Упућен приједлог Суду БиХ за притвор Дарка Елеза

Поступајући тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине упутио је Суду БиХ приједлог за одређивање притвора осумњиченом Дарку Елезу. Рочиште би, уколико Суд не одлучи другачије, требало бити одржано сутра.

Босна и Херцеговина 04.03.2021 | 20:39
Упућен приједлог Суду БиХ за притвор Дарка Елеза

Подсјетимо, осумњичени Дарко Елез јуче је изручен у Босну и Херцеговину. Уз јаке безбједносне мјере са сарајевског аеродрома пребачен је у зграду Суда и Тужилаштва БиХ. Дарко Елез је један од оптужених у предмету “Лутка”. Терети се за организовани криминал и више тешких кривичних дјела међу којима убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена у периоду од 2005. до 2009. године. Суд Босне и Херцеговине 4. септембра 2013. године потврдио је оптужницу у предмету Дарко Елез и др.

Тужилаштво БиХ потражује Елеза и због истраге више тешких кривичних дјела, међу којима и два убиства у Источном Сарајеву почињена методама мафијашких ликвидација, планирања и покушаји убиства на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуде, застрашивања и друга кривична дјела. Подсјетимо, ријеч је о убиству Синише Миличевића званог Тигар крајем маја 2018. и Милоша Остојића почетком 2019. године.

Сенад Крехо, адвокат Дарка Елеза, рекао је за Н1 да је осумњичени Елез синоћ негирао умијешаност и повезаност са овим крвичним дјелима.

“Он је синоћ дао изјаву о новим дјелима, негирао је све. Особе које су оштећене и које се наводе он не познаје. Негирао је извршење кривичних дјела. Оно што је специфично је да је Република Србија у односу на та нова дјела указала да се не може судити јер не испуњавају квоту предвиђену уговором. Елезу је седам тачака стављено на терет. Од тих седам, три тачке се односе на угрожавање сигурности званичника из Републике Српске – и за те тачке је Република Србија рекла да се то не може судити”, каже Крехо за Н1.

Крехо тврди да се Елезу не може судити за кривична дјела из предмета “Лутка”.

“Имали смо синоћ дилему – да ли Босна и Херцеговина може судити Дарку Елезу у предмету “Лутка”. Не може. Потписан је уговор између Србије и БиХ 2013., који је потврђен 2014. године, у којем је јасно назначено да нема суђења за дјела која су настала прије потписивања тог споразума”, додао је Крехо.

Дарко Елез је ухапшен 21. децембра 2020. године по налогу Посебног одељења Вишег суда у Београду, а по потјерници Интерпола Сарајево на захтјев Тужилаштва БиХ.

Првобитно је Виши суд у Београду у јануару одбацио молбу правосудних органа Босне и Херцеговине за изручење Дарка Елеза уз образложење да су дјела за која је оптужен извршена (од 2005. до 2009.) прије закључења уговора између Србије и БиХ о изручењу закљученог – 2013. године. Апелациони суд у Београду 23. фебруара донио је правоснажну одлуку о испуњеним условима за изручење Дарка Елеза Босни и Херцеговини, а коначну одлуку о изручењу министарка правде Србије.

„Ми смо утврдили да за одређена дела могу да му суде и због тога га изручујемо, а за одређена дела налазимо да нису испуњене законске претпоставке. Али, он ће бити изручен, што се тиче суда“, изјавила је тада медијима Мирјана Пиљић, портпаролка Апелационог суда у Београду.

Након хапшења Елеза у београдском насељу Батајница министар унутрашњих послова Србије рекао је да се у обрачуну са криминалом неће се стати само на Дарку Елезу.

„Бројна кривична дела која су “кавчани” чинили овде рађена су уз његову сагласност и активну помоћ. У питању су најтежа кривична дела – убиства, диловање, рекет. Они јако добро сарађују, њима је потпуно свеједно одакле ко долази. Они сарађују у Републици Српској, у Црној Гори, у Босни и Херцеговини, сарађују у Србији“, изјавио је Александар Вулин за РТС 23. децембра.

Подсјећамо, предсједник Србије Александар Вучић, 19. октобра 2020. године, објавио је на свом Инстаграм профилу изјаву у којој најављује борбу против организованог криминала уз потпис – “Победићемо мафију. Гарантујем!”.

Хапшење Дарка Елеза у Београду претходило је хапшењу Вељка Беливука званог Веља Невоља и Марка Миљковића 4. фебруара 2021. године.

“Дарко Елез и Беливук-Миљковић јесу повезани случајеви, они су планирали да оснују савезништво и то би била озбиљна ствар. Морали смо прво да решимо Елеза, његов криминални клан, а затим и Беливук клан. Они нису смели да буду у исто време на истом простору”, изјавио је у међувремену министар унутрашњих послова Србије за ТВ Вести.

Иначе, Дарко Елез је 2012. године у Београду правоснажно осуђен на девет година затвора као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и друга кривична дјела.

(Н1)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дриугаувугла

04.03.2021 21:35

Занима ме једно,колико коста пореске обвезнике БиХ водање овог криминалца,дивизија полиције,пола возног парка Муп-БиХ ,2 хеликоптера ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

05.03.2021 02:51

Ма најбоље га пустите да се брани са слободе, немојте му узимати његова људска права хахахааа

ОДГОВОРИТЕ