"БиХ дијели корак од ауторитарног режима"

Да је у БиХ демократија тешко достижан идеалан говори истраживање познатог европског магазина. Осим што је најгоре пласирана земља у региону, те што је на самом зачељу, Босну и Херцеговину само корак дијели и од ауторитарног режима. 

Босна и Херцеговина 07.03.2021 | 16:12
"БиХ дијели корак од ауторитарног режима"

У БиХ одавно не станује демократија. Потврђују то и подаци британског магазина „Економист“. Од 167 анализираних држава, БиХ заузела је 101. мјесто. Налази се у групи држава са „хибридним режимом“ којег карактеришу изборне неплавилности, корупција, зависно правосуђе, политичка некултура, недостатак владавине права.

„Ово није демократија, ово је само насиље у БиХ. Битно да има разумијевања, слобода говора, а сад шта је демократија за некога зависи од сваког појединца. Демократије слабо има, свако гледа себе, себе хвали, а друге негирају“, истичу грађани. 

Иако је сада БиХ на корак од земаља са „ауторитарним режимом“, боље рангирана била је до прије само неколико година. Шта се десило у међувремену, због чега грађани не посежу за механизмима заштите својих права, због чега нема грађанског активизма?

„Мислим да су грађани отупили. Они који су хтјели нешто да промијене су углавном или отишли или их једноставно прогута систем. Пронађу своје мјесто у таквом систему и једноставно се помире. Сви смо ми оштри критичари када се ради о некоме другом, али када нама неко близак добије посао преко странке некако смо склони да пређемо преко тога. Мислим да доста грађана РС има директне користи од корумпираног система, добили су посао преко странке, везе тако да они немају мотив да раде на разградњи тог система“, истиче Драган Тодоровић из Центра за људска права Бањалука. 

У БиХ скоро да не постоји област која није уређена законом, међутим основни проблем због којег долази до нарушавања демократије лежи у његовој примјени. Из Институције Омбудсмена за људска права истичу да би се у рјешавање поменутог проблема требала укључити прије свега академска заједница, затим невладин сектор, те новинари. 

„Изузетно добре законе имамо. Ријетко која земља има Кривичне законике као ми, не само Кривичне законике него и низ других закона. Гдје шкрипи? Па шкрипи у примјени. Кога треба прозвати? Министарство унутрашњих послова, полицијске, безбједносне агенције, Тужилаштва, главне службе за ревизије, надлежне органе. Ту је проблем“, истиче омбудсмен за људска права БиХ Љубинко Митровић. 

Догађаји који су услиједили након убиства двадесетједногодишњег младића Давида Драгичевића, покренули су питање постојања грађанске демократије, владавине права, слободе изражавања у РС и БиХ. Протести због неразријешеног убиства су угушени, а појединим члановима групе „Правда за Давида“ стизале су прекрштајне пријаве због јавног изношења критике на рад институција. 

„ Ми смо примјер да у овој држави не влада демократија. Тражили смо да институције раде свој посао и то нам је онемогућено. Ми смо и доказали да је постојала дискриминација над нама. То је Основни суд донио пресуду у  корист нас гдје је доказано да је постојала дискриминација у континуитету од стране полицијских службеника. То и даље постоји и даље ми слободно не можемо протестовати, не можемо носити транспаренте, не можемо ићи испред институција јер полиција одмах долази, хапсе нас, пишу нам прекршајне налоге“, истиче Софија Грмуша из групе „Правда за Давида“. 

На листи индекса демократије боље су рангиране земље региона. На 35. мјесту је Словенија, 59. Хрватска, док је Србија на 66. мјесту. А од БиХ, бољу позицију, осим поменутих држава, заузеле су и Замбија, Уганда, Гватемала, Кенија. 

(БН ТВ)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Катастрофа

07.03.2021 15:31

"Мислим да доста грађана РС има директне користи од корумпираног система, добили су посао преко странке, везе тако да они немају мотив да раде на разградњи тог система“. Не треба висе ниста реци. А Уганда је боља од нас, то је за заплакати. Битно је да ухљеби мисле да им је добро, не знају ваљда да мозе боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Портпарол Ковацхевицх

07.03.2021 16:38

Јој јест топло у Папакланду, климатске промјене?

Name

Англосаксонска политика

07.03.2021 15:50

Ти англосаксонци енглези и американци сврставају нас у ред земаља гдје се демократија само спомиње што је тачно.Са друге стране високи амерички дипломата Милорада Додика назива државником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

07.03.2021 16:15

Дефиниција: у ширем значењу, државник је сваки политичар који је шеф државе или обнаша неку другу највишу државну функцију. Што предсједник Додик и јесте. #самоказем

Name

Ојхаа

07.03.2021 15:55

Демократија коју су резирали непријатељи Социјалистицке Југославије, сколовани у комунизму а владали у рату и постратном капитализму, мозес мислити који је то миx знања, управљања и благостања. Док је нама нациоњара и нарциса, комунистицких и капиталистицких методиста, нема нама демократије наскоро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.03.2021 15:58

Одавно логичнији и сврсисходнији текст нисам прочитао."Свака ка' у Његоша"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.03.2021 16:11

Смрт фашизму слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

07.03.2021 17:20

Све је тако увезано у корупцију да је то постало номално.Ал врло лако је то вратити на нормални колосјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињац

07.03.2021 19:20

Јој каква глупа прица.Па избори постоје и народ бира ста одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Невесињац

07.03.2021 20:58

Наравно да постоје избори и народ "бира ста одговара", али рецимо у Норвеској. Код нас сигурно ниси видио тај феномен. Народ продаје глас за пакет од 20 КМ, јер је уцјењен добијањем ухљебљења, и у најјаднијим слуцајевима јер му је ухљебљење обецано. Има мозда пар хиљада слободних гласаца и цијелој Српској. То мозес прицати странцима, који нису никада били у Српској.

Name

БЛ

07.03.2021 19:36

Гласајте идуце године за исте па цемо направит велики корак па и то да достигнемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.03.2021 21:14

Дубока подјела земље је навеци Проблем. Република Срспа је Приватна Фирма Милорада Додика. Додик и Његови људи Контролису све у Републици Српској. Дрзе у Рукама све. Нема Правног Поредка Криви су сви они Који немају . 70 посто градјана зиве у Теском Сиромаству дизу кредите да би презивјели док 20 посто зиви од Будзета а 10 посто су отели све за себе. То је Дизволила медјународна заједница јер им је потребан хаос у БиХ. Сто је веци Хаос њихове сансе да остану у БиХ Су Велике. Национализам страх Криминалци су Главни застрисиваци народа . 2022 година је одлуцна ако се тада народ не освести на изборима АКО ПОБЈЕДЕ ИСТИ БИХ КАКО ФБИХ И РС НЕЦЕ БИТИ СПАСА. КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈА СУ УЗЕЛИ СВАКИ СЕГМЕНАТ ЗИВОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриција

08.03.2021 06:28

Е мој Марко, промјена курса це бити веома дуготрајна и теска јер је Папакланд у главама младих вец зазивио. Систем вриједностије вец срусен!

Name

ДОКТОР

08.03.2021 00:05

Ма то није истина ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

08.03.2021 05:11

Сад да нам поштено испричају ови што причају о демократији у БиХ и РС да нам кажу како су дошли до посла, како су запослили своју дјецу и своје најближе, како се понашају кад оду код доктора, кад нешта обављају у некој институцији итд. Да ли све то раде поштено или и они раде преко везе, штеле и на непоштен начин као ја и већина од нас. Причам ти причу о демократији, а ја поштен. Ма баш? Јесте колико и сви ми што нас пањкате. Зајебите ви вашу демократију. То није ни видјело демократије. У осталом шта је демократија? По вама је само оно што ви радите. Е није. Нема демократије нигдје у свијету. То је само огољела фраза. Неко се бори за кору хљеба, неко да преживи, неко да увећа милион, милијарду и то је демократија, је л да!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

08.03.2021 07:55

Мени је вас искрено зао, ако заиста мислите да цијели свијет зиви као људи у БиХ. Ја сам одавно у једној Скандинавској земљи, прије тога зивио сам посвуда у Европи по мало. Знам из искуства да постоје цитави народи код којих не постоји ни идеја о послу преко везе, нико не зна за концепт подмицивања љекара, слузбеника и слицно. Не казем да је ово саврсено друство, јер такво не постоји, али нема корупције и непостења уопсте, законе и неке неписане норме постеног понасања постују сви. Демократија такодје није саврсена нигдје, али овдје гдје зивим практикује се демократија консензуса која је дефинитивно боља од владавине вецине. Искрено ми је зао сто нисте никада осјетили како је неописиво лијепо зивјети у уредјеном друству медју људима који постују правила. Има бољег и здравијег зивота на насој планети, само ви треба да то откријете.

Name

Е

08.03.2021 08:55

@Е Знам ја да то постоји у неким државама како ти кажеш, али у огромној су мањини. Мој главни коментар се односи на БиХ и Р Српску гдје сам убјеђен а и имам огромно искуство да је овдје све живо искварено и поквсарено, па тако и ови што нам овдје причају и уче нас о (својој) демократији. Ало они нама причају о својој демократији а понашају се исто као и ми које нападају . то је проблем и поента мог коментара. На крају опет тврдим да нема демократије у читавом Свијету. Демократија је закон јачег и нита више. Поззз