Нијемци признали: Вакцина Спутњик В најтраженија

Немачки лист ''Франкфуртер аллгемајне цајтунг'' (ФАЗ) у новом истраживању пише о популарности руске вакцине Спутњик В, која из седмице у седмицу постаје део програма вакцинације у све више земаља света.

Свијет 28.02.2021 | 23:40
Нијемци признали: Вакцина Спутњик В најтраженија

ФАЗ наводи да је до сада руску вакцину регистровало 38 земаља.

Од земаља Европске уније, Мађарска је на одређени начин прихватила ризик самосталне набавке вакцине, а власти те државе су нагласиле да не желе да чекају одобрење Европске агенције за лекове, наводи ФАЗ.

Такође, Чешка је управо овог викенда иницирала прве разговоре са председником Русије Владимиром Путином око могућности набавке Спутњик В вакцина.

Како наводи немачки лист, вакцина руске производње нарочито је популарна међу, условно речено, сиромашнијим земљама, јер су дозе прилично јефтине и могу се добити за нешто мање од 20 долар за две дозе.

ФАЗ наводи да је руска вакцина цењена и међу научницима, а довољан доказ за ову тврдњу јесте и часопис "Лансет" који је потврдио да је реч о ефикасној вакцини.

Сумњу у руску вакцину недавно је изразила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је била изненађена чињеницом да Русија нуди милионе доза другим државама, док кампања вакцинације у матичној држави и даље стоји у месту, пише ФАЗ.

На ове констатације председнице ЕК, одговорили су из руског представништва при Европској унији и нагласили да питање вакцина против корона вируса не би смело да буде политизовано.

Како истиче ФАЗ, након објављивања чланка у "Лансету", руски научници, али и челни људи Русије, искористили су прилику како би се похвалили

Председник Русије Владимир Путин је похвалио објективност "Лансета", међутим, ФАЗ наводи да је интересантно да је Путин након што је управо тај магазин објавио одређене податке о тровању Наваљног нагласио да не чита медицинске часописе.

Сада, након што је Спутњик В достигао завидан успех, његов имиџ даје прилику и Русији за поправљање општег угледа државе.

Због тога је један од руских фондова за финансирање производње вакцине (РДИФ), упоредио ситуацију са вакцинама са Другим светским ратом.

"Људи задужени за Спутњик В желе да оствари сарадњу са САД и другим државама како бисмо се заједничким снагама суочили са изазовима пред нама. Баш као што смо то чинили и у Другом светском рату", рекли су из РДИФ-а.

Вакцина Спутњик В, још увек није одобрена на подручју Европске уније. За њено одобравање, надлежна је Европска агенција за лекове (ЕМА) која пре одобрења вакцина за тржиште ЕУ мора са изврши неколико испитивања.

Како, међутим, наводи ФАЗ, захтеви које је ЕМА послала Русији изузетно су сложени.

"Морају се доставити сви подаци о пацијентима из студија и прегледати производни погони. Поред тога, ЕМА сада такође тражи поуздане податке о ефикасности вакцине против нових мутација вируса. Према Московском државном институту 'Гамалеја', који је развио Спутњик В, вакцина би требало да помаже и против британске и јужноафричке варијанте вируса. Међутим, подаци о томе још нису објављени", додаје ФАЗ.

С обзиром на почетне успехе руске вакцине, ФАЗ у анализи поставља и питање да ли је заиста постојала потреба скептицизма према Спутњику В.

Скептицизам се нарочито односи на западне земље које и даље немају претерано поверење у Спутњик В.

(Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Децко

28.02.2021 23:06

Је.ес Еуропу, нека свако изабере оно сто мисли да је најбоље за њега! Драго ми је сто смо једна од ријетких цовид партy земаља! Ево нас као Сведска :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.03.2021 07:31

Јел ти се децко вакцинисао тако да те мозе...

Name

израелац

01.03.2021 08:05

кад примиш руску вакцину нећеш моћи америчку јер не иде једнуса другим.. а онда нећеш моћи изаћи из државе са руском векцином јер није комплет

Name

Мој дечко..

01.03.2021 08:06

Али не зато што то можемо себи приуштити..,већ зато што багра нема за основно..,све су проћердали, па пусти народу нека буде шта ће бити !

Name

Имунитет

01.03.2021 10:49

Је у нама, вакцине су против тетануса.

Name

Директ

01.03.2021 13:44

израелац, онда ни Нијемци неће моћи да изађу из своје земље, пошто ево и они се вакцинишу руском вакцином. :)))

Name

Бели

01.03.2021 07:29

Панони неце узет православну вакцину јер како се одреци ђавола радије це сви поцркати јос прије 11 мјесеци Путин је Меркеловој дао лиценцу да направе погон у Њемацкој а они глатко одбили или несто друго смијерају ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

01.03.2021 07:59

Европском (мислим на ЕУ) цинизму никад краја. Прокламују своју вакцину која у одредјено вријеме није имала обухватну ефикасност, на другу страну хоце све несто и некога да контролису и доводе у питање, као сто је руска Спутник В. При томе западни медији у спрези са владама се "убисе" правеци рекламе за вакцинацију, а вакцина нема јер западне фарма. компаније продају оном ко највисе плати. Ем су заказали на интернационализацији вакцинисања ем лазу или ти окрецу сопствени народ - једноставно политизују све сто се политизовати мозе, сто говори о њиховој "оговорној" неодговордности према свом систему и бирацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

01.03.2021 08:43

Трка поцела ко це висе да прода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

01.03.2021 09:35

Сатанистицким владама није битан квалитет вакцине, нити опстанак народа, колико одлука да не користе руске вакцине! Да је другације, тразили би исте доказе и од осталих производјаца вакцине. Осим тога, Меркелова је Хитлер бр. 2,само у другом облику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

01.03.2021 11:53

Јадан си и глуп...

Name

Најбоља

01.03.2021 12:25

Вакц6на сто је највазније а ц7јена дупло поволхнија, тако да није никакво изненадјење..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

01.03.2021 13:40

Некада је било "њемачка медицина је најбоља". Сад слободно може да се каже да је руска чак још боља (пошто Русија је такође огроман произвођач лијекова).

ОДГОВОРИТЕ