Глумачке звијезде за недељу дана зараде 2.000 евра!

У Србији се тренутно снима или ради тридесетак серија, а на велика врата су се са успехом "Тајни винове лозе" вратиле и теленовеле.

Магазин 06.03.2021 | 11:48
Глумачке звијезде за недељу дана зараде 2.000 евра!

У популарним "лимунадама" сада играју и велике глумачке звезде попут Николе Која, Слободе Мићаловић, Војина Ћетковића или Аните Манчић. Публика жељно ишчекује наставак приче настале из пера Мирјане Бобић Мојсиловић, а већ је у најави да добијамо и српску верзију светски популарне "Династије".

Предраг Бјелац, који се прославио као чаробњак у блокбастеру "Хари Потер и ватрени пехар", прихватио је улогу у домаћој верзији чувене сапунице из осамдесетих година прошлог века. Он ће тумачити лик Сесила Колбија, највећег ривала главног јунака Блејка Карингтона, а део поделе чине и Марија Каран и Раде Шербеџија. У сапуницама су се опробали и Катарина Радивојевић и Иван Босиљчић.

Разлог зашто глумци са тзв. А листе играју у сапуницама, како за Курир каже један од најуспешнијих домаћих продуцента, јесте новац. Хонорари великих звезда су пословна тајна. Поједине продукције, како сазнајемо, увеле су систем плаћања хонорара на месечном нивоу. Реч је о серијама са много епизода, односно сапуницама, где велике звезде могу недељно да зараде до 2.000 евра, што месечно може да буде и 10.000, док дебитанти добију славу и плату од 500 до хиљада евра месечно.

О глумачким зарадама у Србији неретко се воде полемике, а једино је Мирјана Карановић отворено говорила о тешком положају истинских уметника, који одбијају да се комерцијализују.

- Новац није најважнија ствар, можете га зарадити на разне начине. Мој колега Виљем Дефо игра у блокбастерима и од тих пара финансира своје позориште и живи. То може у Америци, а код нас од пара за главну улогу у филму можете да реновирате пола купатила или платите летовање - рекла је глумица за један магазин. Цена није скочила за ангажман глумца, већ чланова екипе, и то дупло. За наше филмске раднике грабе се и продукције из Холивуда, а велики је луксуз снимати серију и добити глумце на пола године.

Глумац Милан Лане Гутовић годинама је био краљ сапуница. Прославила га је улога у серијама Синише Павића. Иако се о висини његових хонорара увелико прича, он никада није открио колико тражи да би одиграо само једну ролу. Ипак, Лане на духовит начин избегава одговор на питање у вези с новцем, а и бије га глас да за малу суму не преговара.

- Једино што могу да кажем јесте да хонорар који тражим изговарам искључиво у присуству психолога и кардиолога - кроз шалу је рекао Лане на телевизији Хепи, наговештавајући да продуцентима позли од суме коју захтева.

У позоришту је ствар транспарентнија. Плата глумца у сталном ангажману је од 50.000 до 80.000 динара, колико имају драмски уметници са статусом првака. Хонорарци нису те среће, па зараде по извођењу од 2.000 до 30.000 динара.

(Курир)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ПопАрт

06.03.2021 12:03

Глумацке звезде јако мало зарадјују. Да зарадјују толико хонорарно не би било толико проституције.

ОДГОВОРИТЕ