Преминуо новинар Зоран Милошевић у 70. години

- У Бијељини је ноћас у 70. години преминуо политиколог-журналиста Зоран Милошевић.

Република Српска 09.03.2021 | 11:58
Преминуо новинар Зоран Милошевић у 70. години

Милошевић је рођен у Добоју 1951. године, прво запослење имао је у Радио Бијељини од 1974. до 1980. године на пословима информативно-политичког програма.

Радио је као функционер у општинским друштвено-политичким организацијама, од 1984. до 1985. године био је самостални уредник-дописник листа "Ослобођење", потом директор штампарије "Босна" у Бијељини, директор Радио Бијељине, а шеф маркетинга у Јавном издавачком предузећу "Семберија и Мајевица" /СиМ/ Бијељина био је од 1992. до 1995. године.

Једно вријеме је у 1996. години био вршилац дужности уредника Информативно-техничког центра РТРС-а у Бијељини, а затим директор и власник РТВ "ПиМ".

Био је и уредник издавачке едиције "Савремени погледи", а од 2008. до 2015. године налазио се на дужности директора и главног и одговорног уредника у "Бобар радију".

Као дописник и сарадник радио је за већи број медија - Тањуг, "Политика", "Борба", "Политика експрес", "Ослобођење", "Наша штампа", "Наша ријеч", "Семберске новине", "Пословне новине", РТВ БиХ и "Еуро-Блиц".

Учествовао је у реализацији неколико пројеката у информисању и култури: реконструкција и модернизација штампарије "Босна" /Графосемберија/, изградња и опремање Радио Бијељине, ТВ "СиМ", РТВ "ПиМ", "Бобар радија" и реновирање Галерије "Миленко Атанацковић".

Самостално је уређивао и издавао већи број билтена и новина.

Аутор је неколико маркетиншких пројеката, шест документарних и већег броја референтних филмова.

У аматерском раду један је од покретача и водитеља циклуса "Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију", "Југословенске гитаријаде у Бијељини 1968", "Плаве-феријалне вечери у Бијељини" и средњошколских такмичења.

У оквиру позоришног рада играо је главне улоге у представама "Ујка Вања" /Чехов/ и "Сумњиво лице" /Нушић/ у режији професора Љубише Филиповића и наступао у београдском аматерском позоришном друштву "Градимир", под вођством Уроша Гловацког.

На "Спартакијади" у СССР-у /Калињин/ освојио је друго мјесто на 100 метара за Универзитет у Београду. Играо за фудбалске клубове "Рудар" и "Чукарички".

На функцијама у Центру за културу, образовање и информисање Бијељина дао је значајан допринос.

Један је од учесника у оснивању "Семберских новина" и обнови часописа "Бразде", те координатор научноистраживачког пројекта "Бијељина и Семберија кроз историју".

Обављао је велики број друштвених функција, а биран је и за предсједавајућег Програмског савјета БХРТ-а /2010/ и предсједника Скупштине асоцијације приватних електронских медија БиХ /2014-2016/. Од 2012. године био је члан Управног одбора "Европског покрета у БиХ".

​​Умјетничким радом се бавио од 1995. године, а био је члан Удружења ликовних умјетника "Свети Лука" од 2006. године.

Освојио је бројне награде и признања. Добитник је Друге награде на Бијељинском бијеналу 2006, признања Скупштине града Бијељина Златне медаље "Филип Вишњић" /2013/, Плакете Европског покрета у БиХ за животно дјело у области медија /2014/, те добитник низа друштвених, културних и спортских плакета и признања.

Датум и мјесто сахране биће накнадно објављени. 

(БН)