Без казни нема ефикасне јавне управе у БиХ

Реформа јавне управе, чија имплементација је почела прије више од 15 година, и даље је отежана због непостојања политичке воље за њеном имплементацијом.

Република Српска 02.03.2021 | 07:33
Без казни нема ефикасне јавне управе у БиХ

У извјештају ЕУ за БиХ крајем прошле године констатовано је да је јавна управа и даље под политичким притиском и без стварне воље да се направе одлучни кораци ка њеној модернизацији. Примјера ради, стратешки оквир за реформу јавне управе, након година блокада, усвојен је још у јулу прошле године, а од тада није направљен битан и суштински искорак.

У Канцеларији координатора за реформу јавне управе БиХ за "Независне" кажу да ће динамика развоја управних структура у БиХ у великој мјери зависити од привржености институција принципима етичности и интегритета у раду. Они подсјећају да ово није први пут да се говори о питањима одговорности рада државних службеника кроз усвајање, измјене и хармонизацију закона о државној служби, али и етичких кодекса и неких других аката.

"На примјер, Законом о државној служби у институцијама БиХ прописано је да државни службеник који узастопно два пута добије оцјену рада не задовољава губи статус државног службеника. Неоцјењивање службеника даје крила онима који не раде добро свој посао јер знају да због тога неће бити кажњени", кажу они.

Наглашавају да без повећања одговорности јавних службеника неће доћи до ефикасне, модерне, професионалне, независне и квалитетне државне службе.

У Европској комисији кажу да је БиХ "у раној фази" реформе јавне управе, што је кодни израз којим се на дипломатски начин бираним ријечима жели рећи да ништа суштински битно није направљено.

"Још није успостављено политичко тијело које треба да координише реформу јавне администрације. Једина гаранција професионалне цивилне службе и процедура мора бити јавна управа заснована на принципима вредновања и ослобођена политичких притисака", нагласили су они.

Прошле седмице је одржан онлине састанак свих кључних фактора укључених у реформу јавне управе, а у Бањалуци су о томе разговарали Јохан Затлер, шеф Канцеларије ЕУ у БиХ, и представници Министарства управе и локалне самоуправе РС.

Сенка Јујић, министарка управе и локалне самоуправе РС, истакла је да је Влада РС опредијељена за реформу јавне управе и да је та опредијељеност исказана кроз усвајање стратешких докумената.

Она је напоменула да су то Стратешки оквир за реформу јавне управе за период од 2018. до 2022. године и Акциони план 2020-2022. године и подсјетила да у наредном периоду слиједи израда сета законских рјешења у области јавне управе, а у складу са СИГМА принципима, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

У Канцеларији ЕУ у Сарајеву су раније за "Независне" истакли да је 14. препорука из Мишљења Европске комисије о кандидатури БиХ за чланство у ЕУ посвећена реформи јавне управе.

"Потребно је завршити кораке у реформи јавне администрације како би се побољшала функционалност јавне администрације кроз осигуравање професионалне и деполитизоване јавне службе и координисан приступ у цијелој земљи у изради политика", наглашено је у Мишљењу.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Фуфо Брајлиц

02.03.2021 06:50

Колика је казна за крадју иконе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

02.03.2021 08:43

хаха, зависи ко је украо

Name

Ре.федерац.

02.03.2021 08:53

Шта те боли уво за икону ,не припада твојој вјерској заједници . Није сефић украден

Name

Зага

02.03.2021 09:42

У БиХ је стандард да се обеца много, а не уради ниста, изузев ако целници од урадјених задатака имају дебелу лицну корист. Све остало се своди у пресипање из супљег у празно. Сто је најтрагицније, таквој пракси се не назире крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

02.03.2021 17:39

Ефикасност управе се мјери тако што негдје дођеш и одмах добијеш то због чега си дошао: родни лист, услуга љекара, пасош и слично. То значи да те послове морају радити брзи и способни људи (да, обоје!!!!), што у нашем менталитету никако није појмљиво. Кад се то промијени, онда можда буде боље.

ОДГОВОРИТЕ