За сиромашне вакцина три пута скупља

Дистрибуција анти-ковид вакцина је сензационални неуспјех слободног тржишта примјењен на здравље, пише италијански лист Ил Манифесто, у тексту у којем анализира понашање великих фармацеутских компанија у вријеме пандемије ковида19.

Свијет 04.03.2021 | 11:22
За сиромашне вакцина три пута скупља

Лист подсјећа да је директор енглеско-шведског произвођача вакцине “АстраЗенека”, Паскал Сориот, обећао да ће њихов лијек бити једнако доступан свима.

Али умјесто тога, наводи се, вакцина се сиромашним земљама продаје по два или три пута већој цијени него богатим земљама.

Уговор између Европске уније и производача вакцина је тајна, али је једна Твитер порука белгијске министарке открила да ЕУ вакцину АстраЗенека плаћа 1,78 евра.

Међутим, Уганда, чији је бруто национални доходак 40 пута мањи од европског, једну дозу исте вакцине плаћа три пута скупље, то јест 5,8 евра.

Да ситуација буде гора утврђено је да вакцина АстраЗенека није ефикасна против сојева који циркулишу у тој афричкој земљи, писе италијански лист.

Наводи се да случај Уганде није усамљен и да Јужноафричка Република, гдје је доходак по глави становника пет пута нижи него у Италији, плаћа вакцину 4,32 евра, а једнака цијена је и за Бразил.

– Ако економске неједнакости и похлепа фармацеутских компанија наставе да ометају борбу против пандемије, због вишеструке мутације вируса, чак би се и богате и вакцинисане земље ускоро могле наћи незаштићене и осуђене на стално ванредно стање због пандемије – закључује лист Ил Манифесто.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ја из Посавине

04.03.2021 10:27

Нисам сиромасан, нити болестан, и познавајуци ову ситуацију, нити планирам бити, а вама у Семберији нек је Бог на помоци, медији и људи сигурно неце јер нема вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддд

04.03.2021 11:24

Бозе. Бозе. А можда су управу. Нека нео изврне. Џепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

04.03.2021 13:40

Цуј они знају који је сој у Уганди,и да вакцина не дјелује бас на тај сој,а на остале дјелује....хахахах,не могу се престати смијати,али озбиљно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

04.03.2021 15:25

Постоји ли могућност да је умањена цијена умањена због улагања ЕУ у развој вакцине? Иако су радиле приватне фирме на западу, било је доста новца из државних фондова упумпано у развој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

04.03.2021 18:16

ПА ЗАР ЦОВИД НИЈЕ НАСТАО ЗБОГ БИЗНИСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интелектуалац

04.03.2021 21:44

За неупуцене, АстраЗенеца је пробала и ЕУ да прода за пуно висе али се ЕУ није дала и успјела је дрáстицно смањити цијену. Али Уганда или друге мање богате и утјецајне земље оцигледно немају неке посебне адуте за преговарање па тиме нису ни успјеле да несто посебно смање цијену. Знаци ко на пијаци, један успије док други не...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре интелектуалац

05.03.2021 21:16

Свако има висе избора.Ево рецимо те сиромасне земље имају Индију, Кину и Русију.Нема бољих адута.Мозда је проблем мито или ста вец. Ко це га знати.