Више од 100 земаља свијета задужено "до грла"

Економске посљедице пандемије додатно су отежале ионако тешку ситуацију презадужених држава.

Свијет 01.03.2021 | 09:58
Више од 100 земаља свијета задужено "до грла"

Многе су већ сад инсолвентне, а питање је може ли им дугорочно помоћи опрост дуга.


У рјешавање проблема укључени су Свјетска банка, Међународни монетарни фонд (ММФ), па и Г20 - група индустријски најразвијенијих земаља, као и економије у успону Циљ је што ефикаснија помоћ тешко задуженим државама у корона пандемији.

Овог пута укључени су и Кинези, пише Дојче веле, додајући да нико заправо не зна колики су кредити које је Кина дала сиромашним земљама у Африци и на другим континентима, те да више није питање како ће сиромашне земље санирати свој државни буџет, него могу ли уопште да сносе те дугове.

Католичка организација за помоћ Мисереор и иницијатива ерлашјахр.де у свом Извештају о стању дуга за 2020. годину наводе да је 124 од укупно 154 сиромашних земаља и земаља у успону задужено до критичне тачке. Укупан дуг свих земаља које се разматрају у извештају износи 7,81 билиона америчких долара.

Још у новембру 2020. Замбија је престала да исплаћује рате за своје државне обвезнице у америчким доларима.

"Како је могуће да један тако важан произвођач сировина попут Замбије, један од десет највећих произвођача бакра на свету, више не може да плаћа дугове? И то након што је ова држава прије десет година успела да смањи своју задуженост са око 200 посто бруто домаћег производа (БДП) на нешто мање од 20 посто, у склопу последњег дужничког реза у оквиру иницијатива за смањење дуга: ХИПЦ (Хигхлy Индебтед Поор Цоунтриес) и МДРИ (Мултилатерал Дебт Релиеф Инитиативе)?".

Данас, готово десет година касније, однос дуга Замбије вратио се на 120 посто БДП-а, наводи ДЊ и поставља питање да ли је то само посљедица ниских цијена бакра.

Међу факторима ризика који доводе до прекомјерног задужења су, по наводима ерлашјахр.де и Мисереора, поред високих захтева у погледу инфраструктуре и зависности од неколико извозних сировина, и "слабо управљање у неким државама на југу", што појачава "тенденцију ка неодрживом дугу".

Економиста Дина Померанц са Универзитета у Цириху, која се специјализовала за развојну политику, истражује разлоге због којих многе земље настављају да достижу своје финансијске лимите. Њена темељна теза је да ниједна модерна држава не може дугорочно да опстане без ефикасног порезног система.

"Да би могла да се стара о образовању, медицинској њези и инфраструктури, држава мора да убира порезе. Ниједна модерна земља не може дугорочно да постоји без ефикасног пореског система који је потребан за одржавање реда, закона и функционалне државе", каже она.

Померанц је на веб семинару Центра за проучавање афричких економија Универзитета Оксфорд подсјетила да су индустријске земље попут САД-а, Велике Британије, Француске и Шведске, још двадесетих година прошлог вијека посезале за порезом од 10 до 20 посто свог БДП-а. То приближно одговара удјелу пореза у БДП-у данашњих сиромашних и земаља у развоју.

Праведан порески систем такође јача друштво и води га напријед. Ако поједине групе или компаније у земљама не плаћају порез, а истовремено се од осталих пореских обвезника тражи да испуњавају ту обавезу, то дугорочно наноси огромну штету друштву. У то је дубоко уверена ова економсткиња.

Сада, у јеку пандемије, ова сазнања тешко могу да помогну људима у презадуженим земљама. Да би могле да се носе с огромним расходима и задацима у здравственом и социјалном сектору, тим земљама је потребна финансијска помоћ и то што је могуће прије.

Међутим, дугорочно гледано, вјероватно не постоји начин да се државне финансије хронично презадужених земаља поставе на здравије темеље - не само у Африци, већ и у Европи и остатку свијета, закључује Дојче веле.

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Пепп

01.03.2021 10:36

Среца да се БиХ незадузује како би неки волили И да Централну Банку прво опустоше па да милијарде извуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.03.2021 10:41

Као по старом рецепту,у слуцају енормних дугова налазе ријешење: Изазови рат,послије рата дугови се бришу...🤷🏻‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2021 20:03

Греска, не брису се, све се враца, до задње марке, па нису западњаци богати зато сто су будале, питај сељака Милету и он у цуду сто му не дају висе кредите, а тразе да врате старе...

Name

Јаффа

01.03.2021 10:43

Колонијализам није никад укинут, само је промјењен облик. Дужничко ропство, поданичке власти, корупција, негативна селекција, судство и полиција под капом политике, медији итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам за другара

01.03.2021 15:35

Ко је власник ММФ-а или Свјетске банке?

Name

Хм

01.03.2021 18:24

Рокфелер и повезане фамилије као и криминалне сзо. Оснивац система јавног здравства преко којих контролисе здравствене системе..

Name

оо7

01.03.2021 12:08

На челу је САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

01.03.2021 12:31

Сто су они задузени то не итересује мене али сто ми морамо врацати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дузни

01.03.2021 13:50

Смо својој дјеци, ко се напљацкао није никоме.

Name

мислим

01.03.2021 13:34

мислим да смо на сигурном путу да и достигнемо и то брзо.није ни овај текст писан збоз замбије вец припрема терена да се прогласи банкрот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петродолар

01.03.2021 13:49

Је највеца свијетска превара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кунта кинте

02.03.2021 11:36

Пландемија ковид руси економије дрзава света. То им је ициљ да створе сто вецу пометњу у свету. Дусевни Болесници пустени с ланца. Под хитно стопирати врацање дугова свих дрзава док не продје пландемија .

ОДГОВОРИТЕ