Ројтерс: "Србија се понаша као пријатељ и комшија"

"Србија се понаша као пријатељ и комшија",ријечи су предсједника Србије Александар Вучић, које је цитирала данас агенције Ројтерс.

Босна и Херцеговина 02.03.2021 | 21:27
Ројтерс: "Србија се понаша као пријатељ и комшија"

Бивши ратни непријатељ Србија донирала је у уторак 5.000 доза вакцине за превенцију ковида 19 бошњачко-хрватском региону сусједне БиХ, пише Ројтерс.

Федерација, једна од два босанска аутономна ентитета заједно са Републиком Српском, наручила је 1,2 милиона доза у оквиру глобалне шеме дељења вакцина Ковакс и скоро 900.000 од Европске уније, али још није добила ниједну, наводе.

На сарајевском аеродрому, предсједник Србије Александар Вучиц́ уручио је вакцине члановима трочланог Предсједништва Босне Шефику Џаферовиц́у, Жељку Комшиц́у и Милораду Додику и обец́ао да ц́е наредних дана послати још 5.000 доза.

"Срец́ан сам што можемо спасити ... животе вакцинама, то је важна и сјајна ствар“, рекао је Вучиц́ новинарима.

"Србија се понаша као пријатељ и комшија", додао је.

Како наводи Ројтерс, у периоду од 1992. до 1995. године, Србија је под тадашњим предсједником Слободаном Милошевиц́ем подржавала националистичке босанске Србе у разорном рату како би "очистила" БиХ од Муслимана и Хрвата и "створила великосрпску домовину". Убијено је око 100.000 људи, наводи ова агенција.

Дејтонским мировним споразумом из 1995. створена је савезна БиХ подијељена у два аутономна ентитета по углавном етничким линијама. Србија је сада у миру са бившим непријатељима из деведесетих, укључујуц́и колеге бивше југословенске републике и државе чланице Европске уније Хрватску, и кандидат је за придруживање ЕУ, преноси Ројтерс.

БиХ је трец́а бивша југословенска република која је примила вакцине из Србије, послије Сјеверне Македоније и Црне Горе.

"Када су глобални мултилатерални механизми заказали, предсједник Вучиц́ је послао понуду и ми смо је прихватили“, рекао је Џаферовиц́.

Република Српска, која одржава блиске везе са Србијом, започела је прошлог мјесеца вакцинацију вакцином спутњик В. Београд је такође додијелио 5.000 доза вакцина за давање медицинском особљу Републике Српске.

Око милион људи у Србији примило је најмање једну дозу вакцине против ковида 19.

Што се тиче БиХ, до сада је тамо забиљежено 130.979 случајева новог корона вируса и 5.071 смртни случај.

Дабашњу посјету Вучића Сарајеву и донацију Србије у вакцинама за 5.000 људи у Босни и Херцеговини пренијели су и други свјетски медији, истичући његов позив на бољу сарадњу међу земљама Балкана.

(БН/Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

верy интерестинг

02.03.2021 22:14

Реутерс само описује негативну страну србије у ратном периоду као да друге стране насиља и непостоје. Ако вец врси извјестај онда треба бар и реалан. У свим ратовима постоје висе страна кривих а не само једна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанска Дубица

03.03.2021 05:34

Наравно. Зашто са се то заборави, кад ви не заборабљате нешто од прије 600 година?

Name

Србин

02.03.2021 23:06

Е мој Вуцицу фино је то да ова стока заједно са Милорадом не мисли о теби све најгоре. Додик то јавно вец прица по опстинама где се долази сепурити,како је он фаца и како је досада испратијо све прецједнике пре тебе. За ову двојицу немам коментар и мислим да је сувисно и говорити ста мисле о теби. Тако да хвала теби у име сва три народа у БиХ. Ово је багра сто нас води, сва три. Краду у талу и сад це мозда и продавати вакцине ко да 100€ тај има предност само је то сад оцекивати од њих. Оваквих фаца ја мислим да нема нигде. Двадесет година владају једни те исти и залудјују народ а свако је свјестан да то тако функцијонисе овдје као сто сам ја сад написао. Ово друство се мора мјењати и власт се мора промјенути као и у Србији сто се промјенила,досли неки нови младји политицари и одма напредак и разумјевање, морамо се мирити зивјети заједно и постовати, само тако моземо побједити. Са овим ликовима сто хускају и завадјају народ нигде мрднути нецемо идемо само у рикверц, сваке године све горе и горе. Милорад Бакир Цовиц и њхове екипе неки пензија неки робија и само тако ово овдје друство мозе помак направити напрјед. ХВАЛА ВУЦИЦУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Верy

03.03.2021 05:36

Па Србија тврди да није учествовала у агресији на Р.БиХ. Људи имају друге доказе.

ОДГОВОРИТЕ