2021 16:51

Па ја колико видим вецина је босњацких фирми. Зато и требамо бити самостална дрзава.

Name

@ре Реган

12.03.2021 21:51

Вратите се па пазљивије процитајте цланак. Фирме су потпуно небитне, то су најмањи тоцкици у овој масинерији. Погледајте састав екипе која покреце масинерију, олицење братства и јединства. Има их свакаквих, осим постених, а видите како се добро слазу па им посао цвјета. Док сте ви заузети пребројавањем представника сва три народа, Титова екипа згрце лову и супер се друзи.

Name

Боки

12.03.2021 13:31

Криминална хоботница, стално прање новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи Гонзалес

12.03.2021 13:55

А шта су Додик и дјеца икад урадили поштено???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.03.2021 14:18

Није мој игор наркоман

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

12.03.2021 14:23

Само да се мали не дрогира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

12.03.2021 14:23

Да послују са Сименс, Ауди, Бмw итд ја би се слогирао. Овако никакво цудо картел уз картел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

12.03.2021 14:33

Ови овом народу. Дођоше главе и бједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Три милиона

12.03.2021 14:36

Нису довољно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

12.03.2021 14:42

МАФИЈА-ДРОГА--КРИМИНАЛ-ПРАЊЕ НОВЦА-МРЕЗА=ВЛАСТ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало им сто

12.03.2021 14:47

Су опљацкали РС, сто пљацкају и Србију на софистициран нацин, БиХ, мало је то апетити расту.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви криманалци свијета

12.03.2021 14:51

Су повезани са власцу у пљацки градјана.... Градјани све сиромаснији а крминалци све бескрупулознији....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

12.03.2021 15:12

Најлаксе је извалити оци и згртати себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеки Пресс

12.03.2021 15:31

Мир, мир, мир - нико није крив!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.03.2021 17:54

Хахахахаха.

Name

Опста Отимацина

13.03.2021 06:28

Ава, ава, ава - добро се музе крава (отимају народна богатства).

Name

Томо

12.03.2021 16:43

Ооо зато је доди нервозан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.03.2021 16:44

Бас њих брига сто је мој Боилер похрдјао!!! ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливер

12.03.2021 17:04

И њега са татом Додиком на Туњице незна се ко је већа смрад отац син или кчерка

ОДГОВОРИТЕ