Терете их да су из словеначких фирми извукли 12 мил. €

- Међународном акцијом "Зајам", коју су припадници МУП-а Републике Српске извели у сарадњи с колегама из Хрватске и Словеније, обухваћено је више особа, а сумња се да су омогућили извлачење више од 12 милиона евра из словеначких фирми, потврдили су извори "Независних новина".

Република Српска 03.03.2021 | 22:15
Терете их да су из словеначких фирми извукли 12 мил. €

Наши саговорници додају да је акцијом обухваћена и фирма "Мој правник", чији је оснивач, према доступним информацијама, Рок Снежич, контроверзни словеначки бизнисмен који стоји иза масовног отварања фантомских предузећа у Бањалуци.

"Под лупом истражилаца је и јавности одлично позната Приједорчанка Дијана Ђуђић. Њих двоје су повезани. Подсјетићу вас да је Снежич раније спомињан као кључна особа у афери о позајмици 450.000 евра које је странка словеначког премијера Јанеза Јанше добила преко Ђуђићеве", истичу наши извори.

Саговорници "Независних" додају да су на мети истражилаца, осим фирме "Мој правник" и Ђуђићеве, још и Зоран Стакић, Лидија Зрнић, Јелена Сладојевић, Един Вехабовић, Бојан Сава Ивић, те Тања Суботић Дошен и Жана Брауновић.

Из МУП-а Српске навели су да је циљ акције "Зајам" документовање кривичних дјела која се односе на привредни криминалитет те да су извршени претреси на осам локација на подручју Бањалуке и двије локације у Приједору. Како додају, претреси локација изведени су код осам лица и једног предузећа у Бањалуци.

"Та лица сумњиче да су кривична дјела извршила на подручју Словеније тако што су преко својих жиро рачуна отворених у Словенији, Мађарској и Аустрији, као и преко рачуна њихових предузећа, омогућили извлачење новца из више предузећа из Словеније у износу од више милиона евра", навели су из МУП-а Српске.

Снежич и Ђуђићева су, подсјетимо, одраније под лупом медија како у БиХ, тако и у Словенији. О Ђуђићевој се, рецимо, писало да је истрага против ње почела још 2016. и то на иницијативу аустријске Канцеларије за прање новца, која је, како се додаје, уочила да се на рачунима који су се водили на њено име у Аустрији сакупљају и одлијевају велике суме новца чије поријекло није било најјасније.

С друге стране, када је ријеч о Снежичу, портал Цапитал писао је да је Српска постала оффсхоре дестинација и да су Словенци у Бањалуци отворили 200 фантомских фирми, као и да највећу улогу у томе има управо тај контроверзни Словенац.

Објављено је и да посредници у отварању фирми у Бањалуци, преко којих држављани Словеније избјегавају плаћање високих пореза у својој држави, воде прави мали рат за сваког клијента, те је, поред Снежича, још неколико организатора и посредника уочило Бањалуку као атрактивну дестинацију.

Снежич је раније у изјави за Цапитал потврдио да је преко својих фирми посредовао у бројним случајевима у којима су држављани Словеније одлучили да преко Бањалуке сачувају новац зарађен из пословања у Словенији, али и додао да је све у складу са законом, односно да се не ради о пореској утаји.

Подсјетимо, према доступним информацијама, због својих сумњивих послова Снежич је био на мети истражних органа како овдје, тако и у својој земљи. Штавише, словеначки медији јавили су јуче да је истрагом наводно обухваћен и сам Снежич, за којег се раније писало да је пријатељ Јанше.

Како јављају словеначки медији, под лупом је наводно и Миран Вук из Заврча, бивши градоначелник овог мјеста. Снежич је, додаје се, у прошлости био порески савјетник породице Вук.

Снежич је, подсјећања ради, од безбједоносних служби БиХ означен као пријетња по националну и економску безбједост земље, те је 31. децембра 2020. напустио БиХ.

"Нејасно је гдје се Снежич сада налази. Нема га ни у Словенији ни у БиХ", рекли су јуче извори "Независних".

Полиција у Словенији саопштила је јуче да су у току 23 претреса кућа у тој држави те да у томе учествује чак 100 истражилаца.

(Независне)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

...

03.03.2021 21:26

Свака им част! ❤️??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све легално....

03.03.2021 21:29

Да отворите фирму у БЛ, требате бар 1000 марака уплатити у будзет, плус мјесецне обавезе,таксе, књиговодја итд....а цовјек је отворио 200 фирми...Мозете онда мислити колико хе пара отисло у будзет града. Поента је у томе да је порез на добит у БИХ мањи него у Словенији. Подизуци новац са рацуна фирми он је овдје платио И порез на добит,.који је исто отисао у будзет...ми смо ту дебело изгубили цинеци услугу Словенији...Свајцарска оф тога зиви...wтф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Словенац

03.03.2021 23:16

Тако је.

Name

Иван

03.03.2021 23:25

Лупаш глупости, распитај се мало

Name

Алл цлеар

04.03.2021 07:54

Појединцима (газдама из СЛО) је добро дошло да плате мање пореза, њима више остало, буџет РС (значи Милетова екипа) је имала више прихода, буџет СЛО је закинут, и све је легално. Ником ништа, мало провлачења кроз новине и идемо даље.

Name

Ко дан

04.03.2021 07:56

Засметали људи неким аустријским лихварима сто нису код њих оставили пар милиона еура... Свака цаст на децидном објасњењу :-)

Name

Миркан

04.03.2021 05:56

Наши перачи и лопови са парама украденим из наше земље буду добро примљени од окружења па до Америке и Аустралије.Шта ми то и коме ми то чинимо ове услуге или се наших власти који их хватају и не пита ништа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаж

04.03.2021 06:02

Није истина то су туристи кои воле БЛ, тако бар каже наш бивши градоначелник Радоичић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тајница

04.03.2021 06:26

Како то Драшко није открио,а "чешља" књиге буџета града цијели тим врхунских стручњака?Баш ме разочарао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрој

04.03.2021 15:19

Тањице покриј се и спавај од кад је то посао градонацелника да остразује организовани криминал на нивоу БИХ стога васе фрустрације оставите себи кометара нивоа сеоске снајке нас постедите или изволите се ви позабавити слуцајем позззз

Name

Бирач Глиница

04.03.2021 21:03

Ко му је омогућио да отвори толике фирме шта је радила полиција све вријеме шта је радила пореска управа српске !!

Name

Зага

04.03.2021 06:31

ПРОСТО ЈЕ НЕМОГУЦЕ ДА НАДЛЕЗНЕ СТРУКТУРЕ НИСУ ЗНАЛЕ ЗА КРИМИНАЛНЕ РАДЊЕ СЊЕЗИЦА У БиХ. ЈЕДИНИ ЛОГИЦАН ЗАКЉУЦАК ЈЕ ДА СУ СЕ ДОБРО УГРАДИЛЕ У ЊЕГОВ"ПРОЈЕКАТ", ПА САМИМ ТИМ БИ МОРАЛИ БИТИ ПРИМЈЕРЕНО САНКЦИОНИСАНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

04.03.2021 07:17

Мени није јасно ције су то паре,откуд њима толике паре на рацунима,ко им је ста платио па да пребацују паре тек тако,је ли имају неку робу,не капирам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2021 07:55

Сверц комерц друзе.данас ако ниси лопов и криминалац немозес да презивис је од нормалне зараде немозес зивјети ни три дана.

Name

Опет

04.03.2021 18:45

Братство и јединство на дјелу. Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Резу

04.03.2021 20:28

Ништа му неће и пре је имао аферу са осугуравајуцим Друштвом преваре и утаје !

ОДГОВОРИТЕ