Фоча: Ни љепших села ни горег регионалног пута?!

Ни љепших села ни горег регионалног пута до њих, кажу мјештани мјесних заједница Челебићи, Мештровац и Завајт  из општине Фоча, који су данас организовали мирни протест због неодржавања ове саобраћајнице у дужнии од 50 километара.

Република Српска 04.03.2021 | 18:37
Фоча: Ни љепших села ни горег регионалног пута?!

Они истичу да је пут небригом надлежних скоро непроходан и кад нема снијега, да њим неће да возе ни таксисти ни аутобуси, ни кола хитне помоћи, а штете на њиховим аутомобилима су свакодневне.

"Због нерада надлежних институција приморани смо да протествујемо и покренемо иницијативу да се ријеши овај вишедеценијски проблем. Проблем лошег пута је довео у питање егзистенцију народа на овом подручју, рекао је Дарко Лечић.

Он каже да су поправке пута аљкаве и неефикасне и да ће мјештани тражити да се он асфалтира.

Предсједник Мјесне заједнице Завајт Вукота Секуловић каже да је ово првенствено питање за локалну власт у Фочи.

"Упућујемо апел одборницима у СО Фоча, народним посланицима и да се лобира код министра саобраћаја и веза, јер је ово регионални пут и да се више на њега не насипа земља коју киша односе, већ се постави асфалт као трајно рјешење", наглашава Секуловић.

Никола Пиповић каже да је овај крај у свим ратовима дао на десетине бораца за слободу.

"Када смо стварали Републику Српску сви смо се одазвали и пошли у рат у коме је из ове три мјесне зааједнице погинуло 70 бораца. Па зар сада да немамо пут да родбина бар до њихових гробова дође", пита Пиповић.

Прредраг Кунарац поставља питање властима општинског и републичког нивоа како то мисле да задрже људе на селу ако се до њих не може дожи аутомобилом.

"Шта да причамо о ђацима, школи, амбуланти, откупу млијечних производа кад је пут козија стаза", истиче Кунарац.

Мјештани за овакву путну комуникацију оптужују шумско газдинство које, како кажу, извалче милионе кубика из шуме и уништавају пут.

"Одавде се мјесечно на десетине кубика шуме одвезе а на годишњем нивоу милиони конвертибилних марака и шта од тога имају мјештани ових села, само блато, рупчаге и клизишта на макадаму", наводи Огњен Бодирога.

Миломир Лечић је свједок да на овом путу дневно бар по неки возач остане без ауспуха или мотора на свом аутомобилу а неки и без точкова.  

Са протеста је на више адреса упућен апел да се за мјесец дана почне рјешавати овај проблем иначе ће мјештани блокирати пут, који повезује општину Фоча са општином Пљевља у Црној Гори.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

А

04.03.2021 18:12

Шта има да га блокирате кад је сам од себе блокиран? Бар тако га описаште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxперт

04.03.2021 22:25

Фоца и села око Фоце одумиру то сви видимо, ови путеви висе ниста не могу промијенити, оде омладина или у Србију или у ЕУ.

Name

ВИДИ НАПРЕТКА

05.03.2021 07:38

МА ВИДИ ТИ НАПРЕТКА. МОЈ БРАТЕ. ДОДИКОВИХ 20 ГОДИНА КОЈЕ СУ ПОЈЕЛИ СКАКАКВЦИ.

Name

Јанко

04.03.2021 18:40

Са подруцја ових мјесних заједница постоји народни посланик у скупстини Р.С и кои се никада није јавио за скупстинску говорницу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бараба

04.03.2021 18:43

Што ћете их маскирати смо блокирате. Тим путем нико више не иде но ви. Треба блокирати шумарство и општину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзери Дрејк

04.03.2021 18:49

Колико се суме из тог краја одвукло требало је до сад пред сваку куцу да додје асфалт. Али не мозе,морају неки да направе викендице на Драгоцави и Кутима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека болан

04.03.2021 18:51

Кажу споменко пред следеће изборе купује џипове свим становницима Челебића и Заваита. Нормално да гласају за демос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

04.03.2021 20:10

Нити би га пуно коштало, нити има ко за њега ту гласати.

Name

дуско

04.03.2021 19:27

Само нека праве пут за рафтинг,људи узимају милионе а све ко фол туризам а не уплате годисње ни 5000км сви заједно борависних такси а сви знају да се милиони обрцу горе а сто људи куцама својим не могу да додју није их брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

О Становуковицу

04.03.2021 20:00

Видим да је неке проблеме ресио и описао. И ви у Истоцној Српској требате неку јавну базу проблема које имамо, кад је јавна онда лаксе моземо им бити управа, у слуцајевима да плацена управа за то је затајила. Тако да мало то структурирајте, направите неки сајт о томе, па даље је веца санса да се приступа ресавањима, и дејствовањима за ресавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Умиру

04.03.2021 23:26

и села око Фоче и град Фоча, становника све мање...

ОДГОВОРИТЕ