У овом њемачком граду задржавање није дозвољено!

Будући да су протеклих сунчаних викенда шеталишта на ријеци Рајни у Дüсселдорфу преплавиле хиљаде људи, који су шетали или сједили около уживајући у сунцу, градска управа је, с обзиром на немогућност придржавања правила о социјалној дистанци, донијела одлуку да не допусти грађанима да се задржавају на једном мјесту. Забрана ће остати на снази ​​до 14. марта.

Свијет 02.03.2021 | 08:17
У овом њемачком граду задржавање није дозвољено!

Тако су овог викенда шетачи на Рајни, који би се зауставили да попију кафу, нешто поједу или би направили пикник заузимајући сваку слободну површину на околним травњацима, позивани путем мегафона да крену даље.

Политички магазин "Спиегел" свој репортажни запис о томе почиње овако: „Из звучника комбија Службе за јавни ред (Орднугсамт) одјекује строги мушки глас, који поручује: 'Нема задржавања!' Ова служба заједно са полицијом надгледа придржавање новог правила, чије непоштивање представља кршење јавног реда и мира.

Другим ријечима: ако сједнете да поједете сладолед, ако једноставно застанете и уживате у погледу на небо, рискирате казну у висини од 50 евра”, пише "Спиегел".

У чланку се описује ситуација од претходног викенда и наводи како су бројни полицајци и намјештеници Службе за јавни ред патролирали „забрањеном зоном” града. Ове мјере су важне како би се, како "Спиегел" цитира градоначелника Дüсселдорфа Степхана Келлера (ЦДУ), “помогло људима да се боље придржавају непходних правила о заштити од короне”.

Један њемачки грађанин је покушао да спријечи забрану подношењем тужбе по хитном поступку. Али, у петак поподне (26. фебруара 2021.) Управни суд је брзом одлуком одбацио тужбу. Разлог: Здравље становништва је важније од приватних интереса подносиоца тужбе.

Потјера у Хамбургу

"Спиегел" пише и како су други њемачки градови послали на своја шеталишта бројне полицајце како би надзирали ношење маски на отвореном. Тако је у Хамбургу кружио један полицијски хеликоптер изнад Алстерпарка како би спријечио да дође до већих окупљања људи.

У петак је у том граду дошло до велике потјере. Један младић је у моменту када је поред њих пролазила полицијска патрола, загрлио своје пријатеље. Када су полицајци покушали да га легитимишу, младић је побјегао. Полиција је кренула у потјеру за њим полицијским аутомобилом и – како показује видеоснимак са мобитела једног пролазника – готово га прегазила.

Прешли границу”

Најновије мјере у Дüсселдорфу нису биле без учинка. Током прошлог викенда, упркос предивном сунчаном дану, на шеталишту уз Рајну било је мање људи него обично. Али, „чини се да разумијевање за овакве мјере драматично опада”, пише "Спиегел" наводећи како се у интернету све више људи изругује овим прописима.

При томе цитира младу мајку која, док с дјететом у крилу сједи на клупи, каже како је „граница пријеђена чак и код оних који су спремни ићи укорак с мјерама”.

Само што је сјела, наставља "Спиегел", двочлани тим из Службе за јавни ред увиђавно и љубазно од ње тражи да устане и крене даље, уз опаску: ‚Данас ћемо Вам дати само опомену.‘ Мама послушно устаје, а петогодишњи син је пита: ‘Јесмо ли тешко забрљали?‘ У чланку се констатује како само тврдоглави морају платити казну од 50 еура.

"Спиегел" наводи и низ других апсурдних ситуација с којима су суочени људи који су изашли на свјеж ваздух. Тако је једна четверочлана породица, која је сјела на клупу и отворила папирну кесу с брзом храном, одмах опоменута.

"Јести без маске је у реду, али само док шетате", цитира "Спиегел" једну полицајку. Породица устаје, чека да се патрола удаљи, а затим поново сједа. Таква пракса је протекле суботе у Дüсселдорфу била честа.

“Политичари морају бити опрезни да не униште социјални мир”

"Спиегел" наводи како те мјере, без обзира с ким сте разговарали тог дана, свима иду предалеко, посебно власницима ресторана. Један гастроном, који шетачима продаје пиво, сматра да се проблем могао ријешити увођењем тзв. „једносмјерних улица за шетаче”.

Друга жена Фадиме Спyра пита полицајце смије ли отворити свој бар за продају пића на улици, јер би се могао направити ред, али добија одговор да је стајање у реду изузето из правила о забрани задржавања на једном мјесту.

Петнаестак људи, који су носили маске с натписом: „Ангела Меркел мора отићи”, окупило се да протестује. И прије него што су почеле, демонстрације су прекинуте.

Извјесни Тхомас (43), с којим је новинар "Спиегела" сједио у возу на релацији Wуппертал - Дüсселдорф, сматра како је то сада лов на људе који само желе мало изаћи на свјеж зрак. Пита се, ко би то још требао разумјети и наводи да ће отићи у шетњу на другу страну Рајне, гдје нема контрола.

Али, постоје и они који стоје иза мјера. “Многи људи су, једноставно, неувиђавни”, каже једна 61-годишњакиња која је изашла у шетњу са својим мужем. А да забуна буде већа, из мегафона службеног аута који кружи Дüсселдорфом, одјекује како се грађани морају придржавати мјера за заштиту од „такозваног коронавируса”.

„То је формулација која, отприлике, тако звучи да код пролазника буди сумњу у то да и службеници јавног реда сумњају у постојање вируса”, каже се у репортажном запису који је објавио "Спиегел".

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Скептик

02.03.2021 07:24

Рушењем берлинског зида, очекивало се да ће талас демократије из Западне Њемачке запљуснути Источну Њемачку. Међутим, догодило се нешто неочекивано, управо супротно, талас ТОТРАЛИТАРИЗМА, ИЗОЛАЦИЈЕ И ШТАЗИЈА из Источне Њемачке запљуснуо је Западну Њемачку:::)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

02.03.2021 08:21

Да, да. Хахахаха

Name

Ре Скептик

02.03.2021 08:49

Ја бих увијек бирао дрзаву која мозда претјерује у покусајима да застити своје градјане, умјесто дрзаве као сто је наса у којој нико не ради ама бас ниста. Мозда су многи скептицни према пандемији као сто сте ви, али цињеница је да наса дрзава пуста људе да се разболе, не пруза им ни минималну здравствену и финансијску заститу, и само броји зртве. Радије бих се љутио на дрзаву сто ме превисе и на силу стити, него зивио у знању да насој није битно јесмо ли зиви или мртви.

Name

Децко

02.03.2021 08:19

Поздрав Гастарбајтерима уз пјесму "само ову ноц"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дечко

02.03.2021 10:44

Нико из обијести није оставио своју кућу и своје вољене. Многи од нас су напустили све управо због злочиначких (политичких) организације које владају у РС и Федерацији БиХ. По коментару рекао бих да си и ти један од чланова. Ухљеб који ужива на несрећи других, и још налази за сходно да изазива и да се спрда са несрећом и муком. Јадно, али ништа другачије не бих ни очекивао од вас.

Name

Тити

02.03.2021 08:37

Ста ти је Нацистицко Фасистицки Пројекат који је 60 година цекао свој тренутак да настави са својим идејама користеци тренутну пандемију .Одизамање права на зивот ,Рад и Слободу. Психицко униставање градјана и све у Формату подметнутог Вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

02.03.2021 08:39

Изгледа , по моме мисљењу зив је Хитлер умро није .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

02.03.2021 08:41

А јест некоме досадно,па се спрда с народом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сугестија редакцији

02.03.2021 09:24

Молим вас, често користите појам "социјална дистанца" умјесто "физичка дистанца". Много су различити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

02.03.2021 10:20

Какви глупаци, "дозвољено је јести без маске, само док сетате!" То у сетњи вирус нема довољну брзину да стигне људско бице?! Ако дрзава толико "брине" о здрављу становниства, нека се побрине да обезбеди висе локација у природи да људи удису свјез ваздух и упијају природни Д витамин од сунца! И та полиција која се приклања политици, а не цовјеку, није нормална. Пустите народ да дизе и зиви, не глумите дусебризнике!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

02.03.2021 10:43

Сатанократија звана ЕУ показује све своје антиљудске облике зла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

02.03.2021 11:42

Сваба је то

ОДГОВОРИТЕ