Све је стало, само корупција цвјета у БиХ!

Индекс перцепције корупције за 2020.годину рангира БиХ на 111 мјесто од 180 држава са оцјеном 35 од могућих 100 ,што је и најлошија оцјена откад се мјери ниво корупције.

Босна и Херцеговина 27.02.2021 | 19:40
Све је стало, само корупција цвјета у БиХ!

Према најновијем извјештају невладине организације Транспаренсy БиХ, закључено је да БиХ није остварила никакав напредак у реализацији ранијих препорука. 

Иако је борба против корупције предуслов за провођење свих других реформи, стање се у свим областима непрестано погоршава, а уколико се овакво стање настави, довешће до потпуног безакоња и пропасти институција.

Прошла година је обиљежена нетранспарентним набавкама медицинске опреме у јеку пандемије цовид19. Таквом понашању надлежних доприноси и стање у правосуђу које је политички инстументализовано без елементарне независности и одговорности, истичу у невладином сектору.

„Корупција је све присутнија правосуђе процесуира само ситне случајеве корупције, довољно је рећи само да је 2019. Тужилаштво БиХ требало да процесуира најкрупније случајеве корупције донесена је једна правоснажна пресуда тужени је ослобођен и то је све што је урађено, имамо све лошије стање али су и бројне афере у правосуђу додатно урушиле повјерење јавности у рад правосудних институција“, каже Срђан Траљић, Транспаренсy БиХ

Поражавајућа је чињеница да ниједно дјело корупције до сад није процесуирано нити је ико одговарао за било који облик корупције. 

Пандемија вируса корона корумпираним појединцима пружила је нове прилике да искористе неадекватан институционални надзор, недостатак координације и транспарентности, чиме су на испит стављени и спремност институција да одговоре на појаву корупције али и механизми за спечавање корупције. 

 „Мислим да је пандемија оголила и показала све што видимо око себе али је пандемија додатно показала да је наш систем заснован на корупцији и да се заснива на услугама ја теби ти мени колико мени и колико теби, што се видјело у великим аферама које су букнуле. До самог врха ове државе досежу пипци корупције и да је пандемија показала колико је једној држави која жели да се сматра успјешном потребан јак демократски систем“, сматра Драган Тодоровић, Центар за људска права Бањалука.

Да би се борба против корупције покренула са мртве тачке, потребно је прво извршити притисак на власти на нивоу БиХ да се хитно усвоје кључни антикорупцијски механизми и да се унаприједе закони. Док год БиХ не оствари напредак у борби против корупције, наставиће заостајати за својим потенцијалом да се развије као напредна, демократска земља.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ииии

27.02.2021 19:02

Браво за нас сампијони смо Нема нам спаса Само бозе помози и ниста висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

27.02.2021 20:56

ЗАСТО ДА СЕ СИКИРАМО ПА НАРОД ОЦЕ ТАКО ДА ЗИВИ И ДА СЕБИ ОДРЕДЈУЈЕ СУДБИНУ ГЛАСАЈУЦИ ЗА НАЈГОРУ ОПЦИЈУ СТО СЕ МОЗЕ ИЗАБРАТИ,,СВЕ СТО НЕВАЉА ЦВЈЕТА САМО СТО ВАЉА ТРУНЕ И ВЕНЕ,,

Name

Рр

28.02.2021 06:22

Више не треба гласати, нити ћу. У овој земљи краду ти глас ако гласаш против. Остају само гласови ухљебљених. Чист примјер Добој. Сада би требало све похапсити који су то одрадили и први и други пут.Гаде ми се и још излазе на јавни сервис и славе побједу.

Name

И

27.02.2021 19:44

И, НИШТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxоо

27.02.2021 20:12

Напредна и демократска земља. Можда за неких педесет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све то мисисе

27.02.2021 20:54

На пољско цвијеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

28.02.2021 01:45

ХАРМОНИКА , САТОРИ , ЦЕЦА , ДОДИК ЈЕЛ ТРЕБА ОЦЕКИВАТ НЕСТО БОЉЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубомир

28.02.2021 18:52

Срам га било ово је мало сто дрзи у руци додику траба висе поготово сад треба за гориво јер је добио нови трактор а добице и фрезу хахаха а и то троси.

Name

А

28.02.2021 06:13

Шта је то корупција? Хеее, знам, знам, чист пренос надлежности из БЛ у СА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

28.02.2021 08:12

То НАРОД ЖЕЛИ гласајучи за "патриоте", лажне посланике, разне "савјетнике", ИТ фирме које сисају народне паре, штимоване тендере, политичаре са црне листе озбиљних држава, најскупље гориво, поскупљење струје у висини цијене 2-3 пива, итд итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

28.02.2021 20:39

Реци у РС у!

ОДГОВОРИТЕ