"Црква се не може поистоветити ни са једном политиком"

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије говорио је вечерас о свом избору на ту дужност.

Србија 02.03.2021 | 22:42
"Црква се не може поистоветити ни са једном политиком"

"Црква покушава да гради увек најбоље могуће односе са својом државом, водећи рачуна о изграђивању хрићанског етоса у народу, доприносећи утврђивању независности и интегритета своје државе", рекао је патријарх.

Порфирије је рекао да "ни у сну није помислио" да ће једног дана бити патирарх, већ је имао жељу да је "увек у тишини манастира". Али, рекли како су му раније духовници и његов "духовни отац", епископ бачки Иријен, "мора да слуша Цркву", па, како је навео, "нека буде по вољи Божијој".

Испричао је како му се у тренутку самог избора учинило да је извучена коверта са именом другог епископа, а када је схватио да је његово име, био је то "шок" уз "дубоки страх" због одговорности које ниси звање поглавара.

"Видео сам и друга два кандидата - епископа бачког Иринеја и бањалучко Јефрема, који су такође имали велики број гласова, да смо сва тројица били изгубљени пре но је почело извлачење имена поглавара", рекао је Порфирије.

"Црква се не може поистоветити ни са једном политиком"

Порфирије каже да се Црква не може поистоветити ни са једном политиком, већ да сведочи саоброност у Христу.

Он је казао да је задатак цркве, не да политики сабира људе, већ да их сабира у Христу.

"Ако неки политичар, лекар или новинар стекне мир Христов у себи, тај посао којим се буде бавио биће обасјан његовим миром. То ради Црква. Ми се не можемо поистоветити ни са једном политиком, али сведочимо суштинску саборност у Христу и ја ћу се тиме увек бавити", казао је он.

Подвукао је да ће се увек бавити тиме да утиче на разговор, разумевање и помирење свих поларизација у друштву.

"Постоје људи који су у различитим паритјама, али да ли се моле Богу не зависи од тога да ли су левичари или десничари", рекао је он.

Он је указао на то да је као митрополит загребачко-љубљански у Загребу познавао више политичара, те да је за све што је било потребно цркви успевао да реализује "у две речи".

"У Србији сам такође познавао многе политичаре и то оне који су водили државу, имао блиске сусрете са њима, али никада то познанство нисам злоупотребио. Чак ни кад сам живео у манастиру у Ковиљу", напоменуо је он.

Потом је рекао да је један од посетилаца у том манастиру био и премијер Зоран Ђинђић.

"То мало ко зна, ни људи из његове партије то не знају. Никада се нисам у јавности разметао тиме, јер и политичари су само људи, али су добили тешку позицију да одлучују којим путем треба да иде држава и од њих зависе многи животи људи", казао је Порфирије.

"Наше је да сведочимо Христа и његову љубав, ко има уши да чује чуће, ко има очи да види, видеће и никада нећемо на било који начин изневерити предање Цркве, никада нећемо издати православну цкрву и свој народ", истакао је он.

Он је рекао да је, још у Загребу, био спреман да на коленима оде до Јелачићевог трга знајући ако би то резултирало добром за српски народ.

"Сматрам да постоје многи вуци у јагњећој кожи, неки који би пошто-пото хтели да унесу раздор у нашу Цркву. Али сам потпуно сигуран да се то не може десити, зато што је срце цркве живи Бог који се зове Исус Христос", оценио је он.

(Б92/Бета)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

П

03.03.2021 04:30

Само ти откачи Додика, и не дозволи да млати са тобом и користи те као што је користио Иринеја. Већ се почео убацивати као неки дан у Јасеновцу. Шта има он тражити у Јасеновцу на литургији? Нити је његова држава нити знам у којем својству је тамо боравио. Ако хоће исказати поштовање према жртвама Јасеновца, то се ради на другачији начин. Достојанствено, без камера и идеш као приватно лице. Има толико дана у години када се то може учинити, а не онда када долази патријарх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р

03.03.2021 09:47

Све што си написао подражавам!

Name

Будимо људи ...

03.03.2021 06:20

Нека Вас Бог драги чува и поитика Григоријева и Додикова да вас не занесе то нису људи из народа вец криминала и бизниса ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

03.03.2021 06:39

Само наставити путем, којим је Павле ишао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.03.2021 07:56

Довољно млад,јако образован са искуством..Прије избора за патријарха нико га није ни спомињао као кандидата.Најбољи могући избор,пожелићу му само добро здравље,остало све има!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

03.03.2021 07:59

Вратити се својим коријенима, упознати се са правом историјом Срба прије Немањића и упознати свој народ са том историјом, вратити рачунање времена по Српском календару (ни папа Гргур, ни Јулије Цезар...), не служити се подвалама креираним у којекаквим сатанистичким центрима моћи... Дакле, служити се истином и само истином и мир на овим просторима биће загарантован.

ОДГОВОРИТЕ