ЕУ од Америке тражи да одобри извоз више милиона вакцина

Европска унија затражиће од САД да дозволи извоз више милиона доза вакцина против вируса корона компаније "Астра Зенека" у оквиру настојања да премости недостатак наручених доза, пише британски дневник "Фајненшел тајмс".

Свијет 06.03.2021 | 13:35
ЕУ од Америке тражи да одобри извоз више милиона вакцина

Исти извор наводи да ЕУ жели да Вашингтон осигура слободан проток испоруке кључних састојака вакцине неопходних у европској производњи.

- Верујемо да можемо заједно да радимо са САД како би осигурали да се са дозама вакцине, произведеним или пакованим у тој земљи, у потпуности испоштују уговорене обавезе произвођача према ЕУ - истиче се у саопштењу из Европске комисије.

Чланице ЕУ почеле су програм вакцинације у децембру, али све тече много спорије него у другим развијеним земљама, укључујући Британију и САД.

Званичници за слаб напредак програма имунизације, делимично окривљују проблеме у испоруци произвођача.

Европска комисија и Италија су током седмице блокирале испоруку вакцине "Астра Зенеке" за Аустралију пошто фармацеутска компанија није испунила своје уговорене обавезе према ЕУ.

Енглеско-шведска фармацетуска компанија је на удару критика у ЕУ због одлагања испорука вакцине у блок који је до краја јуна наручио 300 милиона доза.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пензионер

06.03.2021 14:47

Европа трази АстраЗенеца вакцину, а ова вакцина се уопсте не користи у УСА. Занимљиво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Пензионер

06.03.2021 18:20

Зашто сте ви господине Пензионер вјероватно због психичких поремећаја !!

ОДГОВОРИТЕ