ММФ: Неизвјесност умањује изгледе за опоравак БиХ

Привредни раст Босне и Херцеговине у овој години ће се опоравити, иако неизвјесност у вези с вакцинацијом умањује изгледе.

Босна и Херцеговина 28.02.2021 | 10:07
ММФ: Неизвјесност умањује изгледе за опоравак БиХ

Ово наводи Извршни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ) који је 24. фебруара 2021. године закључио консултације с Босном и Херцеговином, објављено је у петак на страници ове институције.

За ову годину ММФ прогнозира економски раст БиХ од 3,5 одсто, након пада од 5,5 прошле године.

Из ММФ-а додају да су на економску активност озбиљно утицала здравствена ограничења која су постављена ради сузбијања пандемије, што је довело до знатног смањења потражње. Туризам је заустављен, а дознаке из иностранства су се стрмоглавиле.

"Фискалне резерве накупљене посљедњих година омогућиле су брз и снажан одговор на пандемију и њене посљедице. Повезане мјере укључивале су значајну подршку здравственом сектору, подршку тешко погођеним фирмама и повећану потрошњу за незапосленост", наводе, између осталог, из ММФ-а.

Уз то, уведени су мораторији на зајмове како би се ублажила ограничења ликвидности, а успостављене су и кредитне гаранције.

Власти су постигле одређени напредак у побољшању пословног окружења и побољшању функционирања тржишта рада.

"Међутим, институционалне слабости, посебно на државном нивоу, слаба владавина закона, лош квалитет јавне инфраструктуре и кашњења у провођењу кључних пројеката регионалне повезаности и даље су кључни фактори који подривају привлачност земље за развој приватног сектора и страна улагања", наводе из ММФ-а.

Извршни директори ММФ-а похвалили су власти због њиховог политичког одговора на сузбијању пандемије и ублажавању кризе подржавањем домаћинстава и компанија.

"Очекује се да ће се привредни раст ове године опоравити, иако неизвјесност у вези с вакцинацијом умањује изгледе. У наредном периоду, одлучни напори у реформама и политички консензус биће пресудни за подстицање одрживог опоравка", закључују извршни директори ММФ-а.

Директори су указали на потребу јачања јединственог економског простора, напомињући важност развоја капацитета и јачања институција.

Усвајање закона о набавкама и електронској идентификацији и побољшању управљања јавним финансијама помоћи ће у постизању циљева. Директори су такође нагласили потребу за јачањем надзора и управљања јавним предузећима.

Позвали су власти да покрену прелаз на еколошки прихватљиву економију примјеном политика и закона који су у складу с онима у ЕУ.

Такође су потакли убрзање реформи за рјешавање структурне незапослености и повећање учешћа у радној снази, посебно међу женама и младима.

(Индикатор)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Михајло

28.02.2021 09:45

Па кад се мртвац опоравио??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

28.02.2021 10:05

О КАКВОМ ПРИВРЕДНОМ РАСТУ ВИ ПРИЦАТЕ?! НАСА ПРИВРЕДА ЈЕ ОДАВНО НА КОЉЕНИМА, И ВИ ТО ДОБРО ЗНАТЕ, ЛИХВАРИ БЈЕЛОСВЈЕТСКИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста цете сад

28.02.2021 10:14

нема кредита

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медика

28.02.2021 10:53

Увјек крив онај ко није крив, а то је народ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огњен

28.02.2021 14:44

Можда.

Name

Јаффа

28.02.2021 11:02

Па ови из ММФ-а годинама дају паре лоповима на власти...не треба бар да мисле да смо глупи, ако смо немоћни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

28.02.2021 11:14

Добице се кредити који се новом осмисљеном тактиком(вакцине) неце моци врацати и ста це испасти из свега тога.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

28.02.2021 11:15

Највазнијр да се у минусу па и 2%....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

28.02.2021 13:45

Ниста нама не фали ал би рокфелерова повезана предузеца ммф, wб и сзо вољела да фали. Мрс од нас смецари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интелектуалац

28.02.2021 14:20

Зар је тако лосе код нас? од кад то?

ОДГОВОРИТЕ