Добили офарбано камење уместо бакра!

Једно швајцарско предузеће добило је од турског добављача обојено камење уместо 10.000 тона бакра!

Занимљивости 10.03.2021 | 15:28
Добили офарбано камење уместо бакра!

Представници "Мерцуриа Енергy Гроуп"-а из Женеве, тврде да је компанија прошле године била жртва преваре при куповини 10.000 тона бакара, укупне вредности за коју су били преварени износи невероватних 36 милиона долара!

Када је поруџбина почела да пристиже у Кину, у контејнерима је уместо бакра откривено камење префарбано препознатљивом нијансом метала. Бизаран случај догодио се упркос сигурносним и инспекцијским контролама.

 


Прошле године, швајцарски конгломерат склопио је уговор о куповини бакра у нечистом облику, са испоруком у Кини. Око 6.000 тона утоварено је у више од 300 контејнера на осам бродова. Пре изласка бродова из луке у близини Истанбула, бакар је замењен камењем које је обојено спрејом како би изгледало као далеко скупљи метал.

"Мерцуриа Енергy Гроуп" један је од пет највећих трговаца нафтом на свету, тражи правду на турским и британским судовима. Тужен је добављач, компанија "Биетсан Бакир".

Турска полиција привела је више особа које су доведене у везу са „лажним бакром“.

"Приведени су они за које се сумња да су умешани у разне фазе организоване преваре у којој је оштећена 'Мерцуриа Енергy Гроуп'“, наводи се у саопштењу компаније.

Све указује на то да је у првој групи контејнера бакар био пре него што је инспекција прегледала пошиљку. Потом су на контејнере постављене сигурносне пломбе. Према наводима турских адвоката, контејнери су потом отворени, бакар замењен каменом и на крају постављене лажне сигурносне пломбе.

Када су бродови напустили луку у Турској, швајцарска компанија уплатила је уговорену суму од 36 милиона долара. Превара је откривена тек када је, готово месец дана касније, товар стигао у Кину.

У случају да испорука не буде извршена, купац може добити одштету у складу са полисом осигурања терета.

Међутим, "Мерцуриа Енергy Гроуп" утврдила је да је само један од седам уговора које је турска компанија користила за осигурање терета био стваран. Сви остали били су фалсификовани. Више саслушања у оквиру случаја најављено је за ову недељу.

извор:ртс.рс

Коментари / 0

Оставите коментар