Тужилаштву достављена имена функционера МУП-а

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је данас да су имена високих функционера МУП-а којима су достављани транскрипти нелегално прислушкиваних разговора председника Александра Вучића предата Тужилаштву за организовани криминал, и оно треба да квалификује кривично дело.

Србија 07.03.2021 | 15:44
Тужилаштву достављена имена функционера МУП-а

"Чврсто верујем да смо доказали њихову умешаност и да су кршили закон, злоупотребљавали систем. Држава почива на поверењу да наши државни органи воде рачуна о свакоме од нас и да се закон безусловно поштује. Када се то поверење изигра, онда смо у проблему и морамо да га вратимо, а начин је да они који су изиграли буду кажњени и да се ово никада више не понови", рекао је Вулин за ТВ Прва.

Према његовим речима, полиција је недвосмислено показала да је постајала злоупотреба система и да су се прислушкивали људи који нису морали и требали да се слушају, али су стављени на мере зато што се знало да ће бити у комуникацији с председником Вучићем и члановима његове породице.

Вулин је нагласио да праћење контаката Вучића и чланова његове породице није само кршење њихових људских права, већ и угрожавање њихове физичке безбедности.

"О мотивима прислушкивања истрага и судски поступак ће рећи да ли је то рађено само из главе неког функционера Министарства унутрашњих послова или можда уз подршку некога из иностранства. Постоје надлежне службе које ће се бавити и баве се тиме", рекао је Вулин.

Како се наводи у саопштењу Министарства унутрашњих послова, он је нагласио је да у 1.572 прислушкивана разговора није било ни једног инкриминишућег.

"Ти разговори су, од стране тужилаштва и полиције, поново преслушани. Ни један једини разговор није могао да послужи као инкриминишући, а ни против једног од људи који су били на мерама није поднета ни једна кривична пријава, нити су икада били осуђени. Њихов једни грех је била близина с Вучићем и члановима његове породице", објаснио је Вулин.

Говорећи о сликама и именима оперативаца МУП-а и БИА који су радили на овом случају, а које су нађене у телефонима припадника организоване криминалне групе Беливук-Миљковић, Вулин је навео да је имена и фотографије тих особа њима неко дојавио и нагласио да ће бити утврђено ко је то урадио.

На питање новинара да објасни поступак декодирања скај телефона и комуникација, он је рекао да су код припадника организоване криминалне групе одузета 44 телефона који су декодирани и у којима су нађени бројни докази кривичних дела, неки за које се знало да су их они починили, а неки за које је тек откривено да су њихово дело.

Према његовим речима, сврха монструозних снимака и фотографија које су припадници клана размењивали између себе и слали противницима била је застрашивање.

"Врх мафије је страдао, а страдаће и улични продавци", истакао је Вулин и додао да постоје они који већ покушавају да преузму тржиште, територију и мрежу клана Беливук - Миљковић и нагласио да ће се и с њима држава на исти начин обрачунати.

Упитан о току истраге везане за убиство београдског адвоката Драгослава Огњановића, министар је навео да полиција пажљиво истражује свако кривично дело које није расветљено и да су сви предмет истраге као да су се десила данас, додаје се у саопштењу.

(Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ас

07.03.2021 16:22

Много бре ово наше ромце опамети откако “војску одслузи часно и поштено”(две седмице) ! Замислите да је био 15 месеци где би му био крај??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ас

07.03.2021 17:30

😀Брзо учи. 😀

Name

Марко В.

07.03.2021 17:34

Да ми је само знати колико си ти слузио ... Дјелује ми твоја изјава да си много интелигентан ...!!!

Name

Ре Марко В.

07.03.2021 18:48

Ре Ас ти даје одговор. Ја сам служио војни рок на граници са Мађарском на караули Пионир код Суботице пуни војни рок 1978/79. годину. Као војник одликован сам Медаљом за војничке врлине указом Јосипа Броза. То је највеће одликовање које је могао добити војник у ЈНА. Не бих се огласи да ниси питао. Лијеп поздрав

Name

Марко В

08.03.2021 02:05

Са. Постовањем... Генерација две.год. младја.уцили смо постовање према . Униформи коју носимо . Нигдје није нагласено колико треба да је носимо да би имала неку вриједност о којој ми прицамо..

Name

Регрут

07.03.2021 17:08

Кад је био министар одбране одслужио је војску,хоће ли сад као министар МУП-а уписати полицијску академију ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уралска Област

07.03.2021 17:41

Сто це му академија, боље да је написмен - ниста неце накриво да потписе!

Name

Свака цаст

07.03.2021 17:30

Цовјек који ради сваки посао одлицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миодраг

07.03.2021 18:14

Боље је цутати да мисле да си глуп, овако си отклонио сваку сумњу...

Name

ре Миодраг

07.03.2021 18:56

Ово сто си написао вази за тебе , Кад ниста незнас боље је да цутис.

Name

Ехо

07.03.2021 19:38

А колке уси има овај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ехо

07.03.2021 20:49

Сам себи може да шапне на уво.

Name

Професор

08.03.2021 11:43

Објавите имена, у цему је проблем!?

ОДГОВОРИТЕ