Бореновић Додику: Сјећате ли се Грејем Деја, најближег сарадника Педија Ешдауна? (ВИДЕО)

- Морате се одлично сјећати Грејем Деја, најближег сарадника Педија Ешдауна и шефа Канцеларије ОХР-а у Бањалуци. Доказаног србомрзца из најгорег послијератног периода за српски народ када су српски функционери, посланици, министри, полицајци… смјењивани скоро сваки дан без ваљаног објашњења... подсјетио је Бореновић Додика

Република Српска 10.03.2021 | 15:57
Бореновић Додику: Сјећате ли се Грејем Деја, најближег сарадника Педија Ешдауна? (ВИДЕО)

- Став Партије демократског прогреса по питању постојања и дјеловања Канцеларије високог представника у БиХ увијек је био јасан: ОХР нам не треба! Само његово постојање значи да земља која има високог представника не може напријед, не може у Европу, што је много пута речено и од европских представника. ОХР нам не треба и давно је требао бити угашен и могао је давно бити затворен - казао је током обраћања у НС Републике Српске предсједник те партије Бранислав Бореновић.

Он је подсјетио да су за то имали прилику прије више од 15 година, када су током 2005. и 2006. године вршене припреме за затварање ОХР-а у БиХ у јуну 2007. године, али је се то није десило због општих политичких прилика у БиХ.

- Тада је кренула интересантна реторика Милорада Додика и Хариса Силајџића! Док је један говорио о 100 одсто БиХ, без ентитета,  други је почео причу коју и данас прича, о референдуму и независности и тако су у суштини одржали ОХР живим у БиХ, те дочекивали нове високе представнике... Петнаест година касније нити је БиХ без ентитета, нити има независности, још увијек имамо високог представника, а имамо и потпуну девастацију свега - корупцију, задужења, племенску економију у власништву неколико породица, непотизам, бахатост, одлазак људи... - казао је Бореновић.

Он је мишљења да је та шанса за одлазак високог представника свјесно пропуштена.

- СНСД и Милорад Додик били су власт и 2007. године када је долазио Лајчак, зашто тада нисмо разматрали и одлучивали о доласку и одласку високог представника? Зашто то нисмо радили 2009. године када је долазио Инцко? Друговали сте с њим, долазили једни другима у куће, резиденције, на прославе, на славу... Није вам годинама сметало што је његова прва одлука по ступању на дужност била укидање закључака Народне скупштине Републике Српске која се тиче ефеката преноса надлежности са Републике Српске на институције БиХ. Није вам сметало, јер сте и претходно имали добру сарадњу са ОХР-ом - казао је Бореновић.

Он је Додика подсјетио да не занемари једну, како је казао, болну чињеницу:

- Морате се одлично сјећати Грејем Деја, најближег сарадника Педија Ешдауна и шефа Канцеларије ОХР-а у Бањалуци. Доказаног србомрзца из најгорег послијератног периода за српски народ када су српски функционери, посланици, министри, полицајци… смјењивани скоро сваки дан без ваљаног објашњења и без икакве правне заштите, остављани без посла, неки и буквално на улици, прекршена су им сва могућа људска права....

Током Ешдаун - Деј мандата десила се и позната „сјеча кнезова“ када је у једном дану смијењено 59 српских функционера! Функционера СДС-а и у мањој мјери ПДП-а, а знамо сигурно да само једна странка није била под директним ударом Ешдауна, ваша - СНСД.

- Сјећамо се тог другог човјека ОХР-а из најмрачнијег периода, јер сте га, након што је смијењен са функције, запослили као савјетника у свом кабинету. Грејм Деј, који је правио спискове за одстрел српских функционера, политичку каријеру у БиХ завршио је као савјетник премијера Републике Српске Милорада Додика! 

- Добро знате - каже Бореновић - као што знају и људи који овдје сједе, народни посланици, да ОХР овако неће отићи.

- Ви дајете на значају високом представнику, јачате га, остављате га овдје, и из свега што смо чули дижете Инцка из својеврсног стања вегетације у којем је годинама био и ви му помажете - казао је Бореновић и додао да ће  ОХР бити затворен само ако се води мудра политика стабилности, разума, институционалног дјеловања, поштујући Устав и дејтонске принципе, без распиривања тензија...

- Било је много шанси, можда је шанса била и када сте у августу 2019. године договарали са коалиционим партнерима СДА и ХДЗ-ом принципе за формирање власти. Није споменута тада ни Канцеларија високог представника, нити нпр. Уставни суд БиХ.

Претходних година учинили сте све да деградирате, политички злоупотријебите овај високи дом, најстарију институцију Републике Српске и обесмислите институт посебне сједнице. Симптоматично је то што ове сједнице сазивате сваки пут када се нађете у политичкој неприлици.

Поставља се питање је ли данашња сједница сазвана да би се оцијенио рад високог представника или да скренете пажњу са тога да се ради у Бањалуци, арчење, бахатост, нелегална градња,  да су пред очима претходне, ваше, бањалучке администрације годинама, деценијама брутално трошени народни новци... можемо замислити шта се дешава у великим републичким јавним предузећима кад у овим релативно малим локалним имамо овакве безобразне злоупотребе.

Сваки пут када сте сазивали посебну сједницу, Народна скупштина доносила је и закључке. Шта се десило са тим закључцима, шта је урађено? Не спроводе се. 

Овакве сједнице престају да буду и вијест, толико сте их деградирали, изгласани закључци – не спроводе се. 
 
И најгоре што сте тиме урадили – обесмислили сте и деградирали парламенатрни механизам посебних сједница. ОХР је током деценија учинио много лошег на штету Републике Српске, али ви сте саучесници - казао је Бореновић, наводећи да је став ПДП-а да ОХР не треба и да треба да оде.

- Али наш став је и да су за нас Народна скупштина Републике Српске и све институције Српске светиња и да не треба учествовати у лошим представама и понижавању овог високог дома - поручио је Бореновић.

(БН)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Ненад

10.03.2021 15:16

Јел ико гледа референдум 2

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бора

10.03.2021 16:41

Сељацко сјело било и остало.. ста имас гледати.. све це усвојити и онда прицати празне. Генерације одрасле, изгинуле, раселиле се а они србују неометано..

Name

Петар

10.03.2021 15:29

Дудука бољи не могу ни саветовати, не вриједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бореновиц

10.03.2021 16:11

Додику се да реци сто је разумно. Не мозе глупости. Дудук Бореновицу.

Name

Милица

10.03.2021 15:32

Борене, бог си!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

10.03.2021 16:20

По цему је бог дао ти који силингер па га сматрас БОГОМ .Набави ли и једну вакцину или респиратор одреце ли се иста од свога добита у ово теско вријеме за народ.Помијесали сте вриједности зивота .То су све лопови а не недај Бозе БОГОВИ .Промасај људи ЛОПОВИ

Name

Ре Брзи

10.03.2021 19:10

Емоја брза будало прије него сто укљуцис језик укљуци мозак ако имас ,али тига немас ,казе набави ли Бореновиц какви респиратор или вакцину ,,није цовјек набавио то је оставио овима твојима да они набављају али питам ја таке брзе будале засто тај респиратор који набависе твоји црвени кметови костасе три пута висе него у нормалној цијени ,засто вакцина коста дупло скуоље него нормално ,,,зато даби ви крали и отимали и гулили ову дрзаву мамицувавасу.

Name

Ана

10.03.2021 19:11

ПУНО СИ БРЗ А МАЛО ЗНАС СТОКО ЦРЕВЕНА.

Name

Рамиз

10.03.2021 21:26

СТРАШНО која лафина!!!!!! Па Западна Њемачка имала ОХР од 1954-1990 ... Па Гдје смо ми гдје је Европа...... Прицате глупости,пуните главу јадном народу!!!! СТРАШНО који Сте ви манипулатори и лажови......!!!!!!!

Name

Бањалуцанин

11.03.2021 10:04

Браво гдине Бореновицу. Само ми нису јасни ови црвени ботови који знају истину ста је Миле урадио од Републике и ста ради а они га слијепо слусају . Инцко је код Додика исао на славу а зна се ко долази на славу Грејем Деј савјетник Додика а унистио нас и Додик онда прица о нецему. Обицна сеоска варалица

Name

Дарко Пале

10.03.2021 15:33

Како Бореновић лагано мези Додика.Свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

10.03.2021 15:41

Мислим Бореновицу да сте овај пут погријесили,кад је у питању Република Српска, требали сте и ви бити одговорни. Мислим да це вам контра дјеловање угрозити статус Републике Српске, али народ би то могао казнити 2022 на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2021 15:50

Мислиш ????? Народ не то казнио прије пар мјесеци а тек це 2022 багро црвена

Name

Ре

10.03.2021 16:12

До 2022. це се штошта издесавати, а посебно у БЛ. А Данас када постоје друштвене мреже и јавност ће лако бити упозната са свим што се десава.

Name

Ре

10.03.2021 16:18

Није Бореновиц давао спискове Есдауну кога да смјени. Није Бореновиц отјерао са власти Попласена.

Name

Владо

10.03.2021 16:20

Коле, црвена ботино, ево ти сендвиц!

Name

Ре

10.03.2021 16:24

Коле, политика је за тебе спанско село. Поклопи се и цути.

Name

Мане

10.03.2021 16:33

Ре Коле. Е мој коле режимски воле. Никад нико до сада није рекао већу и једину истину о вашем режиму. Сви ти које је Додик нападао су његови гости са крсне славе, а сада прича против њих. Нађите једног његовог кума, рођака и пријатеља а да није дубоко у криминалу и чуди ме народ који нема никакву корист нити било шта позитивно у овој режимској диктатури а гласа за битанге. Када је у једној малој Аквани украдено толико пара могу мислити колико је украдено на републичко нивоу, милијарде сигурно

Name

ре Коле

10.03.2021 19:15

ПА ТРЕБАО БИХ НАРОД АКО ИСТА ЗНА ВАС И ВАС СНСД И МИЛУ КАЗНИТИ И ОТЈЕРАТИ СА ВЛАСТИ ПОКРАЛИСТЕ ВИСЕ НЕГО ИКО СВЕСТЕ ОПУСТОСИЛИ ЗАДЊЕ ВАМ БИЛО,И МАЛО ЗА ЛИЈЕКОВЕ

Name

10.3.2021.

10.03.2021 15:42

Знацајан дан у слободном ЈугоБиХу и Српској. Витенамска застава БХ - Не глдали те висе. ОХР Виетнама ти, цивилизациција је код нас. Ви морате се борити са криминалом код вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОХР

10.03.2021 15:44

ТХЕ ЕНД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

10.03.2021 15:47

Први пут је дошао на тенковима, а други пут је дошао овако. Ви сте Милорада са Иванићем на челу уз помоћ Чавића довели 2006 год. поново на власт раскидајући коалицију са СДС-ом и улазећи са СНСД-ом у коалицију само 5 мјесеци пред изборе. Мјесто да је осуђен за проневјере из првог мандата ви сте га вратили на власт. Тако да мислим да вас све иста служба основала, контролише и усмјерава уз западне моћнике, а вама је битно да се добро увалите тј. продате а народ ко је.., понекад проспете демагогију народу као данас као да се ви безпоштедно борите, с да сте се искрено борили као што се бори Вукановић, ви би ову банду смјенили 100 пута до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2021 16:45

Свака цаст за коментар!

Name

Хопа

10.03.2021 16:00

Брутално тачно.Респект Бореновићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде Нови Град

10.03.2021 16:06

Гледајуци ове Мазлице, Стевандице, Зунице, гади ми се оваква република. Јадно и биједни, фуј, фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРЕЈЕМ ДЕЈ

10.03.2021 16:10

Је користио ИСКЉУЧИВО,СПИСКОВЕ КОЈЕ СУ МУ СЕРВИРАЛИ ....МИЛОРАД И ЖЕЉКА,КАО "ПРЕВОДИЛАЦ"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петровиц 1/5-2

10.03.2021 16:12

Тема - Бијељина на Раскрсцу. Семберија неце бити нови Космет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока калис

10.03.2021 16:22

Управо гледам И слусам додика,људи спасавајмо се ко мозе,он је луд,луд,луд,луд,луд,луд,.....сто посто сколски примјер тоталног лудака.апелујем на све љекаре,психијатре И остало струцњаке да преузму мјере обавезног лијецења док небуде касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2021 17:38

Одлицан закљуцак. Јос има папир од судског вестака.

Name

Страниx

10.03.2021 16:39

Оваква ароганција и лицемјерство од стране Додика према појединим особама у парламенту,се не видја нигдје у свијету.Па коцијаси се културније опходе према коњима,цас Бореновица персира ,па мало на ти ,какав сељобер је представник Срба ,срамота ме је заиста ,дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сањати није забрањено

10.03.2021 16:46

оваквим ставовима о фамозном отцепљењу он само даје разлог да охр остане..како је то интелигентно..морат цете трпити охр бар јос 10 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦоцоСхар

10.03.2021 16:49

Ма брига ме за све... Данас добио 175,50 КМ борачког годишњег додатка, одо се напити... "Не може нам нико ништа"... Данас овако, сутра друга прича... Ко преживи, причаће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

10.03.2021 17:05

Свака част Бореновићу на овом говору... доста тога нас је научио и подсјетио на историју нашег времена.. Додик ће у историји бити запамћен као највећи лопов... немам појма штаће му те паре кад ће му пљувати по лику и дјелу.. стварно нема смисла како се понаша и не води он нас ничему... неспособан је и лош

ОДГОВОРИТЕ
Name

х,боте

10.03.2021 17:11

Казе додик неки европски функционер послат изпред Е.Уније да пита додика дали се мозе мирно у БиХ разици и оцјепити.Па засто му Додице нереце да мозе и сто се неразидје ста цекас кад мозе мирно.Залосно је да опозиција оваквим лазима насједа и стално и уопсте долази на такве сједнице где им вјецно додик уваљује лази и само лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

10.03.2021 18:22

Додик сам себе демантује барем десет пута дневно. Он је изгубио компас давних дана. Слиједи губитак моћи и новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

10.03.2021 18:54

"главни баја" нема никакав интерес у РС него голу пљачку, њега и његових ближих и даљих сателита, ништа друго, нити је он велики Србин, нити је неки мудар политичар, само пљачка и сад има проблем како сачувати и прикрити опљачкано, нема ту неке мудролије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

10.03.2021 21:10

Ма ничега се он (баја) не сјећа!?!? Мој Бореновићу ,ми у рату а он шверцује цигарама!?

ОДГОВОРИТЕ