Лајчак потврдио: Не долазим у Србију са "ултиматумом"!

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак поручује да у Београд не долази са "ултиматумом".

Србија 01.03.2021 | 11:15
Лајчак потврдио: Не долазим у Србију са "ултиматумом"!

Он је у интервјуу за Тањуг рекао и да у Србији не би требало да страхују због обновљене сарадње ЕУ и САД на решавању косовског питања и да је убеђен да постоји простор у коме би Београд и Приштина могли да се договоре о међусобним односима.

Лачак у разговору који је вођен на српском језику, наглашава и да би током постете Приштини и Београду желео да чује одговор на питање када ће бити настављен дијалог у Бриселу.

”Није тајна да ЕУ очекујем наставак дијалога и да је и за Београд и за Приштину дијалог незаобилазан на ЕУ путу. ЕУ је ту, спремни смо да доведемо два лидера у Брисел и сада је питање када ће то да се деси. На то желим да цујем одговор током посете”, каже Лајчак.

Поводом медијских најава да у Београда долази са тзв ”нон пејпером” који садржи неку врсту ултиматума за српске власт, Лајчак каже да су се увек пред његов долазак појављивале ”спекулације и велика очекивања”

”ЕУ не ради по принципу ултиматума. Ми смо ту да помажемо. Циљ дијалога је подршка и Београду и Приштини и приближавање европске будћности за цео регион”, каже Лајчак.

На питање о очекивањима када је реч о ангажману и конструктивности нове власти у Приштини који ће представљати победник избора Аљбин Курти, специјални представник ЕУ оцењује да Курти добро зна шта се од њега очекује” и да не треба драмтизовати његове прве изјаве о наставку дијалога.

На питање Тањуга како види будућу сарадњу са новом администрацијом у Вашингтону око дијалогу Београда и Приштине, Лајчак оцењује да није у питању ”ново партнерство” већ повратак ”старој сарадњи”, за коју оцењује да има дугу и успешну традицију на Западним Балкану.

”У тесним смо конатктима са америчким партнерима, добро се познајемо и делимо исти циљ, а то је европска будућност Западног Балкана. Не мислим да било ко треба да се плаши сарадње ЕУ и САД на дијалогу Београда и Приштине. Нормализација односа Беогрда и Приштине је предуслов за успешну интеграцију, а САД и ЕУ су ту да помогну”, закључује Лајчак.

На питање Тањуга како ЕУ, као главни посредник у дијалогу Беогрда и Приштине, види америчко инситирање на ”међусобном признању” Лајчак каже је циљ дијалога нормализација односа, а да су Београд и Приштина стране које треба да се договоре ”шта је нормализација и шта је нормално”.

Мислим да није превише тежак одговор на то питање”, сматра Лајчак.

Одговарајући на питање где види простор за постизање компромиса у дијалогу где Приштина инситира на ”међсобном признају”, а Београд поручује да ”признања Косова неће бити”, Лајчак каже да ”види простор за споразум и нормализацију”.

Лајчак понавља да је циљ да се постигне свеобухватан споразум који ће решити сва отворена питања између две стране укључујући ”договоре о новим питањима”, али и већ постигнуте договоре који још нису примењени ”као што је ЗСО”.

Он понавља и то да и даље стоји иза оцене да је могуће да се коначан и свеобухватан договор Беогрда и Приштине постигне у ”року од неколико месеци”, али и наглашава да ЕУ неће бити та која ће да ”одлучи када ће то бити” и да је то још једна одлука која директно зависи од спремности и жеље Београда и Приштине.

”Изабран сам да будем на располагању Београду и Приштини 24 сата седам дана у недељи, али позиција ЕУ је јасна - ми нећемо процес ни вештачки да убрзавамо нити вештачки да успоравамо. То није у интересу ЕУ нити у интересу региона”, закључује Лајчак.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Базала Сакра

01.03.2021 14:33

Не знам о цему прегварате када је Косово дио Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

То му је посао

01.03.2021 22:22

И ниста висе од тога.