Семберија, највећа житница у БиХ, све сиромашнија!

Протеклих дана уз сунчано вријеме и прољетне температуре зрака оно мало семберских пољопривредника што је остало у овом послу имало је пуне руке посла. Активности као увертира у прољетну сјетву су у пуном јеку, а с њима су дошли и нови проблеми.

Република Српска 01.03.2021 | 13:05
Семберија, највећа житница у БиХ, све сиромашнија!

Посљедње дане фебруара карактерисало је сунчано и изразито топло вријеме у којем су пољопривредници у селима Семберије изашли на своја земљишта.

Зимско дубоко орање су окончали, а највише посла су имали воћари који су радили на орезивању и прскању воћа, повртлари су засијали засаде, док су ратари прехрањивали пшеницу.

"Пољопривредници су засад успјели постићи све оно што су планирали, а посебно смо задовољни пшеницом која се налази у веома доброј фази. Погодовао јој је изостанак јаке зиме, на њивама изгледа свјеже, а само се надамо да неће доћи до нових минуса који би могли спржити њене коријене", каже за "Клиx" предсједник Удружења пољоприведника Семберије Саво Бакајлић.

Скупље гориво и репроматеријал

Иако су временске прилике ишле на руку ратарима и осталим пољопривредницима, актуелни период, ипак, је карактеристичан по бројним проблемима, јер је гориво поскупило за десет до двадесет фенинга, а цијене репроматеријала су веће за 40 посто у односу на прошлу годину. Због тога је ситуација веома тешка у Семберији и људи се све више окрећу ка смањењу производње.

Осим смањења производње ова бх. регија, према ријечима Бакајлића, биљежи и континуирани пад регистрованих произвођача, а за шест година од овог посла одустало је њих 7. 870.

"Ми смо 2015. године имали 12. 570 регистрованих пољопривредних произвођача, а данас нас је 4. 700. Једноставно, људи су нестали, пребацили су се у неке друге бранше или су напустили Босну и Херцеговину. Отишли су трбухом за крухом у европске земље гдје имају знатно бољи статус. Овдје им се не вриједи задуживати и радити без добитака на крају", истиче Бакајлић који је члан Управног одбора Удружења пољопривредника БиХ.

Поремећаји на тржишту

Пандемија корона вируса пореметила је сва тржишта, па тако и босанскохерцеговачко, а домаћим пољопривредницима посебно штети прекомјеран увоз и нелојална конкуренција, отежавајући им пласман производа на тржиште.

Због тога су се крајем године бх. пољопривредници побунили, организирали су протесте, али конкретних помака од надлежних нису осјетили.

"Нема шансе да ми опстанемо у оваквом амбијенту у којем се мимоилазе потези влада Федерације БиХ и Републике Српске. Због тога заштитних мјера још увијек нема, а уколико се проблеми не би ријешили ускоро, пољопривредници ће се морати значајније побунити, јер смо препуштени сами себи", упозорио је Бакајлић, нагласивши да се из свих буџета мора издвојити више средстава за пољопривредну област.

Семберија као највећа житница у БиХ располаже с 33 хиљаде хектара обрадивог земљишта, уједно пружајући и највећи потенцијал за производњу домаће хране, односно воћа, поврћа, меса, млијека и његових прерађевина.

Заштита домаће производње могла би се наћи на идућој сједници Савјета министара БиХ, која је заказана у наредној седмици, а скори долазак прољећа у пољопривредницима, и поред свега, буди наду у отварање плодне године у којој ће се ријешити нагомилани проблеми и створити боље прилике за рад.

(Клиx)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ас

01.03.2021 12:24

Свим људима који се баве производњом ЈЕДИНО ПРАВО РЈЕШЕЊЕ УДРУЖЕЊЕ НА НИВОУ ДРЖАВЕ И БОРБА СВИМ ПРАВНИМ СРЕДСТВИМА УКОЛИКО НЕ УСПИЈЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ И СМЈЕНА ВЛАСТИ КОЈОЈ ЈЕ ЦИЉ САМО КРАЂА И ОСТВАРИВАЊЕ ЛИЦНОГ КАПИТАЛА ОД ВРХА ВЛАСТИ ДО ПОРТИРА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.03.2021 16:48

Новац за пољопривреду нека тразе од мицини папака,они су то покупили.

Name

Милос

01.03.2021 12:25

Па зитнице су увијек биле најсиромасније, ста је ту ново и цудно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

01.03.2021 13:15

Да наравно. Овде у Америци фармери су на социјалној помоћи. Немаш ти појма о чему причаш, држи се сендвича и ћути.

Name

Ре Милос

01.03.2021 13:49

Фармери у Данској, гдје ја зивим, имају тако висок стандард зивота да је то теско описати... заиста не знас ста прицас.

Name

Вввв

01.03.2021 12:28

Цаба нам рад кад смо биједа. А мора се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Појашњење.

01.03.2021 13:03

Прохтјеви се мјењају, некад је био богат ко има волова, некад касније ко има доста новаца, касније ко има повјерење људи и ког људи хоће послушати, још касније онај ко може живети сретно са људима и познаје и предходне ствари, донкле их и има, али ко може бити сретан, задовољан и успјешан, тачно с оним што има. Рецимо, зато су привлачне западне земље у односу на источне, јер имају привлачне материјалне компоненте и донкле сређене односе, источним земљама је предност јер имају амбијент људскости и традиције и трезор сналажаења у невољама. Немојте тако, мени је Семберија једно од најлепших места игдје и волео сам тамо проћи. Ет надам се да сам макар мало био од утјехе, ако је то помоћ и права реч и од помоћи. Наравно понекад нас време све тестира, али тај тест решимо, то јест упазнамо себе и око себе као позитиву и могућност и уживамо у томе и живимо од тог. Што је Семберија сиромашна, није сиромашна док је наших вредних руку и колко толко среће и памети у глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

01.03.2021 13:34

Ми развијамо пољопривреду, ето и водја нашег комитета је недавно добио трактот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

01.03.2021 15:27

Тешко је нашим пољопривредницима издржати конкуренцију ЕУ. Увознички лооби је толико јак, да сву пороуводњу меса могу да униште шлепери меса из Холандије замрзнутог још 1992 године. Ми то једемо и масовно народ умире од карцинома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жао ми је због тога

01.03.2021 16:55

Морате некако бити имуни на живот сам са собом, са комшијом, па ако се може боље супер, а ако вас је већина задовољна собом. Наравно што се тиче државе од тог нема ништа, манте се прича, и ја се испричавам кроз ове коментаре. Е ако ви у Семберији имате неко своје тржиште и начине рачунања, онда то има неке, јест мале изгледе да је права ствар, али бар немате унакрсно мешетарење и медиаактивитет. Природа и друштво за одрасле, па оно што можете направити за себе организационо, за ближу околину. Не знам, ако неко има нешто боље, добро је, ако нема и овај предлог је макар да иронију убије, битно је.

Name

Ђоле

01.03.2021 15:34

Највише у БиХ се жале и кукају Семберци.Кад прођеш кроз села,позавидјели би им Енглези.Све друге бранше су у горој ситуацији.Борите се ви да имате загарантовану цијену производа.Све се свело на подстицаје.Кад би била цијена производа стабилна онда би и онај ситни сељак био сит.Овако се све свело на велепосједнике,а сиротиња при крепању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.03.2021 18:10

У праву си. Цим је покојни градонацелник имао на десетине милиона. Колико тек ови други имају на рацунима.

Name

Ре Дјоле

01.03.2021 18:11

Како је могуце да одрастао цовјек не разумије како функционисе пољопривреда и трзисте хране у једној дрзави?!? На цијелој планети цијене пољопривредних производа и хране зависе највисе од подстицаја, а пољопривредници при томе немају никакав утицај на те цијене. Апсолутно све зависи од дрзавне аграрне и увозне политике, и дјелимицно од свјетског трзиста. Едукуј се мало.

Name

Тезак

01.03.2021 18:33

Саво Б. по старом правилу кука пред сјетву и зетву....цијена кукуруза,псенице и соје на јако високом нивоу....једино тацно је да треба врсити стални притисак на Владу и тразити максималне подстицаје,није свака година на овом нивоу цијена и приноса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Него

02.03.2021 08:35

Јесте ли ви подигли кредите за сјетву, која банка даје најбоље услове???

ОДГОВОРИТЕ