"Пријатељи и комшије треба да разговарају једни са другима“

„То не значи никакве заједничке државе или било шта, али када заједнички дјелујемо, када заједнички иступамо - онда можемо све. Да бринемо једни о другима, такође. Бићу срећан да ове вакцине могу да користе и Бошњаци и Срби и Хрвати, без икакве разлике, а помоћи ћемо, ако то тако називамо, и у будућности..." порука је српског предсједника.

Босна и Херцеговина 01.03.2021 | 21:40
"Пријатељи и комшије треба да разговарају једни са другима“

Предсједник Србије Александар Вучић казао је у разговору за Радиосарајево.ба уочи сутрашње посјете Босни и Херцеговини, да је веома сретан што може да дође у Сарајево и да донесе прве дозе вакцина.

То каже није помоћ, јер је то „нешто што припада једнако свима нама“, а Србија је, како вели, „имала ту срећу да обезбиједи више вакцина“.

"То је укупно 10.000 доза (за БиХ). Сутра 5.000 доза, а за који дан још 5.000 доза. Мислим да је то посебно важно за здравствне раднике који раде у црвеној ЦОВИД зони у Босни и Херцегповини. Моја порука је да ми морамо да се окренемо једни другима, да не мислимо да су нам сви други значајнији, а да је важно колико ћемо тога лошег да кажемо о онима који су нам најближи“, каже Вучић за Радиосарајево.ба.

Подсјећа да је и раније говорио о балканским народима који имају огромну снагу, огромну моћ када су јединствени.

„То не значи никакве заједничке државе или било шта, али када заједнички дјелујемо, када заједнички иступамо - онда можемо све. Да бринемо једни о другима, такође. Бићу срећан да ове вакцине могу да користе и Бошњаци и Срби и Хрвати, без икакве разлике, а помоћи ћемо, ако то тако називамо, и у будућности. Бићу исто тако слободан да тражим од Босне и Херцеговине помоћ у неким другим питањима када нама буде требало. Тако пријатељи и комшије треба да разговарају једни са другима“, додао је Вучић.

То је, каже, његова најважнија сутрашња порука.

„Ја већих и важнијих порука немогуће да имам, јер ја мислим да смо ми учени годинама да мора да се захваљујемо онима који нам превише не помажу, а да нисмо научили да погледамо оног себи ближњег, своје пријатеље и комшије. Мислим да је вријеме да то почнемо да радимо“, навео је.

Коментаришући чињеницу да из ЦОВАX-а нису стигле вакцине за земље Западног Балкана, Вучић је казао:

"Бићу потпуно отворен. Је ли ви стварно мислите да ситуација у Сарајеву, Бањој Луци, Тузли или Бијељини важнија за некога у Брондеу или Бронингену, него за некога у Београду или Подгорици? Просто, то свакако није случај. Али, ја говорим о свим нашим погрешкама. Ми смо живјели у томе да говоримо да је код нас све лоше, а да је код других све боље. Ми смо, на примјер, у Србији показали да можемо бити земља с највећом стопом раста. То може и БиХ, то можемо сви, то могу сви одавде, али морамо да вратимо вјеру у себе“.

Према његовим ријечима, у питању је „наш начин размишљања, питање онога што хоћемо да постигнемо“.

„Да не мислимо и не вјерујемо да смо само губитници. Већ да кажемо: „Да, ми смо побједници, да ми смо бољи“. Погледајте појединачно, а можемо и групно, у чему то нисмо успјешнији од већине њих? Просто само је важно да радимо, да се трудимо и да створимо систем. Када направимо систем, када уредимо јавне финансије, када једни другима помажемо, ми смо стоструко јачи“, истакао је Вучић.

Каже да не жели да говори ништа лоше, али да су неке ствари индикативне.

„Добићемо ваљда једном и вакцине из ЦОВАX-а, али, ево, вам чињенице: прошло је 65 дана како су земље ЕУ добиле прве вакцине, а ми на Западном Балкану нисмо одатле примили ниједну вакцину! Друга је ствар што смо се ми као Србија снашли, па смо обезбиједили и са Истока и са Запада 2,6 милиона вакцина. Али, ја говорим о томе - колико сви мисле на нас и најљепше говоре - чињеница је да ми до сада нисмо добили.

Не тражимо ништа од ЕУ, али ја онда тражим и не желим да нас ико спутава да ми међусобну сарадњу развијамо. Онда можемо да будемо у свему најбољи. Па, да видимо ко ће да нас претекне у дрвној индустрији, ко ће да има боље пољопривредне производе, бољу инфраструктуру од нас самих. Па, ћете видјети да ми можемо да градимо више путева него што их граде много веће европске земље.

Дакле, само је важно да ми разумијемо и да почнемо да вјерујемо у себе. Да почнемо да вјерујемо у комшије и пријатеље. А не да су нам они најгори непријатељи, а да вјерујемо у неке друге. Хвала им кад нам помогну, много су нам важни, али они никада не могу да нам буду тако близу“, рекао је предсједник Србије за Радиосарајево.ба.

Односи у региону од кључног значаја

Говорећи о односима у региону, посебно у свјетлу најновијих односа и у свијету, укључујући и долазак администрације Џо Бајдена на власт, Вучић истиче да су односи у „региону су од кључног значаја“.

„Ми морамо прво да сви одустанемо од наших максималистичких захтјева и да се не додворавамо само својим унутрашњим јавностима. Већ да гледамо оно што је реално, рационално. Имамо Дејтонски споразум, имају га грађани БиХ, три народа могу увијек да се договарају. А све што намећу странци, на било који начин, увијек је наметнуто и увијек ће да буде нешто што ће неко од народа жељети да промијени.

Ја сам за разговоре и договоре између народа који овдје живе. А све остало што странци намећу, то је као у оној народној - један каже ја имам јачу подршку са стране, па ћу тебе да побједим, а онда за десет година дође вријеме да неко други буде јачи, па сад овај други каже сад - ја имам некога. И тако стално! Важно је да ми разумијемо да смо једни другима најпотребнији. Да једни без других не можемо. Када то будемо разумијели, вјерујем да ћемо пронаћи рјешење“, казао је Вучић.

Нећемо опстати, отићи ће сви

Упитан о томе је ли вријеме, посебно у вријеме пандемије, да иза нас остану неки ратни наративи и политике које више подсјећају на 19. стољеће, Вучић је рекао да не морамо да остављамо прошлост по страни и да заборављамо шта је било, али да је потребно направити и корак даље.

„Не треба да заборављамо шта је било. Сваки од наших народа има своје тешке дане, има своје ужасне жртве, а има и ствари којима се не би увијек поносио. Али, оно што је за нас најважније јесте да гледамо на садашњост, да гледамо будућност. Јер нећемо опстати. Сви ће напустити подручје Балкана, сви ће отићи из наших земаља, а онда да се десетеро људи бије око два камена, нема никавог смисла!

Али, ако будемо направил да наши односи буду добри, ако будемо успјели да направимо добре системе, да сарађујемо и радимо једни са другима, не гледамо увијек у то ко је које вјере, онда сам сигуран да можемо да постигнемо најбоље резултате“, закључио је Вучић у разговору за Радиосарајево.ба.

(БН/Радиосарајево)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ок

01.03.2021 21:02

Господин Вуциц мисли својом главом а други без тутора несмију ни вакцину да тразе. Зато је теско разговарати са комсијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2021 00:37

Вучић нема за вратом Додика и Човића људино . Размисли мало. Жив био.

Name

Ок 2

02.03.2021 05:05

Ма немој. Мисли он главом Запада, али и Москве. Не заваравај се.

Name

Запад и

02.03.2021 08:00

Исток, када се нису могли договорити око ових простора увијек су творили Југославију. У свему томе ми смо увијек прозивљавали и теска али и добра времена....

Name

Знај

02.03.2021 09:29

Мисли својом главом? Какав чудан закључак. Сад се нешто промијенило у његовој глави, па му се мисли разликују од оних годинама уназад. Сад сам "руши систем, државу", постао "србомрзац", пошто жели помоћи наводне пријатеље и комшије.

Name

Милан

02.03.2021 00:33

Докле је дошло, да те Бог сацува??‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емма

02.03.2021 01:42

Слозила бих се у потпумости са Вуцицем,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

02.03.2021 04:28

Са пријатеља да, са непријатељске сто веци саид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

02.03.2021 05:07

Шта му би ? Он увијек топло - хладно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

02.03.2021 07:02

Јако лијепо од њега сто је такав, дај Бозе да и ови БИХ квази-лидери мало смање тензије и попусте с оним прицама о угрозености! Нико то висе не зели да слуса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мост

02.03.2021 09:52

децко наси лидери су угрозени ми нисмо јер и не постојимо