Криза дрма владу: Премијер тајно купио вакцине

Одлука премијера Словачке Игора Матовича да у тајности купи дозе руске вакцине против коронавируса "Спутњик В" довела је данас до кризе владе.

Свијет 03.03.2021 | 07:30
Криза дрма владу: Премијер тајно купио вакцине

Том потезу су се успротивили његови коалициони партнери.

Матович је бранио одлуку да купи руску вакцину, неодобрену у ЕУ, наводећи да је то учинио у јавном интересу, после скока броја нових инфекција у Словачкој, једној од пандемијом најтеже погођених европских земаља.

Премијер, који је крио да је договорио куповину руске вакцине док јуче у Словачку није слетео авион са првих 200.000 доза, навео је да није најважније одакле је вакцина већ да "спасава животе".

Словачка је, после Мађарске, постала друга чланица ЕУ која је одлучила да користи руску вакцину, иако њу није одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА).

Куповину руске вакцине одобрио је словачки министар здравља Марек Крајчи, који у четворочланој владајућој коалицији представља Матовичев Покрет обичних људи.

Међутим, са ставом премијерове странке нису сагласне друге чланице коалиције.

Коалиција пред расцепом

Министар спољних послова Иван Корчок, из протржишне Странке слободе и солидарности, затражио је консултације с државним врхом око куповине руске вакцине, за коју је казао да представља средство Русије у хибридном рату против Запада.

"То политичко средство нас дели и код куће и у иностранству", навео је Корчок и додао да куповина руске вакцине баца сенку на јасну прозападну оријентацију Словачке.

Лидерка Странке за народ, заменица премијера Вероника Ремисова више пута је рекла да руска вакцина не може бити коришћена беу одобрења ЕМА.

"Ми бринемо за здравље наших грађана и њихову имунизацију, али једино вакцинама чија је безбедност и ефикасност потврђена", навела је Ремисова.

Председница Словачке Зузана Чапутова рекла је да се залаже за "све доступне и безбедне вакцине", али да "Спутњик В" није једна од њих јер "нема одговорне институције која гарантује да је безбедна".

С друге стране, премијер Матович наводи да Словачка "није у позицији да се ослања једино на европска решења" пошто западне вакцине споро стижу у његову земљу.

Матович је рекао да би два милиона доза руске вакцине могло да помогне превазилажење "најгоре кризе од Другог светског рата".

Словачка, земља са 5,4 милиона становника, пријавила је смрт 7.388 људи од коронавируса.

(БЕТА)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јаффа

03.03.2021 06:36

Ето, колико мржња према неком народу може да буде глупа...ови би угрозили здравље људи, само да није руска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

03.03.2021 07:17

Ти си глуп не контас ста је правни систем. Није то Србија нити Додикстан.

Name

Бас тако

03.03.2021 07:58

Није купуо хеликоптер, нови возни парк, него спасава народ.

Name

СПУТЊИК В

03.03.2021 08:37

ТО ЈЕ ДЕМОКРАТСКА ЕВРОПА НЕДАЈ РУСКУ ПА МАКАР ДА ЈЕ ЊЕНА ВАКЦИНА НАЈБОЉА.

Name

Ре

03.03.2021 20:15

Руси су тај лос имидз сами изградили, и дан данас људи нестају у сибиру, и дан данас пар царева сједи на сиротињи милиона руса, а који гладују поносни јер им је црква рекла како су бозији народ и да треба да буду биједни, ста би им требало аплаудирати на вецинском идиотизму?

Name

Пантана

03.03.2021 06:41

Они коју трују свијет нису Руси него они који њих за то оптузују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо

03.03.2021 08:53

Је руски резим који трује критицаре.

Name

Форсцхунг

03.03.2021 07:07

Има у ЕУ виска вакцина Астра Зенеца, нико их неце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона

03.03.2021 08:44

Дај вам! Узимам све.

Name

03.03.2021 07:08

ШВЕРЦ КОМЕРЦ НЕКА СЕ ЗАРАДИ А НАРОД НЕКА УМИРЕ И ОД БОЛЕСТИ И НЕ ИСПИТАНИ ВАКЦИН! БРАВО ЗА ШУМАРА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

03.03.2021 12:20

Зар то није она иста Словацка која се хвалила да је тестирала све градјане.Хаххах,а јест их неко насанкао за бескорисне тестове и узео им брдо пара.Па ста имас од тестирања,како могу бити толико глупи,невјероватно...

ОДГОВОРИТЕ