Преминула глумица Даринка Дара Чаленић

- Глумица Даринка Чаленић, легендарна Дара из "Жикине династије", преминула је у 87. години послије дуге и тешке болести.

Забава 12.03.2021 | 08:26
Преминула глумица Даринка Дара Чаленић

Даринка је преминула синоћ, саопштено је из Кино-театра.

Сахрањена ће бити у кругу најуже породице, у Новом Саду.

Даринку гледаоци памте из филма "Жикина династија" у којој је тумачила улогу Даре, Жикине супруге.

Осим тога, глумица је имала и улоге у филму "Поп Ћира и поп Спира", а њене чувене реплике се и данас памте.

Награђена је 2006. године златном плакетом и дипломом Стеријиног позорја за изузетну глумачку личност и помоћ младима, а 1975. године добила је награду Авала филма за најбољу дебитантску улогу у филму "Поп Ћира и поп Спира".

Даринка Чаленић рођена је 18. јула 1934. године у Новом Саду гдје је завршила основну школу, гимназију и Средњу глумачку школу при Српском народном позоришту.

Први ангажман добила је 1949. године у Народном позоришту у Краљеву, затим прелази у позоришта у Ужицу и Сомбору, а 1954. године постаје чланица Српског народног позоришта у Новом Саду.

У Савремено позориште у Београду прешла је 1960. године, а 1964. у Југословенско драмско позориште, док 1974. године прелази у слободне умјетнике. Пензионише се 1988. године.

На сцени је одиграла више од 40 главних улога. На телевизији је учествовала у многим драмским емисијама, разним серијама, забавном и дјечијем програму, а у филмовима је одиграла велики број улога /"Кад будем мртав и бео", "Госпођа министарка" и други/.

Добитница је награде за глумачко остварење на Стеријином позорју 1965. /Изота у Савонароли и његовим пријатељима/.

Од 1970. године живјела је у Америци, гдје је играла у драми И. Бергмана "Персона", коју је режирао њен супруг, угледни професор Филма на Харварду Влада Петрић, кооснивач и Харвардовог филмског архива.

У Београд се вратила 2014. године, гдје посљедње године живота проводи са својим супругом.

Од 2004. године, установљене су двије специјалне /новчане/ награде на Стеријином позорју, за најбољу глумицу и глумца до 30 година из Фонда "Дара Чаленић".

(Срна)