Овај храст нико не сме да дира, верује се да је свето и да га је посадила царица Милица!

Најстарији становниик ивањичког села Осоница је времешни храст на врху брда који на том месту одолева вековима. Према легендама које круже овим крајем, посадила га је царица Милица повлачећи се са Косова, на њему је одавно урезан крстић и дрво се сматра за свето.

Занимљивости 10.03.2021 | 16:45
Овај храст нико не сме да дира, верује се да је свето и да га је посадила царица Милица!

Култ веровања у свето дрвеће на нашу територији донели су Словени, та стабла не би требало сећи, нити на било какав начин људском руком упропастити. Они који би то урадили, према предању, бивали би кажњени, а неколико пута то се показало и у пракси.

"Имали смо случај овде у селу пре неких двадесетак година, када је возач чистача за снег прошао храст, али се вратио и кашиком скинуо слику политичара која се налазила на храсту. На тај начин оштетио је стабло, после неког времена после управо у том возилу доживео је трагичан догађај", рекао је за РИНУ, Драгојло Бошковић из села Осоница.

Мештани памте још неколико случајева када су поједини покушали да одсеку део храста, али нису добро прошли. Поједини чак имају и дугогодишње трауме.

"Мештанин је одсекао једну грану која се налазила са доње стране храста, на пола тог пресецања тестера којом је секао нагло се иступила и као да никада није оштрена. Али, тај човек је и даље био упоран, успео да одсече грану и сведочио је после тога да је готово пуних четрдесет дана имао страшне ноћне море и кошмаре од којих није могао да спава, па се то приписује томе што је повредио тај храст. Од тада никада нико није смео да на било који начин науди овом светом дрвету", испричао је Миланко Бошковић, туризмолог из Ивањице, а родом управо из села Осоница.

Некада давно, свето дрво у Осоници било је духовни центар овог села, одакле су кретале литије и окупљало се читаво село.

"Никада нико није премерио храст, не знају се његове димензије, али време је узело свој данак и врло лако може да се деси да се храст уруши као што је то био случај са још неким столетним дрвећем у Србији", нагласио је Бошковић.

Мештани кажу да уколико се ово дрво у селу Осоница сруши на исто место ће посадити нови, али ипак се надају да до тога неће доћи. Уз иницијативу појединих у плану је да се опет оживе литије.

(Еспресо.рс Фото: РИНА)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

комсија

11.03.2021 07:15

Лаксе је вјеровати и неморас знати.

ОДГОВОРИТЕ