Отказана сједница, могућ упад екстремиста

Представнички дом америчког Конгреса отказао је сједницу планирану за данас, послије упозорења полиције Капитол хила да је могућ упад милитантне групе у зграду, по сценарију нереда у Конгресу 6. јануара.

Свијет 04.03.2021 | 10:36
Отказана сједница, могућ упад екстремиста

Представнички дом је требало да расправља о приједлогу закона о реформи полиције. Један од чланова тог тијела је рекао да упозорење полиције, базирано на подацима обавјештајних служби, представља велики ризик и да су зато измјењени планови, пише Глас Америке.

Надлежни су саопштили да десни екстремисти, који су планирали упад у Конгрес, припадају групи присталица бившег предсједника Доналда Трампа, који су 6. јануара упали у Конгрес како би спријечили потврду побједе Џоа Бајдена на предсједничким изборима.

Полиција Капитол хила није именовала организацију, већ ју је назвала неидентификована милитатна група.

Датум 4. март се помиње у десничарским теоријама завјере као дан када ће бивши предсједник Доналд Трамп, који је поражен на изборима 3. новембра, положити заклетву за други мандат.

У саопштењу полиције Капитола истиче се да је већ увела значајне промјене и појачала мјере безбиједности у Капитолу, гдје су смјештени Представнички дом и Сенат.

Још се не зна да ли су те промјене уведене поводом најновије пријетње, или су у питању мјере које су већ на снази послије нереда 6. јануара.

У уторак, шеф протокола Представничког дома Тимоти Блоџет обавијестио је све чланове Конгреса о могућој безбиједносној пријетњи од четвртка до суботе, која се односи на потенцијалне протесте и демонстрације у вези са догађајем који неки описују као прави дан инаугурације.

Готово цијели вијек инаугурација америчких предсједника се одржава 20. јануара, што је био случај и са Бајденом. У прошлости је датум полагања предсједникове заклетве био 4. март.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЈЕЛ ОПЕТ БЕЈХА

04.03.2021 10:50

ЈЕСУ ОПЕТ КРЕНУЛИ ИЗ БЕЈХА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

04.03.2021 11:34

Имамо и ми ПУНО ТРАМПИЦА за којих је мала маца Трамп (он Трамп бар за сад није плаћао порез) ови “наши специјалци” су “БОЉИ” они покраду паре које народ уплати као порез ако још која ИКОНА БУДЕ ПЛУС НЕМА ВЕЗЕ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукац

04.03.2021 18:07

Свијет може да одахне. Амери ће се о свом јаду забавити.

ОДГОВОРИТЕ