Одобрена вакцина компаније "Џонсон и Џонсон" у Америци

Савјетници за вакцине при Америчкој агенцији за храну и лијекове (ФДА) одобрили су јуче употребу вакцине компаније “Џонсон и Џонсон” против корона вируса, јавио је ЦНН.

Свијет 27.02.2021 | 11:02
Одобрена вакцина компаније "Џонсон и Џонсон" у Америци

ФДА и Одбор за биолошке производе су јавно гласали да се вакцина одобри за хитне случајеве за особе старије од 18 година.

Уколико борд ФДА испоштује препоруку, а сва је прилика да ће се то десити већ данас, вакцина компаније “Џонсон и Џонсон” биће трећа која је одобрена у Сједињеним Америчким Државама, а од “Модерне” и “Фајзера” се разликује по томе што садржи само једну дозу и може да се чува у обичним фрижидерима, односно не захтјева екстремно ниске температуре.

Вакцина, коју је направила подружница Јансен, клинички је тестирана на више од 44.000 особа у САД, Јужној Америци и Латинској Америци.

Глобално, показала је ефикасност од 66 одсто у спречавању средњег и тежег облика ковида.

Када је ријеч о тестовима који су рађени у САД, ефикасност је била 72 одсто, а 85 одсто је ефикасна против развијања тешког облика ковида.

Нико ко је добио вакцину током тестирања није умро, додаје ЦНН, а очекује се да би грађани Америке могли да почну да примају дозе “Џонсон и Џонсон” већ од сљедећег понедјељка.

(Тањуг Фото: АП) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Скептик

27.02.2021 10:39

Јел то иста она фирма која прави пудере и шампоне за бебе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

27.02.2021 15:36

Иста фирма и која је стављала недозвољене супстанце у дјеције производе. И плацала одстету. Док је оваца за сисање бице и вуне.