Без навијача из иностранства на Олимпијским играма

Олимпијске игре у Токију биће одржане овог лета без присуства навијача из иностранства због пандемије корона вируса, пренели су данас медији у Јапану.

Спорт 03.03.2021 | 13:27
Без навијача из иностранства на Олимпијским играма

Јапански лист Мајнити пренео је изјаву неименованог извора, да је донета одлука да се забрани присуство навијачима из иностранства.

Коначна одлука биће донета за месец дана.

"У тренутној ситуацији немогуће је довести стране гледаоце", навео је лист изјаву неименованог владиног званичника који је учествовао у разговорима.

Лист је пренео наводе сат времена пре него што су организатори Олимпијских игара разговарали са представницима Медјународног олимпијског комитета (МОК), Медјународног параолимпијског комитета, градским властима Токија и јапанске владе.

Питање присуства навијача било је главно током разговора, а председник МОК Томас Бах наговестио је пре састанка да је потребно направити "тешке изборе".

Олимпијске игре требало би да почну 23. јула. Јавност у Јапану се противи одржавању тог такмичења, а један од разлога је и долазак навијача из иностранства, као и превелики трошкови организације.

На Играма се очекује 11.000 спортиста, 4.400 учесника Параолимпијских игара, уз присуство десетине хиљада тренера, судија, спонзора, медија и званица.

Бах је рекао да је охрабрен бројем националних Олимпијских комитета који су вакцинисали спортисте. Он је навео да МОК охрабрује вакцинацију, али да то неће бити захтев за учешће.

Организаторе ће скупо коштати забрана присуства навијача, пошто се очекивала зарада од 800 милиона долара од продаје улазница. Тај недостатак ће морати да надокнади јапанска влада.

Није познато ни колико ће домаћих навијача присуствовати Олимпијским играма, а број би могао да зависи и од тога да ли се такмичење одвија на отвореном или у затвореном простору.

Трошкови организације процењују се на 15.4 милијарде долара, али подаци надлежних сугеришу да би могли бити двоструко већи.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар