“Ковид пасоши” пут БиХ у изолацију?

Најаве Европске уније да би могла увести дигиталне сертификате о вакцинисању, који би представљали својеврсне “корона пасоше”, изазвало је опречне ставове унутар саме Уније, али и на свјетском нивоу.

Босна и Херцеговина 04.03.2021 | 08:24
“Ковид пасоши” пут БиХ у изолацију?

Имајући у виду да је систем “Ковакс” потпуно подбацио те да је БиХ тек недавно добила прве дозе вакцина из Русије и Индије и да се не назире почетак масовне вакцинације, увођење дигиталних сертификата могло би имати штетне посљедице за БиХ и њену европску перспективу.

Док европски званичници овај потез правдају заштитом здравља становништва и оживљавањем посрнулих појединих привредних грана, поједини представници влада чланица ЕУ упозоравају да је у питању дискриминаторска мјера која угрожава основна људска права и слободе те да би она могла пољуљати темеље саме Уније.

- Систем ће подржавати информације о вакцинацији, негативном ПЦР тесту или имунитету особе. Потребна нам је брза имплементација, ако желимо да ови сертификати буду функционални прије љета - рекла је недавно предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да ће овај систем омогућити несметана путовања у Европи, а руски шеф дипломатије Сергеј Лавров упозорио је да је такав потез у супротности са принципом добровољности.

Лаички речено, постоји бојазан да они који одбију вакцину или немају могућности да буду вакцинисани неће моћи путовати, а саговорници “Гласа Српске” кажу да би највећи проблем могло представљати то да европске надлежне институције не дају сагласност за вакцине руских и кинеских произвођача и да сви они који су њима вакцинисани неће имати право да добију “ковид пасош”.

Делегат у Дому народа и предсједавајући Заједничке комисије за људска права Лазар Продановић каже за “Глас Српске” да би регулација ове иницијативе могла угрозити основне темеље ЕУ, односно слободу кретања људи и да би то могло имати озбиљне посљедице и у БиХ.

- Они наравно могу то да правдају здрављем становништва и смањивањем трансмисије вируса између људи из различитих држава, што је оправдано. С друге стране, постоји бојазан да земље ЕУ дискриминишу неке видове имунизације становништва, рецимо да изузму особе које су вакцинисане вакцинама које нису у европском регистру. Наравно, остаје нам да видимо како ће то све изгледати, нарочито што процес имунизације у БиХ још није ни започео - истиче Продановић.

На питање какве би посљедице могле бити по БиХ, Продановић каже да би проблеми могли бити у финансијском смислу, због ограничења у кретању, али и када је ријеч о питању гарантованих права попут права на рад.

- Не мислим да би то била добра идеја, јер би додатно произвело одређен степен евроскептицизма међу грађанима у БиХ. Без икакве сумње ово може пољуљати темеље саме Уније - истиче Продановић.

Омбудсмен за људска права Љубинко Митровић рекао је за “Глас Српске” да би одлука да не буде дозвољено путовање лицима која су вакцинисана на примјер руском вакцином у земље ЕУ била кршење људских права.

- Међутим, цијели процес набавке вакцина је прошао у бројним случајевима кршења људских права и слобода, тако да је ово кап у мору. Поједине земље набавиле су пет пута више доза од потребног и показало се да богатије и јаче земље имају много више права у односу на сиромашне земље - рекао је Митровић и додао да је забрињавајућа чињеница то што је БиХ једина земља уз Пакистан и Авганистан која није започела процес имунизације становништва.

Вучић

На најаву европских лидера о увођењу “ковид пасоша” недавно је реаговао и предсједник Србије Александар Вучић, који је рекао да, ако дође до ње, такву одлуку сматра срамотном и антиевропском.

- “Ковид пасоши” газе највише европске вриједности слободу кретања и избора. Све најгоре мислим о антиваксерима, али ко сте ви да ограничите некоме кретање ако не жели или не може да прими вакцину - указао је Вучић.

(Глас Српске)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Ппр

04.03.2021 07:32

Сто се мене тице, неморам имати хебени пасос имамо ми у босни ста видјет обиц и забавит се, они мисл да је еу несто посебно па да немоземо без. Корона је бас добро направила да видим доста лијепих мјеста по босни и х. А бице и посла кад поскидамо ове будале на политицкој позорници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

04.03.2021 08:06

Ма, да, ни не требамо имати пасос ако нећемо трајно отићи због таквих умова као сто је твој

Name

777

04.03.2021 08:21

ТО ЈЕ НАМЈЕРНО ИЗМИСЉЕНО (ПАСОС)ДА БИ ОД ЉУДИ УЗИМАЛИ ПАРЕ..МАФИЈА СОВЈЕТИСКА ??????

Name

Ппр

04.03.2021 08:26

А ШТО СЕ МЕНЕ ТИЧЕ ОВО ЈЕ ЛУДАЧКА ДРЖАВА У КОЈОЈ СВАКО ПОЛАЗИ ОД ШТО СЕ МЕНЕ ТИЧЕ. СТВАРНО ИДИОТЛУК. ШТО СЕ МЕНЕ ТИЧЕ.

Name

Ре

04.03.2021 08:37

Е мој друзе ниси ти отисао далеко од куце 5км.Овдје посла никад бити неце ,оце али радицес за 200 еурица дик људи у ЕУ раде за 2000 хиљаде.Незнам о каквим љепотама прицас све је унистено суме исијецене цистиг зрака нема ,ријеке загадјене и све остало упропастено незнам цему се ти дивис.скупоца на највисем нивоу ..ево казу да килограм пилецег филеа коста девет марака а у земљама ЕУ то исто коста 3 еура и све остало је јефтиније и бољег квалитета .мало ти ниси информисан добро.

Name

Завичајне слике

04.03.2021 08:42

Жива истина само будале ће жалит за европом а наш народ је вазда буо корак испред европе све што је било вриједно отели су нам ето им европа само нек нас оставе на миру. Уосталом због европе ми се данас боримо са ковидом.

Name

ре за ре

04.03.2021 09:26

Пилеци филе на снизењу тј кад је скоро истекао рок коста килограм око 4еура а био производ дупло скупљи.Непали народ.

Name

Имас право

04.03.2021 09:27

Свака ти златна то сто написа.. скидам капу

Name

Иги

04.03.2021 09:37

Ковид пасоси неце бити до краја љета, људи моји, па валидан тест је једнако валидан ковид пасосу. Они зову тај папир који це бити уз пасос као "пасос", но то није то, друго сконтаце да од тога нема ниста, јер це се ревакцинација морати врсити, изгледат це то смијесно, јер борит цемо се против короне 2-3 године јос само у знацајно мањем стању. ТЕСТ ЈЕ ИСТО КАО "ПАСОС" Нико вас нце ставити у изолацију, засто би, да Руси могу да вас преузму, па неце ЕУ дозволити Руску провинцију у срцу Еуропе. Па неце дати ни србији, инаце би инсистирали на признању косова али неце

Name

БИХ

04.03.2021 09:39

БИХ је земља трецег свијета где људи раде за 400 евра цитав мјесец и то ко има Ево гледам Бањалуку која је бих градова примјер цистоце и града али кад погледас сва је прљава ,са загадјеним ваздухом,навеце не мозес сетати колико је смога ,сиромаство се види на сваком кораку оронуле куце и стари аутомобили ,узас а о скупоци да не говоримо све је 30-40% скупље него у Аустрији

Name

Хахаха

04.03.2021 18:37

Па ви сто радите у ЕУ ускоро нецете нигдје радити јер це покрепати бабе од пландемијске вакцине којима перете дупе а остале послове це угусити глобалисти.

Name

Јоксим

04.03.2021 07:32

Није проблем да се вакцинисемо али да вакцина буде трајна,и дјелотворна,наравно.А ви мене боцати сваких пола године по двије вакцине,тј.цетири пута годисње...ма захеби то јаране,боцајте своју матер.А о дјелотворности вакцине тек це се прицати,само полако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.03.2021 08:20

Истина 100%

Name

израелац

04.03.2021 09:33

ко планира ићи радити у ЕУ и путовати код фамјлије и родбине у ЕУ земље тај неће узимати руске вакцине него ће морати по пасош макар своје паре давао... наша политика у БоХ ће бити да оперу паре преко русије са тим спутњиком и онда ће те дозе да чаме у магацинима, па ће их на крају продати у Африци..

Name

Ништа од тог

04.03.2021 07:33

Нема шансе да европске институције не признају руске и кинеске вакцине и тако онемогуће долазак богатих руских и кинеских туриста који троше брдо пара по европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајде

04.03.2021 07:57

бас ме брига не планирам ни ици да гледам ковид вјернике лијепо ми је гдје се, а да се вакцинисем не долази у обзир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

04.03.2021 14:44

Ајде свака цаст исто размисљам нек се сликају

Name

Хм

04.03.2021 18:40

И ја казем.... добро ми је овдје гдје сам Хвала Богу и не треба ми ниста од ЕУ. То је једна урусена и пропала секта јос и из фазе прије ове куртоне. Не пада ми на памет да под њиховим условима путујем и глумим пландемију.

Name

Бели

04.03.2021 08:03

Сто се мене тице тамп нема ниста добро само камијони дроге иду тамо један болесни систем без премца па кад нас народ гласа за ову багру умјесто да они код нас долазе данраде и да нас пљацкају као најефтинију сировину на свијету а пјесма казе непостоји земља која босну има!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проинт

04.03.2021 08:06

Са овим "пасошима" неко ће профитирати. То је поента, напослијетку ће се моћи дупе обрисати с њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мммм

04.03.2021 08:52

Ми ћемо читав живот бити у изолаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

04.03.2021 08:54

Народе, не насједајте на фармацеутску пропаганду. Неће бити ковид пасоша, јер они не постоје ни за опасније вирусе или болести, а камоли да буду за корону. Ове најаве сматрајте само као покушај да вас препадну, да би сви појурили ка вакцинацији. У ЕУ се не жели вакцинисати преко 50 % људи (међу њима и политичари, судије, доктори) зато до тога неће доћи. Ако подлегнете овој пропаганди, шта је сљедеће? Чип? Дакле, имајте ба уму да су у цјелом свјету људи, који то неће допустити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

04.03.2021 09:09

Сљедће су масони, дубока држава, пентаграми и летећи медвједићи са Марса! Сиктер море и Ви и теорије завјере.

Name

Рале

04.03.2021 09:10

Браво за коментар. И баље да се окренемо себи и својој земљи. Ево прилике.

Name

ре доктор

04.03.2021 09:31

одакле ти добијас све те информације то је цудо.Да ти неко из породице заглави на респиратору поставио бих ти исто питање.Људи се вакцинису на све стране пометњу изазива само која врста вакцине а сви би најбољу.Медицински радници се прво вакцинису који су у контакту са заразеним а ти слусас доктора неког који ради као стоматолог.

Name

Неко

04.03.2021 09:10

Никуда ни макац, сад гледао Вукановића и снимак на имању Луке Петровића, треба тај народ доле да ради код газде ако оду ко ће радити , стварно се питам све више дали смо ми нормални , да човјек направи онолико само подзидова а о осталом немам ријечи и да гласам за такве ликове а тужилаштво да реагује ,па бар да каже да је све по пропису и да машине државне раде а и радници или да затворе Вукановића, нормално да ништа боље и не заслужујемо ,него тор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М1

04.03.2021 10:30

Када је ИНДИЈА дала вакцине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

04.03.2021 10:44

Богу хвала имам у Бих све сто ми треба нек се сликају....никуд нецу....нек се они полупани боду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реактор

05.03.2021 10:46

Ко би тебе уопсте хтио, тако затуцаног и неписменог?Овде имас ''све'', јер си се усљамцио у неку партију, па сад јасес на дрзавним јаслама.Кад то пукне, ровит цес по контејнерима.

Name

Романија

04.03.2021 10:53

Урсула зајебава

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШВЕЂО

04.03.2021 12:08

Хоће људе да ставе под контролу после цовид пасоша наметнуће чип који ће бити уграђиван на руку

ОДГОВОРИТЕ