Отворено годишње заседање Свекинеског народног конгреса

Четврто годишње заседање Свекинеског народног конгреса 13. Сазива данас је отворено у Пекингу.

Свијет 05.03.2021 | 10:21
Отворено годишње заседање Свекинеског народног конгреса

Отварању скупа су присуствовали кинески партијски и државни руководиоци на челу са председником Кине, генералним секретаром Централног комитета Комунистичке партије Кине и председником Централне војне комисије Си Ђинпингом, и око 3000 посланика. Кинески премијер Ли Кећијанг је на отварању предао извештај о раду Владе.

Кина дала одговор који задовољава кинески народ и задивљује свет

У извештају се наводи да је прошла година била необична година у историји Кине. Суочавајући се са ненајављеним нападом епидемије коронавируса и великом рецесијом светске привреде, Кина је постигла значајне стратешке резултате у превенцији и контроли епидемије, и постала је међу највећим светским економијама једина која је остварила позитиван привредни раст.

Кина је такође однела свестрану победу у борби против сиромаштва, остварила циљ изградње умерено просперитетног друштва, дајући одговор који може да задовољи кинески народ и задиви цео свет и који може бити уписан у историју земље, навео је Ли у извештају.

У прошлој години, бруто домаћи производ у Кини је порастао за 2.3 одсто, регистровано је 11.86 милиона нових запослених у градовима, стопа незапослености у градовима опала је крајем године на 5.2 посто. Из сиромаштва је од почетка године извучено свих 5.51 милион припадника сеоске сиромашне популације и 52 сиромашна округа.

Успешно завршени главни циљани задаци „13. Петогодишњег програма“

Након пет година непрекидне борбе, кинески задатак у 13. петогодишњем плану је успешно завршен, а економски и друштевни развој постигао је нова историјска достигнућа.

Према овом извештају, у протеклих пет година, кинески БДП се повећао са мање од 70 билиона јуана на више од 100 билиона јуана. Иновативна национална конструкција је плодна и направљена је група главних научних и технолошких достигнућа. 55.75 милиона сиромашних руралних популација се успешно ослободило од сиромаштва, завршавајући напоран задатак за уклањање апсолутног сиромаштва.

Кинеско еколошко окружење се значајно побољшало, пословно окружење се наставило побољшавати, а отварање према спољном свету и даље се шири. Животни стандард људи знатно се побољшао, у градовима је отворено више од 60 милиона нових радних места и успостављен је највећи систем социјалног осигурања на свету.

Кина ће у току „14. Петогодишњег програма“ израдити Акциони план о унапређењу заједничког просперитета

Током 14. Петогодишњег програма ће бити израђен Акциони план о унапређењу заједничког просперитета, навео је премијер Кине Ли Кећијанг.

Кина ће у наредних пет година спроводити стратегију приоритетних индустрија, повећавати запошљавање, остварити синхронизацију раста расположивих прихода становника са растом бруто домаћег производа, побољшати здравље становништва како би просечан очекивани животни век Кинеза био повећан за још једну годину, подвукао је Ли.

Кина ће спроводити активну националну стратегију за реаговање на старење популације, унапредити остварење нивоа умерене репродукције, постепено пролонгирати старосну границу за одлазак у пензију, усавршавати вишеслојни систем социјалног осигурања, као и покривеност становништва основним пензионим осигурањем подићи на 95 одсто, рекао је премијер.

Кина у 2021. планира да раст БДП-а буде више од шест одсто

Ли Кећијанг је рекао да се кинески развој и даље суочава са великим ризицима и изазовима, али се дугорочни економски основи нису променили.

Ли је истакао да су ове године очекивани циљеви постављени на више од шест одсто, узимајући у обзир опоравак економског раста, који погодује да води све аспекте да се фокусирају на промовисање реформе и иновација и промовисање висококвалитетног развоја.

Главни циљеви за развој Кине у овој години такође укључују: више од 11 милиона нових радних места у градовима, пораст потрошачких цена за око 3%, смањење потрошње енергије по јединици БДП-а за око 3% и одржавање више од 650 милијарди килограма у производњи житарица.

Кина продубљује реформе у важним секторима

У Извештају о раду Владе се истиче да ће Кина ове године продубљивати реформе у важним секторима и у већој мери активирати виталност тржишних субјеката.

Кина ће убрзати стварање повољног пословног окружења заснованог на тржишним правилима, законима и принципима интернационализације, кроз реформе смањивати трошкове производње и пословања предузећа. Кина ће такође продубити реформу фискалног, пореског и финансијског система, усавршавати радни механизам за решавање финансијских ризика, гарантовати да никако не дође до систематских ризика, наводи се у извештају.

Кинеске финансијске институције би требало да придржавајући се основних принципа, служе реалној економији.

Већа улагања у основна истраживања и промовисање ревитализације сеоских подручја

Извештај о раду кинеске владе премијера Лија показује да ће Кина у 2021. побољшати научне и технолошке пројекте и иновативност и промовисати "научне и технолошке иновације до 2030. као главни пројекат". Такође ће се значајно повећати улагања у основна истраживања, а планирано је да се основни издаци за основна истраживања повећају за 10,6 одсто.

Извештај истиче да ћесе током периода "14. Петогодишњег плана" убрзати изградња стратешке научне и технолошке моћи коју води национална лабораторија и ојачати основна техничка истраживања.

Кина ће такође у потпуности спровести стратегију ревитализације руралних подручја, промовисати стабилан развој пољопривреде и повећање прихода пољопривредника и континуирано промовисати развој региона, који су недавно изашли из сиромаштва.

Извештај, такође, показује да ће Кина осигурати безбедност житарица, заштитити понуду и цену пољопривредних производа и извршити операције уштеде хране како би се осигурала безбедност хране за 1,4 милијарде људи.

Кина ће спроводити политику о ширем и дубљем отварању према свету

Ли је изјавио да ће Кина применити шире и дубље отварање према спољном свету и боље учествовати у међународној економској сарадњи. Он је изразио добродошлицу страним привредницима да прошире своја улагања у Кину и поделе велико кинеско тржиште и могућности за развој.

Он је рекао да је неопходно градити „Појас и пут“ високог квалитета, побољшати диверсификован систем инвестиција и финансирања, уредно промовисати сарадњу на великим пројектима и промовисати међусобно повезивање инфраструктуре.

Ли је истакао да је неопходно чврсто заштитити мултилатерални трговински систем, промовисати рану примену регионалног свеобухватног споразума о економском партнерству, потписивање споразума о улагању између Кине и ЕУ, убрзати преговарачки процес споразума о слободној трговини између Кине, Јапана и Јужне Кореје и активно размотрити придруживање свеобухватном и прогресивном споразуму о транспацифичком партнерству. На основу узајамног поштовања, промовисати развој једнаких и узајамно корисних економских и трговинских односа између Кине и Сједињених Држава.

Кина је спремна да прошири међусобно отварање са другим земљама света како би постигла обострану корист и позитивне резултате.

Кина за активни развој глобалног партнерства

Кина ће у току 2021. године и даље инсистирати на самосталној и мирној дипломатској политици, активно развијати односе глобалног партнерства, унапредити градњу међународних односа новог типа и заједнице заједничке будућности човечанства.

Кина ће наставити са отвореном сарадњом са светом, унапредити развој система глобалног управљања у праведнијем и разумнијем правцу, наставити да продубљује међународну и регионалну сарадњу, активно учествовати у међународној сарадњи у превенцији заразних болести.

Кина је спремна да са свим земљама, на основу међусобног поштовања, једнакости и узајамне користи, мирно коегзистира и заједнички се развија, да се заједно бори против глобалних изазова и да улаже неуморне напоре у унапређење мира и просперитета у свету, подвукао је премијер Кине Ли Кећијанг у извештају о раду Владе, поднетом на данашњем отварању Четвртог заседања Свекинеског народног конгреса 13. сазива.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Адвокат

05.03.2021 09:46

Која је разлика између кинеског и свекинеског?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отварају

05.03.2021 11:59

Се према свијету? Засто су уопсте затворени? Сиромаство, знаци има и тога? Ста би на ово и много ста опозиција имала да казе? Али нема је, побио их Мао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

05.03.2021 20:41

Како планирате, да побољшате безбједност лобораторија, како у тих пет година, још неки вирус не би изашао?

ОДГОВОРИТЕ